6/10/14

Un primer dia de rodatge anòmal

Àlex Brendemühl i Nora Navas comencen a rodar ‘L'artèria invisible', el nou film del gironí Pere Vilà.

 Ahir a la Llibreria 22 de Girona Joan Margarit recitava un recull dels seus poemes davant d'un públic entregat. Fins aquí, res d'anòmal –ja que les presentacions de llibres són habituals en aquest establiment emblemàtic i el poeta sol atraure molta gent– si no fos que eren les tres de la tarda, l'envoltaven un munt de tècnics de so i llum i una càmera enregistrava la seva locució, a la qual el poeta es va dirigir per exclamar: “Ja direu «acció» oi?”

I així va ser. L'ordre de filmació va sorgir de Pere Vilà, que va donar el tret de sortida a tres setmanes de rodatge intens del que serà el seu quart film, L'artèria invisible, l'adaptació lliure de la novel·la de Joaquim Vidal i Josep Valls El peatge. I parlant d'anormalitat, la que planava ahir en l'ambient d'un primer dia de rodatge, marcat per una inusual tranquil·litat i distensió. “La veritat és que tot ha anat molt bé. Hem agafat el to de seguida i els protagonistes [Àlex Brendemühl i Nora Navas] ens han regalat ja una escena emocionalment intensa”, va comentar el director de La lapidation de Saint Étienne, satisfet per com havia anat la jornada.
El secret d'aquesta estranya agilitat no és cap altre que el fet d'haver treballat intensament durant les tres setmanes anteriors, com bé explica un dels productors, David Gimbernat. Prèviament, com detalla, el director i les dues parelles d'actors principals –Brendemühl, Navas, Àlex Monner i Joana Vilapuig– van assajar fent lectures de guió plegats, i l'equip tècnic també va treballar molt les localitzacions. Un mètode de rodatge com el que practica Clint Eastwood, conegut amb el sobrenom de one take, perquè té la fama de gravar només una presa. En el cas de
Vilà, preses llargues en què tenen cabuda els silencis i certa improvisació dels actors. Un aspecte que Àlex Brendemühl agraeix i l'estimula, com confessa.
L'actor, que interpreta un polític amb aspiracions a ser alcalde a qui els problemes matrimonials i una extorsió l'aboquen a una espiral de difamacions públiques, destaca del seu personatge “la dualitat i el contrast d'un home que projecta una imatge artificial mentre en la intimitat viu una insatisfacció majúscula”.
El rodatge ja està en marxa i continuarà aquests dies fins a l'1 d'octubre, eminentment a Girona ciutat i a Sant Gregori. Com que es tracta d'un thriller volgudament introspectiu i intimista, es rodarà molt en interiors, en cases particulars, com en les que des d'avui s'han instal·lat per imbuir-se de l'ànima negra dels seus personatges Àlex Monner (al Barri Vell, amb un matalàs al terra) i Joana Vilapuig (en un hostal decadent).
Jordi Camps Linnell, publicat en el Punt-Avui el 17.09.14 Foto: Jordi Ribot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada