16/6/11

Benvinguda la segregació

Blanca Busquets , segona per l'esquerra,
ha guanyat el Premi Llibreter Foto: EUROPA PRESS.
1
Blanca Busquets, David Vann i Peter Schössow guanyen el premi Llibreter.
Quan fa dos anys el gremi de llibreters va decidir dividir el premi en les categoria de Literatura Catalana i Altres Literatures –a més de la d'Àlbum Il·lustrat que es manté igual–, es va criticar aquest tracte de protecció innecessària de les nostres lletres. Si aquesta segregació serveix per donar un impuls merescut a autors com Blanca Busquets, som-hi. Ens quedarà el dubte de si, sense ajut, hauria guanyat igualment a la bona novel·la de David Vann. És molt possible.
La nevada del cucut (Rosa dels Vents), de Blanca Busquets, és la novel·la guanyadora en català, “un llibre que serveix per trencar silencis”, va comentar l'autora després de superar un sobtat atac de plorera. “El meu pare fa temps que em diu que escric bé i que em presenti a un premi, perquè sinó ningú em farà mai cas, per això aquest premi és per mi terriblement emocionant, perquè te'l donen, tu no t'hi presentes, qui tria són els llibreters i no t'obliga a canviar d'editorial”. La cinquena novel·la de la periodista narra la història de dues dones de la mateixa família distanciades per un segle i unides per l'amor a la literatura que l'autora també transmet.
Blanca Busquets i Guillem Terribas a la 22 durant la
presentació del llibre "la nevada de cucut" el 15.12.10
El nord-americà David Vann ha estat el guanyador d'Altres Literatures amb Sukkwan Island (Empúries en català i Alfabia en castellà), la seva primera novel·la, en què revisa el suïcidi del seu pare. “Durant dotze anys cap agent no va voler presentar-la a cap editor perquè la consideraven massa bèstia, per tant, mai no m'hauria esperat un èxit així”, va declarar Vann, molt somrient. I és que l'obra, a més d'haver-se convertit en un best seller, ha guanyat a França el premi Médicis.
Finalment, en la categoria d'Àlbum Il·lustrat, el guardonat va ser Peter Schössow, un dels grans il·lustradors alemanys, amb El meu primer cotxe era vermell, amb text i dibuixos seus i publicat per Joventut. L'obra mostra els senyals de trànsit a través de les aventures de dos germans en un vell cotxe de pedals. “Quan sóc a casa treballant davant l'ordinador no puc saber si el que faig agradarà ningú”, va declarar Schössow amb humilitat, tot i la seva llarga trajectòria de títols i guardons.
Els premis van ser lliurats ahir al vespre en una cerimònia a l'Ateneu Barcelonès, amb parlaments d'Antoni Daura, president del gremi [a la dreta de la foto], i Pilar Rahola, encarregada d'inaugurar l'acte. Hi van ser presents llibreters, editors, autors i representants de diverses institucions.
Lluís Llort, publicat a l'Avui+El Punt, el 16.06.11

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada