2/7/15

El memorial Rodeja premia Joan Fàbregues i Rosa Piñol

El llibreter de la Llar del Llibre i la periodista cultural van ser guardonats ahir, en un acte celebrat al restaurant L'Arcada de Girona.
El Gremi de Llibreters recorda un any més “en Pere de can Geli”.

Els premis IV Memorial Pere Rodeja es van lliurar ahir al vespre a Joan Fàbregues (La Llar del Llibre) com a millor llibreter i a Rosa M. Piñol, que ha estat durant més de trenta anys redactora de cultura del diari La Vanguardia, com a millor periodista. L'acte de lliurament d'aquests guardons va tenir lloc al restaurant L'Arcada, de la Rambla de Llibertat de Girona, on es van reunir un bon grup d'amics de Pere Rodeja i Ponsatí (1931-2009) i de la Llibreria Geli , de la qual va ser el propietari i l'ànima. El memorial Pere Rodeja va ser creat l'any 2012 pel Gremi de Llibreters de Catalunya, a instàncies del Gremi de Llibreters de la demarcació de Girona, per reivindicar l'ofici de llibreter com un important agent cultural, i distingir també la tasca dels escriptors, editors, periodistes i mitjans de comunicació que donen suport a les llibreries.

Els dos guardonats, a la dreta de la imatge,
a tots dos costats de Pere Rodeja i Gibert, i anant cap a l'esquerra,
els dos presidents dels llibreters i quatre membres del jurat
Foto: JONÀS FORCHINI.
El jurat està format per l'editor Quim Curbet, la bibliotecària Marta Morera, el llibreter i activista cultural Guillem Terribas, l'escriptor i periodista Màrius Serra, el llibreter Lluís Morral i Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, com a secretari sense vot. De Joan Fàbregues (Barcelona, 1956), fill i nét de llibreters que va entrar a treballar el 1977 a La Llar del Llibre , el jurat n'ha destacat la llarga trajectòria i “la capacitat de continuïtat, de reinvenció comercial i de transmissió de l'ofici a diverses generacions”. Durant molts anys, Fàbregues va formar part de la junta directiva del Gremi de Llibreters.
Pel que fa a Rosa M. Piñol (Barcelona, 1950), el jurat ha volgut reconèixer “la seva llarga i consolidada trajectòria dedicada a món del periodisme cultural, així com el seu clar interès per la tasca dels llibreters i de les llibreries”. En un acte de marcat to reivindicatiu, els dos guardonats van defensar la importància de les llibreries, a pesar de la crisi i de la competència de les noves tecnologies. “Les llibreries han de continuar buscant fórmules per reinventar-se i adaptar-se a la nova situació, perquè el seu paper en la difusió dels llibres i l'orientació dels lectors continua essent molt important”, segons Piñol.

El llibreter de proximitat


L'acte d'ahir va estar marcat per l'esperit del llibreter de proximitat, personificat en Pere Rodeja, “un mestre per a tots nosaltres”, com va dir la presidenta del Gremi de Llibreters de Girona, Carme Ferrer. L'editor Oriol Ponsatí-Murlà va lloar la tasca que fan les “15 o 20 llibreries independents que hi ha al país” i el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, va desitjar que “el llibre tingui el paper que es mereix en el nou estat”, perquè les llibreries no volen ser “una espècie en vies d'extinció”.
Xavier Castillón, publicat en el Punt-Avui 30.16.15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada