1/11/20

Carreras rep el Casero / 40 edició del Premi de Novel·la Curta Just M. Casero / 2020

 

 Helena Carreras Grabalosa guanya el 40è premi de novel·la curta Just Manuel Casero per l’obra ‘Dinou vint’ i Marta Pasqual n’és la finalista amb ‘El senyor Clauss’.

Helena Carreras, amb l'escultura del Primer premi. Foto: Quim Puig.
L
’escriptora Helena Carreras Grabalosa (Girona, 1958) va rebre ahir al vespre el 40è premi de novel·la curta Just Manuel Casero, convocat per la Llibreria 22, per l’obra Dinou vint, que publicarà el 20 de gener l’Editorial Empúries. A diferència de l’any passat, i a causa de les restriccions lligades a la pandèmia, l’acte de lliurament del premi va tenir lloc a L’Espai 22, on també es va fer públic que l’escriptora Marta Pasqual ha quedat finalista d’aquesta edició, amb la novel·la El senyor Clauss. El primer premi està dotat amb 2.500 euros i una escultura de Pierre d. la, a més de la publicació de l’obra,  

L’acte, breu i concís i retransmès pel canal d’Instagram de la Llibreria 22, va ser conduït per Guillem Terribas i Jordi Gispert, en representació de la Llibreria 22, acompanyats per Josep M. Fonalleras, en representació del jurat del premi, que va fer la lectura del veredicte.
De les 53 obres presentades, i després d’una primera valoració, el jurat del Casero, format per Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vàzquez i el llibreter Jordi Gispert –secretari sense vot–, va seleccionar aquestes obres: Dinou vint, W.T. Font (pseudònim); El senyor Clauss, Marta Pasqual; Un any, Eva Torrent (pseudònim); Samizdat, Cesc Llaverias; L’aura dels ocells, Josep M. Codina Tobias; L’home monogin, Àlvar Albereda (pseudònim); Has de provocar un rock-step a la teva parella, Núria Tort; Blanc trencat (La flor de Niviarsiaq), Dolors Carrascal; Primer cendra, després silenci, Mar Defons (pseudònim); Deixalles i flors (anònim); Bernadeta. Història de la meva passió i mort, Noah Caypole (pseudònim); Turment i glòria d’un castrato, Salvador Casas; J.Q.K., Vint-i-u (pseudònim); Morir-se és a l’abast de tothom, Elena Negre; Mitja distància, Mar d’Amunt (pseudònim); La dignitat del Gatun, Àngel Garcia Garcia; Set renúncies i un gos, Àngels F. Bertran; Solsida, 1939, Colometa (pseudònim), i Lo mariner de Sant Pau, d’Un Pagès de Mar Enllà (pseudònim). En una segona valoració, el jurat va considerar que les obres que passaven a la tercera valoració fossin Dinou vint, W.T. Font (pseudònim); El senyor Clauss, Marta Pasqual; L’aura dels ocells, Josep M. Codina Tobias; L’home monogin, Àlvar Albereda (pseudònim), i Set renúncies i un gos, Àngels F. Bertran. I en una última valoració, la finalista i la guanyadora.

El jurat va destacar la qualitat de moltes de les obres que s’han presentat aquest any i han arribat a la votació final. És per això que cal atorgar mèrit a la novel·la premiada, Dinou vint, de la qual el jurat destaca la combinació del llenguatge juvenil amb uns determinats referents culturals, i que està relatada des d’una perspectiva de versemblança que sorprèn i enganxa, a partir de les vivències d’una adolescent durant el curs 2019/20. “En la novel·la, s’hi barregen les vivències del procés independentista, d’un institut de secundària, l’amor juvenil i, també, la pandèmia i el confinament”, subratllen. Helena Carreras va guanyar l’any passat el VIII Premi Gregal de Novel·la amb Pues de granota. L’autora, en recollir el guardó, va voler agrair rebre un premi literari “tan honest” i que estigui relacionat amb Casero, que resulta que va ser qui li va donar la seva primera feina. Mercè Gumbau, vídua de Just M. Casero, va fer l’entrega del premi.
Finalista, per publicar
Pel que fa a El senyor Clauss, el jurat en recomana la publicació, atesa la qualitat literària de l’obra, que parteix de dos fets històrics: la facècia que fan servir els aliats per enganyar Hitler en el desembarcament de Sicília i l’arribada d’espies nazis que fan estada a Caldes de Malavella després de la Segona Guerra Mundial. “És un joc entre la memòria històrica, l’assaig novel·lat, l’erudició literària i la vida de la dona que escriu tot això”, en destaca el jurat. Els actes i accions relacionats amb el premi, que aquest any celebrava la 40a edició i tenia la família Casero implicada, es traslladaran a la propera edició, tal com va anunciar Guillem Terribas.
Jordi Camps Linnell, publicat en el PuntAvui 31.10.2020



Helena Carreras guanya el 40è Premi Just M. Casero en una entrega sense cerimònia

La seva obra «Dinou Vint» s'imposa a les altres 52 candidates al guardó de novel·la curta.
La gironina Helena Carreras és la guanyadora del 40è Premi de Novel·la Curta Just Manuel Casero, amb l'obra Dinou Vint. Així ho ha decidit el jurat després d'avaluar les 53 propostes presentades al guardó, l'any que més n'han rebut. Les noves restriccions activades per contenir la pandèmia de covid-19 han impedit que l'acte d'entrega es pogués celebrar tal com estava previst, ahir a la sala La Planeta, en el que també havia de ser un acte de reconeixement al quarantè aniversari del guardó. En canvi, el premi va ser entregat ahir en un acte reduït a la Llibreria 22, que és qui l'impulsa.


El premi per a l'obra guanyadora està dotat amb 2.500 euros, una escultura de Pierre d.la, i la publicació de l'obra a l'Editorial Empúries. El jurat d'aquesta edició ha estat format per Imma Merino, Josep Maria Fonalleras, Vicenç Pagès, Mita Casacuberta, Eva Vàzquez, i Jordi Gispert com a secretari sense vot.
Sobre la guanyadora: «Dinou vint»

L'obra guanyadora, Dinou vint, serà publicada per l'Editorial Empúries el 20 de gener. El jurat va posar en relleu «la combinació del llenguatge juvenil amb uns determinats referents culturals». També en va destacar la veu narrativa de la protagonista que relata la història «des d'una perspectiva de versemblança que sorprèn i enganxa, a partir de les vivències d'una adolescent durant el curs 2019-2020». Un curs que «va des del conflicte d'Urquinaona fins a la fi de curs en plena pandèmia», va apuntar ahir l'escriptor i membre del jurat, Josep Maria Fonalleras. El jurat va manifestar, a més, que es tracta del retrat «d'una generació en un moment històric certament crític» fet «amb un llenguatge fresc, desimbolt i natural sense ser mai barroer ni impostat».

Informació en el Telenoticies Vespre. TV·3

De fet, Helena Carreras va escriure el llibre durant el curs, «a temps real», segons va explicar ahir. L'autora expressava que aquest premi li fa «molta il·lusió» perquè «Just Casero em va donar la meva primera feina» i «em feia molta il·lusió que els nostres noms anessin lligats d'alguna manera, com un agraïment». A més, considera que «és un premi honest, en què el jurat realment valora sense saber de qui està parlant i és important» - tant ella com la majoria de participants firmaven amb un pseudònim. Per últim, l'escriptora també va parlar de la seva vinculació amb la Llibreria 22, que es troba al seu barri i que per ella és «una mica com una segona casa».

Carreras és llicenciada en Filologia Catalana i ha estat professora i catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes de Batxillerat i de Secundària a diferents centres de les comarques gironines. Ha obtingut diversos premis per relats breus i també el VIII Premi Gregal de Novel·la 'Opera Prima' amb Pues de garota l'any 2019.

40a cerimònia cancel·lada


Tot i que van aguantar fins a l'últim moment, la cerimònia de lliurament del premi de novel·la curta finalment es va haver de cancel·lar a causa de les noves restriccions per frenar la pandèmia. A més del lliurament dels premis, l'acte volia recordar la figura de l'escriptor, activista cultural i polític Just M. Casero (1946-1981). Per això ahir el seu fill, Roger Casero, va voler destacar la faceta d'escriptor que el seu pare tenia, sobretot com a cronista, d'entre les moltes «cares polièdriques» que tenia. I va remarcar que, tot i que com a escriptor «no va tenir l'oportunitat d'acabar la seva novel·la», aquest premi «permet als escriptors que puguin consolidar-se», a més de ser «una manera de mantenir viva» la seva figura.
Judith Viladomat. Diari de Girona 31.10.2020

Enllaços:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada