1/3/10

Niebla obre un espai d'art a Barcelona per exposar-hi peces de gran format


És un local força cèntric, de 860 metres quadrats, i les parets fan gairebé sis metres i mig d'alçada
Josep Niebla reconeix que la seva tendència és pintar quadres cada vegada més grans, molts dels quals neixen a la seu de la seva fundació a Casavells i viatgen directament a diferents punts d'Europa, sense que ni tan sols hagin pogut ser vistos a Catalunya. Per poder mostrar el seu treball aquí i sense que l'interessat s'hagi de traslladar a l'Empordà, l'artista ha creat l'Espai Taller d'Art Niebla, que s'inaugurarà avui (19h a 21h) en uns baixos de 860 metres quadrats situats al número 8 del carrer València, a tocar del parc Joan Miró. L'espai, amb parets de 6,40 metres d'alçada, es podrà visitar mitjançant cites concertades.
«Gairebé em fa vergonya dir-ho en els temps que corren, però les coses em van molt bé», diu Josep Niebla, unes hores abans de la inauguració del seu nou espai d'art a Barcelona. «Hi ha marxants interessats en la meva obra a Brussel·les, Basilea o París. Fins i tot, a Sant Petersburg s'està preparant una gran retrospectiva de la meva obra per a la primavera vinent. Em fan molt de cas a l'exterior i, per contra, he fet molta obra que és absolutament desconeguda al meu país, perquè molts quadres se'n van directament del meu taller a l'estranger», explica Niebla per justificar la necessitat de disposar de l'Espai Taller d'Art, que estarà únicament dedicat a la seva obra i no funcionarà com una galeria ni tindrà orientació comercial. A l'espai del carrer València s'hi podrà trobar una destacada representació de la seva obra: pintura, obra moral, dibuix, obra gràfica, llibres i vídeos.
«Fins ara els meus quadres de gran format sovint s'havien de veure en diferents panells, no en la seva totalitat, per les dificultats que hi havia per traslladar-los fora de Casavells», explica aquest artista nascut a Tetuan i que ja fa molts anys que viu i treballa a l'Empordà, on impulsa una fundació que «organitza activitats pensant en l'individu i el seu entorn, obre debats per desvetllar les diferents visions de la realitat que ens ajuden a entendre-la, i aposta pel desenvolupament intel·lectual a través de la creativitat i l'art», com a lloables objectius fundacionals. Ara, a més de la seu de la seva fundació a Casavells, Niebla tindrà també aquesta nova seu barcelonina, que s'inaugura aquest vespre amb un vi d'honor.
L'últim llibre de Borràs
Niebla. Pintura 1987-2009
, que es presentarà demà a la Llibreria 22 de Girona (20h), va ser l'últim llibre de Maria Lluïsa Borràs, prestigiosa historiadora i crítica d'art que va morir recentment a Palafrugell, quan el llibre acabava de sortir d'impremta i ja s'havia anunciat la seva presentació a la Fundació Miró de Barcelona. «El llibre comença el 1987 perquè, segons Borràs, és aquest any quan la meva obra es torna més atrevida i molt més ambiciosa tant pel que fa a la mida com al contingut», afirma Niebla, que posa com a exemple d'aquesta ambició una sèrie que està realitzant en els últims temps i que es titula Contra Déu («Perquè ho fa fatal, no?»). El llibre va néixer arran de les converses que mantenien quan Borràs visitava l'estudi de Niebla, aprofitant la proximitat entre Palafrugell i Casavells. Editat per l'artista, el llibre analitza unes 170 obres de Niebla d'una manera «molt pedagògica i atractiva». «Ella estava entusiasmada amb aquest llibre», afegeix.
Xavier Castillon (El Punt 17/02/10) Foto: Andreu Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada