18/12/10

PREMIS SANTA LLÚCIA 2010. Els Premiats


 Jordi Cabré, Sebastià Roig, Salvador Macip,
Ramon Solsona, Alba Dedeu, Rosa M. Font i
David Nel·lo

Premi Sant Jordi de novel·la
Ramon Solsona, amb L'home de la maleta
Finalista
Jordi Cabré amb Després de Laura
Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions
Alba Dedeu amb Gats al parc
Premi Carles Riba de poesia
Maria Rosa Font amb Un lloc a l'ombra
Premi Josep M. Folch i Torres de novel·la infantil
David Nel·lo amb Ludwig i Frank
Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil
Salvador Macip i Sebastià Roig amb Ullals Premi Memorial Joan B.Cendrós
Colm Tóibín amb Bullfighting ban is sweet revenge for Catalonia
Premi Joan Maragall
Jaume Mensa amb Amor fina e complida. Arnau de Vilanova i les teories medievals de l'amor
Premi Joan Profitós d'assaig pedagògic
Desert
Premi Ferran Soldevila d'estudis històrics
Montserrat Comas amb La impremta catalana (1800-1833)
Premi Òmnium Cultural de Comunicació
Ex aequo, per a Vilaweb, i per Dolors Genovès i TVC pel documental Adéu, Espanya?
Premi Esport i Ciutadania de narrativa juvenil
Josep-Lluís Roig amb Insuficient s'escriu amb sangÇPublicat en El Punt 18.12.10 Foto: Josep Losada

12/12/10

Dos premis de primera

El premi Quim Masó i la beca Primer Acte, destinats a projectes teatrals, tenen Temporada Alta com a nexe.

Terribas, Pagans, Masó, Soy i Sucarrats.
Foto: JOAN SABATER

L'operació, sens dubte, és rodona. La convocatòria de la cinquena edició del premi Quim Masó a projectes de producció teatral, que ahir es va fer pública a La Planeta, ha coincidit amb el naixement d'un altre premi amb les bases gairebé calcades, la beca Primer Acte, que convoca la Fundació Jaume Casademont, i que destina 30.000 euros a un projecte de producció teatral, en aquest cas adreçada a un públic familiar o infantil. Els muntatges guanyadors s'estrenaran, tots dos, en el marc del festival Temporada Alta, que actuarà de nexe d'unió: el Quim Masó, en un dels espais del Sistema Metropolità de Teatres i Auditoris (SMTA), mentre que el projecte guanyador de la beca Primer Acte s'estrenarà, seguint les bases, a El Teatre, de Bescanó, un equipament que aquest any ja s'ha vinculat a Temporada Alta, fruit de l'aposta decidida que l'Ajuntament bescanoní ha fet per al seu teatre.

El premi Quim Masó no ha variat gaire les bases, i la dotació econòmica continua havent de representar, com a màxim, el 50% de la producció. La mateixa condició recullen les bases de la beca Primer Acte. El termini per presentar projectes també és el mateix en ambdós casos: es va obrir ahir i es tancarà el 31 de gener del 2011, i els veredictes es faran públics l'abril de l'any que ve. En el cas de la beca Primer Acte, l'espectacle s'estrenarà el novembre del 2011 i formarà part de la programació del Teatre Nacional de Catalunya. El jurat de la beca Primer Acte el formen Josep Domènech (Temporada Alta), Quim Marcé (director d'El Teatre de Bescanó), Bernat Puigtobella (TNC), Francesc Rosell (tècnic de teatre infantil i familiar) i Ferran Baile (periodista especialitzat). El jurat del premi Quim Masó es manté, de moment, inalterable i està format per Àlex Rigola (director), Begoña Barrena (crítica teatral), Toni Casares (Sala Beckett), Pere Puig (La Planeta), Salvador Sunyer (Temporada Alta) i Guillem Terribas (secretari).

La beca Primer Acte està impulsada per la Fundació Jaume Casademont, representada ahir per Enric Sucarrats, per l'Ajuntament de Bescanó, representat per l'alcalde, Xavier Soy, per Temporada Alta i el Teatre Nacional de Catalunya. El premi Quim Masó el promouen la família Masó, representada ahir per Xavi Masó, Bitò Produccions, la Llibreria 22 i el Grup Proscènium, sota el patrocini de l'Ajuntament de Girona, representat per l'alcaldessa, Anna Pagans, la Diputació de Girona, l'assessoria Ribas-Àlvarez i Bitò. A l'acte d'ahir hi van assistir Mercè Frauca, vídua de Quim Masó, i Teresa Ruhí, vídua de Jaume Casademont.
Dani Chicano, publicat en El Punt 11.12.10.

10/12/10

OCTUBRE, el nou dietari de Miquel Pairolí

Miquel Pairoli a casa seva.
Foto: JORDI SOLER
Miquel Pairolí és un home de pagès. Miquel Pairolí viu i escriu a Quart, a pocs kilòmetres de Girona. Miquel Pairolí, és escriptor i periodista. Ha treballat a les redaccions d' El Punt i del Diari de Barcelona. Ara escriu una columna diària en El Punt. També fa col•laboracions a Presència i a la Revista de Girona. Ha escrit novel•la i assajos. També dietaris.
Octubre es un dietari, escrit al llarg dels anys 2005 /2009. Ja el primer que va publicar Miquel Pairolí era un dietari, editat per Columna amb el nom de "Paisatge amb flames" (1990). L'any 1999, va publicar a La Campana, un altre dietari amb el nom de "L'enigma". Entre aquets dietaris i Octubre, Miquel Pairolí ha conreat la novel•la, "El Camp de l'ombra" (1995, La Campana), "El Convit" (1998, La Campana), "El manuscrit de Virgili" (2004, La Magrana) i "Cera" (2008, La Magrana); l'obra de teatre "El retrat de Voltaire (1997, Pagès editorial). Té publicats assajos sobre dos autors que admira i coneix bé com Josep Pla i Tomasi di Lampedusa. L'any 2006, va publicar un recull d'articles i entrevistes de caire literari titulat "Exploracions" (Editorial CCG edicions).
Amb Octubre, ens mostra, ens ensenya, ens explica d'una manera càlida, planera, reflexiva i un xic crepuscular la vida quotidiana d'un home que viu a pagès, que escriu, que escolta música i reflexiona sobre el pas de la vida. Ens parla de la terra, de la música, de la gent, de la mort, de la soledat, de l'amor. I ens ho explica amb un to confidencial. A diferència dels seus articles que solen tenir mala bava i van directa a l'assumpte, en aquest dietari ens trobem amb un Miquel Pairolí més reposat, més a prop del lector. Més intimista.
I el millor de tot, es com ens ho diu, com ho escriu. Miquel Pairolí té una riquesa de llenguatge extraordinària i domina molt bé la llengua. En ambients amicals es fa la broma que Josep Pla "Pairoleja".
No deixeu de tenir i llegir aquesta petita gran obra.
Guillem Terribas.

7/12/10

LES 26 CANÇONS INFANTILS

Espinàs, Josep M./ Burrull, Francesc Edicions La Campana, 2010

PVP 15,00€, 88 pàgs.
ISBN 978-84-96735-53-8
Edicions La Campana
1a edició
Inclou CD amb les cançons
Josep M. Espinàs i Francesc Burrull, l’escriptor i el músic, van tenir fa anys una idea esplèndida: unir-se per escriure unes cançons infantils que fossin modernes. Des del primer disc –Cançons per a encarrilar criatures– la iniciativa va tenir un gran èxit. Per primera vegada, els nens i les nenes de Catalunya descobrien que la seva vida quotidiana –llevar-se, anar a dormir, divertir-se amb les seves joguines– podia convertir-se en cançons.
Van passar anys i moltes famílies recordaven aquelles cançons que els havien sorprès i agradat tant. Però els discos ja no es trobaven. Les cançons que havien cantat no les podien transmetre als seus fills.
Ara es recuperen en un CD que s’inclou en aquest llibre, on a més de les partitures i els textos, Josep M. Espinàs i Francesc Burrull, autors experts en els seus oficis, expliquen com van fer aquelles lletres i melodies, amb comentaris i anècdotes curioses.
Aquestes 26 cançons, plenes d’agudesa i d’expressivitat, ofereixen a tothom una obra indiscutiblement original en l’àmbit de la cançó infantil.