21/5/14

“L'homeopatia es fonamenta en la màgia”

Sosté que els tractaments homeopàtics estan fets amb lactosa i glucosa i no provoquen cap altre efecte que el de placebo. Avisa que el consum dels productes pot
Ramon Moreno, Jesús Purroy i Miquel Duran a la 22
retardar la curació.

Autor del llibre Homeopatia sense embuts. Una pràctica que prospera entre miracles i miratges, que ahir es va presentar a la Llibreria 22 de Girona, Jesús Purroy (Barcelona, 1970) és doctor en biologia per la UB.
Per què escriure un llibre en contra de l'homeopatia?
No és un llibre en contra de l'homeopatia, sinó sobre l'homeopatia. Però, a diferència dels altres llibres que hi ha sobre aquest tema, que en són molts, aquest ho explica tot. Recullo la informació essencial que hi ha sobre l'homeopatia i la poso a l'abast de la gent perquè prengui les decisions que vulgui.
La gent té prou coneixement sobre aquest pràctica?
Hi ha malentesos. A diferència d'altres productes terapèutics, en l'homeopatia no hi ha res. La suposada curació es fa amb la memòria d'un compost diluït moltíssimes vegades en aigua. La idea dels homeopàtics és que les coses que provoquen un símptoma en una persona sana curen aquest mateix símptoma en una que està malalta. És un raonament totalment il·lògic; és un pensament màgic.
I quin efecte té aquest compost?
Les boletes dels tractaments homeopàtics estan formades per lactosa i glucosa. No hi ha res més. L'únic efecte que causen és el del placebo.
És un tractament sense base científica?
Això mateix. No hi ha cap base científica que expliqui la teoria de l'homeopatia. Quan s'han fet estudis, no s'ha vist diferència entre els pacients tractats amb homeopatia i els que han estat tractats amb placebo.
Aleshores, els homeòpates enganyen?
Jesús Purroy , mostrant el llibre
que ha editat, unes hores abans
de presentar-lo a la
Llibreria 22
de Girona.
Foto: LLUÍS SERRAT.
Es pot dir així, sí. No es poden dir mentides. I si es diu que l'homeopatia pot curar el càncer, s'ha de poder demostrar. L'homeopatia es fonamenta en la màgia. Hi ha gent que es cura amb miracles? Sí, hi ha gent que prega i es cura. I com ha passat? Doncs no tinc cap explicació. Però el que és clar és que no podem posar els miracles dins de la Seguretat Social.
L'homeopatia entra per la Seguretat Social?
En alguns centres d'assistència primària (CAP) s'estan fent proves pilot amb metges que combinen els fàrmacs amb tractaments homeopàtics. Crec que això és fer trampa.
La medicina tampoc no ho cura tot i la gent té tendència a buscar alternatives. Lògic, no?
És que parlem de dues esferes diferents. La medicina s'ha inventat en els darrers 100 anys. I d'una banda, tenim molta esperança en la medicina i ens pensem que ho cura tot, i de l'altra, sabem que falla. En el cas del càncer, s'ha progressat moltíssim, però encara hi ha gent que en mor. La medicina no és perfecta i això crea insatisfacció. Aleshores és quan apareix gent que promet curacions amb pràctiques alternatives.
En tot cas, l'homeopatia no té efectes perjudicials.
En té dos. Un és que pot endarrerir el tractament mèdic. I l'altre és que difumina la barrera entre el que és coneixement científic, que va creixent però que sempre serà limitat, i el producte miracle. L'homeopatia no s'hauria de vendre a les farmàcies, sinó als supermercats.
Núria Astorch, publicat en el Punt-Avui 21.05.14

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada