12/1/11

Els llibreters gironins ja firmarien que la diada fos sempre per dissabte sant

Els professionals del sector opinen que la coincidència amb el pont només preocupa a Barcelona i que a comarques, al contrari, els beneficiarà.
 Les parades de la Rambla de Girona,
sota la pluja, el Sant Jordi 2010
Foto: Lluís Serrat.
Problema? Quin problema? Mentre els editors, llibreters i distribuïdors de Barcelona convoquen reunions urgents per contrarestar les previsibles pèrdues d'un Sant Jordi que caurà en ple cap de setmana sant, els llibreters de Girona i comarques més aviat salten d'alegria. “Tant de bo cada any caigués en dissabte sant”, exclamava Montse Cargol, de la Llibreria La Gavina de Palamós, resumint el sentiment general dels professionals gironins. De fet, preveuen tenir tanta feina, sobretot si el bon temps s'alia amb la festa, que més d'un ja està pensant a ampliar la comanda de llibres per aquella data. “Que a Barcelona estiguin preocupats és normal, però des de la nostra perspectiva la coincidència amb Setmana Santa és un avantatge”, deia ahir la presidenta del Gremi de Llibreters gironins, Maria Carme Ferrer, de la Llibreria Empúries, que preveu que el llarg pont atraurà a les parades de flors i llibres de les comarques bona part dels barcelonins que marxin de vacances o a les segones residències.
Ferrer, igual que Guillem Terribas, de la Llibreria 22, considera una benedicció afegida que la diada estigui emparedada entre festius, cosa que permetrà als llibreters descansar tant abans com després d'una jornada que cada any és extenuant. “Imagina't: tindrem festa Divendres Sant, per agafar forces, i passat el dissabte de Sant Jordi, encara hi haurà diumenge i dilluns de Pasqua per refer-nos de la bogeria”, deia Terribas. Teresa Calabús, d'El Cucut de Torroella de Montgrí, també agraeix aquest descans suplementari, que no tindrien, per exemple, si la diada fos diumenge, com ha passat algun any i que tots els llibreters coincideixen que és la pitjor combinació possible. Calabús, de fet, no entén la preocupació dels editors: “La gent comprarà llibres igualment, només que potser no els comprarà a Barcelona, sinó allà on estiguin passant les vacances.” Per aquest motiu considera que la mesura més pràctica que haurien d'estar estudiant els editors, en lloc de debatre sobre la conveniència o no d'allargar els actes de Sant Jordi als dies precedents, seria, a banda d'“equivocar-se menys en les coses que editen”, “enviar un 20% més de llibres als establiments de la costa i un 20% menys als de Barcelona ciutat”. Efectivament, Susanna Darder, d'El Racó dels Contes, de l'Escala, preveu fer una comanda addicional comptant que serà un dia de molta feina, però “com sempre que Sant Jordi cau en dissabte”. Ara bé, a la costa els llibreters no tindran el benefici del descans, perquè molts també obren diumenge aprofitant la presència dels turistes. Però no només estan contents els llibreters de l'interior i de la platja: Irene Bonet, d'El Drac d'Olot, confia que el pont atraurà també a la Garrotxa molts barcelonins, sobretot perquè “des de l'obertura del túnel de Bracons s'ha notat molt que vénen més visitants de cap de setmana”.
En qualsevol cas, cap dels llibreters consultats estaria a favor d'ampliar el tradicional descompte del 10% que s'aplica per la diada en el preu dels llibres a tota la setmana per estimular les vendes, com ha proposat el Gremi d'Editors de Catalunya. “És un cost que no ens podem permetre”, va dir Terribas, que recorda que els editors només assumeixen el 5% d'aquesta rebaixa i exclusivament de les comandes fetes durant el mes d'abril, és a dir, sobre les novetats estrictes. “Si durant la setmana venem altres títols i hi hem d'aplicar el descompte, hi perdrem diners”, afegeix el llibreter, que tampoc veu de bon ull que s'estableixi aquest precedent.

El fracàs de la Montserrat llibresca.
Si en una cosa estan d'acord editors, distribuïdors i llibreters de tot Catalunya és que Sant Jordi no es mou del calendari caigui el dia que caigui. En tenen un precedent prou nefast per estalviar-se l'experiment: l'any 1984, en què la diada coincidia amb el dilluns de Pasqua, la festa es va traslladar al 27 d'abril, per santa Montserrat, pensant que la patrona de Catalunya atrauria els lectors que calculaven que es perdrien amb les vacances de Setmana Santa. “Va ser un desastre, la gent ens acollonava”, recorda Guillem Terribas, president dels llibreters gironins aquella època. L'any 2000, la festa va coincidir amb el diumenge sant i, tot i que va ploure amb intermitències tot el dia i que es temia la deserció dels lectors, els llibreters en van fer un balanç força aprofitable.
Eva Vázquez, El Punt 12.01.11

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada