21/5/10

Hi havia una vegada... Medinyà.


Diumenge s'hi celebra la 1a Fira del Conte amb la participació d'autors, il·lustradors, editors, llibreters i artesans.
U
na oportunitat en temps de crisi. Aquesta és la percepció que tenen l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa, i el regidor de Medinyà, Ricard Ferrés, de la 1a Fira del Conte que se celebrarà diumenge a Medinyà. Autors, il·lustradors, editors, llibreters i artesans tindran el seu lloc en una mostra que neix amb humilitat, però amb molta ambició.
«L'aposta que fem és per una fira cultural», va anunciar ahir Narcís Casassa, una fira en què la cultura no quedi arraconada pel fet comercial. En aquest sentit funciona a l'inrevés que la majoria de fires que se celebren al territori, promogudes des de les àrees de promoció dels ajuntaments –aquesta la promou la de Cultura– i que neixen amb una clara orientació comercial que, posteriorment, és «camuflada» per les temàtiques que s'empesquen els seus promotors, amb menció especial per a romans i trobadors.
Hans Christian Andersen, en el seu llibre Viatge a Espanya, explica que poc després de travessar la frontera amb França, va fer nit a «Medina». Aquesta anècdota és un element més en el discurs de construcció d'una fira del conte, la primera del país d'aquestes característiques, que inclou activitats diverses per a grans i petits. És clar que hi haurà contacontes, però també espectacles de pallassos i titelles, sempre relacionats amb els contes, narracions en anglès, animació infantil i, fins i tot, projeccions al «cinema més petit del món»: Puck Cinema Caravana. Per als més grans, al matí se celebrarà un esmorzar literari en què hi participaran els escriptors Maria Mercè Roca, Carles Sala, Josep Maria Fonalleras, Dolors Garcia Cornellà i Laura Baix, a més dels il·lustradors Leonard Beard i Quim Bou.
El moderador de la taula serà el llibreter Guillem Terribas, responsable de la Llibreria 22 i un dels participants en la fira, amb un estand que estarà situat, juntament amb els estands d'una quarantena d'il·lustradors, editors, artesans i llibreries que s'estendran al llarg del carrer Pere Roure, molt a la vora de l'Aula de Lectura. Les activitats programades, en cas de pluja, es traslladaran al nou i modèlic local social de Medinyà, en el qual s'estan ultimant les obres i que potenciarà enormement, quan estigui acabat, la condició que ja tenia de dinamitzador cultural i social del nucli.
La fira també tindrà un sector de tallers, en què hi haurà un taller de cuir en què es faran llibretes, una mostra de producció artesanal de paper i un altre que permetrà als infants endinsar-se en un conte reciclat i crear una història d'animació que es projectarà a l'Ala de Lectura Modest Prats.
La iniciativa ha tingut molt bona acollida entre les associacions i el comerç local, fins al punt que, a més d'aportar voluntaris a l'organització, els restaurants del nucli com El Caliu, Cal Nan i l'Hotel han preparat el Menú del Conte, en què els primers plats són amanida Caputxeta Vermella, torrades amb anxoves El Pagès i El Pescador i macarrons Gianni Rodari; els segons, graellada Tres Porquets i arròs La Sireneta, i les postres, gelat Alícia al País de les Meravelles i la fruita de la Bella Dorment.
La Consultoria Cultural Cocu, de Girona, gairebé debuta en la promoció d'aquesta fira, en què hi seran presents il·lustradors com Yoko Kataoka, Delphine Labedan, Quim Bou, Leonard Beard, Anna Viñas, Montse Miquel, Clara Gispert, Àlex Martín i Josep Martínez. Pel que fa a les empreses editorials, hi seran, entre d'altres, Vitel·la, Pedra de Toc, Vabau o Barcanova.
PROGRAMACIÓ
10.30h. Les juganalles, contes amb pallassos
10.45h. English Tales (Irene, fris i Valle)
11.00h. Esmorzar literari i contes (Eli, Emma i Anna)
12.00h. Signatura de contes d'escriptors i il·lustradors
12.00h. Endinsa't en un conte reciclat.
12.00h. Puck Cinema Caravana
13.00h. On és l'àvia? (Va de Contes)
16.00h. Contes amb la Margarita Falgàs
16.00h. Puck Cinema Caravana
17.00h. Contes amb titelles (Les Titelles de la Júlia)
18.00h. Animació infantil ambPaís de Cotó.
Dani Chicano. El Punt 21.05.10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada