8/1/13

La fi de les llibreries?

Avui tanca la representativa llibreria Catalònia en no poder sobreviure a la crisi, que també té en el punt de mira les no menys importants Robafaves i Proa Espais.

L a crisi econòmica que mirem de superar s'està acarnissant amb un sector que alguns consideren no vital: la cultura. Potser no és estrictament vital, fisiològica, però sí que és indispensable. Les arts, el raciocini, són el que ens atorga una presumpta categoria superior entre les espècies animals.
La llibreria Catalònia tanca avui, per sempre. Robafaves està en coma, negociant una nova oportunitat, una darrera descàrrega de desfibril·lador. Diuen que aviat també podria tancar Proa Espais. Un desastre. Amb tant de nom i de recorregut, són les primeres a tancar, però res garanteix que siguin les últimes.
Miquel Colomer, director de Catalònia, declara: “La llibreria tanca per al públic general, però no definitivament fins a finals de gener. Ens hem vist obligats a tancar, però ho farem de manera ordenada, sense deixar ningú penjat; per això estarem oberts per a canvis de regals de Reis, per a clients que tinguin vals o saldos positius en el compte.” Com ell mateix escriu en el comunicat que es pot llegir al web, “després de més de 88 anys de l'obertura i amb 82 anys d'activitat a la ronda de Sant Pere, 3; després d'haver superat una Guerra Civil, un incendi devastador i un conflicte immobiliari, la llibreria Catalònia de Barcelona, tanca”.
Colomer hi afegeix: “Des de fa quatre anys les vendes han anat baixant, però fa uns mesos que la situació s'ha fet tan insostenible que hem decidit tancar abans que la situació no sigui encara pitjor. Vam intentar fer alguna mena d'ampliació de capital, però la resta de socis, la majoria també llibreters com Robafaves, estan en una situació igual de crítica i no ha estat possible.”
Precisament aquesta altra llibreria històrica, la Robafaves de Mataró, continua en estat crític. Després de la crida desesperada –que no va resultar prou efectiva– que es va fer abans de l'estiu per recollir 250.000 euros per la via del micromecenatge, la llibreria es manté oberta: “Estem aguantant numantinament”, diu el gerent, Esteve Guardiola. “La situació personal és duríssima per a tots els que encara treballem aquí, que fa cinc mesos i mig que no cobrem. Sempre hem mirat de viure del que generem, perquè les subvencions que rebem són tan minses que no ens en podem refiar. Aquesta crisi està sent devastadora, una catàstrofe per a tot el sector cultural.” Afortunadament, però, Guardiola hi afegeix: “S'ha obert una via per mirar d'aguantar; és un procés complex però que de moment sembla que camina bé; el farem públic quan ho tinguem assegurat; ara no podem avançar cap dada ni cap data perquè se'ns demana discreció.”
Robafaves ha fet sempre una tasca molt important en favor de la cultura, reconeguda amb guardons com ara la Creu de Sant Jordi, el Llibreter de l'Any, el Llibreter Més Destacat en la Promoció del Llibre Català, Premio Nacional a la Mejor Labor de Difusión Cultural, Premio Nacional de Literatura Infantil...
Tot i que el tancament de Catalònia ja és un fet, i molt greu, no hauríem de permetre que provoqui un efecte dominó que ens obligui a assistir a la fi de les llibreries, com en una novel·la apocalíptica de Ray Bradbury.

Proa Espais s'aguanta per un fil

El 1991 es va inaugurar, a l'antiga seu d'Enciclopèdia Catalana, al carrer Diputació, la llibreria generalista especialitzada en llibres en llengua catalana Proa Espais. El 1998 es va crear el web Llibres.cat, que ha esdevingut un portal de referència. Des del 2005, gestionada per Fundació Enciclopèdia Catalana i amb seu al carrer de Rosselló, 212, Proa Espais
va iniciar una nova etapa com a llibreria i va ampliar l'activitat obrint un espai cultural per a tota mena d'actes.
Tot i això podria tenir els dies comptats perquè fa més d'un any que es mira d'alleugerir l'estructura de negoci (en la venda de llibres en català, però, ocupen un bon lloc al mercat), amb unes alternatives que, de moment, no arriben a bon port. Albert Pèlach, director general d'Enciclopèdia Catalana, només vol confirmar que “s'està valorant un canvi de local” i demana un temps de marge per fer pública la decisió que es prengui, tot i que admet que “hi ha mala peça al teler”.
Lluís Llort, publicat en el Punt-Avui 08.01.13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada