L 'expert en seguretat ciutadana Jaume Curbet parteix de l'evidència d'un autèntic "risc de catàstrofe planetària" per afirmar que ens hem convertit en una "comunitat de perill mundial" i defensar "sense demora" la construcció d'una nova "ètica de la responsabilitat planetària".

Després de reflexionar sobre la percepció de la inseguretat des de diverses branques del coneixement (física, biologia, psicologia i sociologia), Curbet estableix tres nivells de percepció de la inseguretat: egocèntric (jo contra tots), etnocèntric (nosaltres contra ells) i mundocèntric (tots nosaltres). Seguint els seus arguments, l'estadi egocèntric no pot conduir més que al "formiguer enfollit", ja que tothom s'arma per lluitar contra tots, i genera encara més inseguretat. Semblantment, el segon nivell, l'etnocèntric, tot i desplegar una visió més evolucionada, suposa un tipus de lleialtat limitada a una porció de la humanitat, sigui aquesta la família, la nació, la raça o la comunitat religiosa, i no elimina, sinó que trasllada els riscos i els conflictes de l'esfera estrictament individual a la grupal.
Curbet conclou que tant la cerca individual com la grupal de seguretat aconsegueixen justament el contrari del que pretenen, ja que produeixen i cronifiquen la màxima inseguretat, fins al punt que, paradoxalment, "mai abans la Humanitat havia estat tan a prop com ara de l'autoextinció" i "per això resulta inajornable l'emergència d'una "consciència mundicèntrica (o autènticament cosmopolita) capaç d'aturar -qui sap si a temps- aquesta insensata carrera cap al no-res".
Curbet cita Beck (2009) per pronosticar que aquesta salvadora consciència mundicèntrica no apareixerà com un acte voluntarista, sinó com la resposta inevitable davant una amenaça imminent i descomunal: "La política climàtica es convertirà en "cosmopolita" en tot el món, i ho farà no per convicció individual, sinó pel realisme de la simple supervivència". DANIEL BONAVENTURA. Diari de Girona 06/01/11. Foto: Aniol Resclosa
* La presentació està organitzada per CCG edicions, la Càtedra Ferrater Mora i la LLibreria 22.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada