1/7/14

“Les llibreries són estructures d'estat i espais de llibertat”

Fe Fernández i Bernat Puigtobella reben el premi que recorda Pere Rodeja, “home honrat en la vida i en la feina”.

L'acte de lliurament del premi III Memorial Pere Rodeja, que concedeix el Gremi de Llibreters en homenatge a l'enyorat llibreter gironí, es va convertir ahir al vespre en tota una reivindicació de l'ofici de llibreter i de les llibreries amb personalitat, aquelles que, com va dir Joaquim Nadal citant George Steiner, han contribuït tant a la idea d'Europa com els cafès. Nadal va oferir la xerrada central de l'acte, que va reunir a la Fundació Universitat de Girona molts amics de la família Rodeja i de la llibreria Geli –“Una llibreria europea”, va dir Nadal, evocant el tracte “càlid i afectuós” dels llibreters d'ofici com Pere Rodeja–, entre els quals hi havia els presidents del gremi a Girona i a Catalunya, Carme Ferrer i Antoni Daura respectivament, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.
“Les llibreries són patrimoni del país i, com es diu ara, són autèntiques estructures d'estat: espais de L'Espolsada, de les Franqueses del Vallès.
llibertat que s'han de preservar”, va dir una de les premiades d'aquesta tercera edició, Fe Fernández, de l'activa llibreria
L'altre guardonat va ser Bernat Puigtobella, editor del diari digital de cultura Núvol. En nom dels “1.300 col·laboradors censats” de Núvol, Puigtobella va agrair el premi i va vaticinar que el llibre en paper “continuarà existint, però invertint la tendència actual: tots els llibres seran digitals de partida, però només els més interessants s'editaran en paper”, i en aquesta tria de prestigi hi tindran molt a dir els llibreters.
“Malgrat tot, estem animats. No conec cap llibreter que hagi tirat la tovallola”, va dir Daura, que va remarcar que el país necessita ara més que mai gent ben informada i, per tant, llibres i llibreries. Puigdemont va tancar l'acte celebrant “l'homenatge perpetu que devem a Pere Rodeja, una persona honrada en la vida i en la feina”. “Llarga vida a la memòria de Pere Rodeja!”, va ser el seu desig final.
Xavier Castillón, publicat en El Punt-Avui.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada