![]() |
Imatge de la presentació a la 22. |
Es diu Gràcia de cognom, Carla Gràcia Mercadé, i ha novel·lat una petita guerra gairebé oblidada que es va desenvolupar en bona part a Barcelona, al barri de Sants, però sobretot a Gràcia (1870). He dit petita, però només perquè va durar pocs dies, set de justos, però cruel, acarnissada, de les que guanya l'exèrcit espanyol contra el propi poble revolat. Tampoc res de l'altre món: 47 morts, molts ferits i la majoria de cases saquejades. Després, un altre cop la lleva obligatòria –que havia d'haver acabat però no s'acabava–: un de cada cinc nois, a la guerra de Cuba, de què en tornaven ben pocs a causa de les malalties tropicals incontrolades, les pèssimes condicions de vida i les bales dels insurgents.

Com es podria esperar, l'autora cedeix el protagonisme de la seva novel·la a una dona –un personatge anònim real, que ella bateja per a nosaltres– aferrada a la corda de la campana de Gràcia, veu decidida de la revolta, crit d'esperança pels combatents. El campanaret esdevé símbol estimat a una banda i odiat a l'altra: l'artilleria reial el té set dies en el punt de mira, sense encert. El seu dong dong dong de bronze enceta bona part dels capítols del llibre de Carla Gràcia.
L'agent literària que era en la presentació de la Llibreria 22 va dir que era una mixtura entre Rodoreda i Cabré. Se'n va anar de carta grossa. En Guillem Terribas va matisar: “Més lleugera”, va dir. Jo no en dic res, de moment. M'adono que serà de bon llegir: les pàgines que he fullejat són plenes de diàleg.
Pius Pujades 17.03.14 publicat en El Punt-Avui
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada