28/8/13

La Fundació Colomer posa ordre al llegat de l'artista

L'edició de la seva obra completa en dos volums imponents revalora el pintor, decorador i dissenyador gràfic gironí.
El Museu d'Art li dedicarà al setembre una exposició antològica.

A la seva mort, i tal com era el seu desig, es va procedir al trasllat de tota l'obra que Pep Colomer (Girona, 1907-1994) conservava al seu taller de la ronda Ferran Puig perquè passés a formar part del llegat que deixava a la seva ciutat. Ningú no esperava, però, que aquell artista que feia dècades que vivia retret, en una discreció que s'assemblava quasi a un exercici de desaparició, guardés una quantitat tan ingent de material que obligava a refer de dalt a baix tot el que se'n sabia fins aquell moment. El Museu d'Art de Girona, dipositari del fons, va organitzar el 1996 una exposició que treia a la llum part d'aquella col·lecció personal inèdita, i dos anys després es constituïa la Fundació Colomer-Sanz, planificada pel mateix Colomer des del 1984, per contribuir a la catalogació, conservació i difusió de la seva obra. Han hagut de passar quinze anys més, però finalment dos imponents volums, acuradament editats pel segell del fotògraf Jordi Puig Úrsula Llibres, que reprodueixen l'obra completa de l'artista en les seves diverses facetes com a dissenyador, pintor, dibuixant, decorador o pensador, amb els corresponents estudis crítics, i l'anunci d'una exposició antològica, de nou a l'MD'A, per a finals del pròxim mes de setembre, permeten que Colomer retrobi el lloc que li correspon en la massa sovint difusa, discontínua i malaurada història de l'art de Girona.
Perquè Colomer pertanyia, com tants altres artistes d'empenta arruïnats moralment pel franquisme, a l'activa generació dels anys trenta, en la qual va tenir un paper destacat com a impulsor dels Amics de les Arts, del saló d'exposicions i llibreria Garbí o de la penya dels Íntims, com a promotor de la primera Fira Comercial, com a membre de l'equip fundador de la revista Víctors i, sobretot, com a renovador del disseny publicitari i les arts decoratives després del noucentisme masonià junt amb el seu amic i soci Francesc Gallostra (1905-1974). Tot i haver-se significat amb la República, va aconseguir passar desapercebut als anys quaranta mig amagat a Banyoles, sota la protecció de la família de la seva dona, Carme Sanz, i dedicat principalment a la decoració d'interiors i el disseny de mobiliari, tant a Girona com, durant un temps, a Barcelona. Tot i la intensa activitat cultural i professional que va desplegar al llarg de la seva vida, fins al 1957, quan ja tenia cinquanta anys, no va fer la seva primera exposició individual, a L'Artística. En faria poques més i, en qualsevol cas, mai amb fins crematístics: forma part de la llegenda franciscana del seu caràcter que, si algun cop rebia diners pels seus quadres, els donava íntegrament a la beneficència. Membre del Círculo Artístico i de l'Ansiba, els últims anys va convertir-se en un referent per als artistes més joves que solien reunir-se devotament a la seva casa de Sant Daniel, on s'havia consagrat a les preocupacions crepusculars sobre grafologia i filosofia.



Rescat categòric de l´artista gironí Pep Colomer Un fons en renovació permanent

Un treball de recerca iniciat l'any 2011 i coordinat per l'historiador de l'art Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, ha permès catalogar més d'un miler d'obres de Pep Colomer, entre pintures, cartells, dibuixos, il·lustracions, i dissenys d'interior i mobiliari. La major part d'aquest material procedeix de la donació que el mateix artista va fer a la ciutat abans de morir, dipositada al Museu d'Art, però la investigació també ha permès localitzar moltíssima altra documentació inèdita a través dels arxius i de les col·leccions particulars. Per facilitar una actualització permanent del fons, els dos volums de l'obra completa, de més de 950 pàgines, són consultables també a través del web www.pepcolomer.org, on es reprodueix tota la producció de Colomer i que dóna opció a descarregar-se els continguts per a iPad.
Eva Vázquez. Públicat en el Punt-Avui 28.08.13
 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/673124-la-fundacio-colomer-posa-ordre-al-llegat-de-lartista.html

Notícia 29.07.13 en el Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/cultura/2013/07/28/rescat-categoric-lartista-gironi-pep/628270.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada