21/12/14

La lluita per preservar el Llémena, en un llibre


L'obra, del periodista Xavier Cusell, es presentarà avui a la llibreria 22.

 Avui es presenta a les 8 del vespre a la llibreria 22 el llibre 30 dies per salvar el Llémena. L'autor, Xavier Cusell, explica la seva experiència en primera persona sobre el procés pel qual va passar un grup de veïns que s'oposaven a una planta de tractament de salmorreres que es volia dur a terme a Sant Aniol de Finestres. Alhora, hi presenta la visió personal sobre la política municipal d'aquest municipi de 350 habitants.

Cusell és periodista, i actualment exerceix de gestor de comunitats en línia a Radio 4. Anteriormenthavia treballat com a redactor i editor a Radio Nacional de España a Catalunya. També ha treballat a la redacció de TVE Catalunya, principalment en temes de medi ambient i noves tecnologies, i ha estat membre del comitè d'empresa del Sindicat de Periodistes. La presentació anirà a càrrec del periodista Lluís Falgàs.
El llibre, tal com explica el títol, és un recorregut pels trenta dies de què va disposar la plataforma Salvem Sant Aniol i el grup a l'oposició municipal, Agrupació d'Electors per Sant Aniol de Finestres (ISAF), del qual Cusell n'és el portaveu, per presentar al·legacions al projecte de l'empresa Sal Llémena per construir una salmorrera a la zona. L'empresa demanava a l'Ajuntament la requalificació del veïnat de l'església de Sant Martí de Llémena, de sòl no urbanitzable, com a sòl industrial per tal d'instal·lar uns hivernacles d'assecat de la sal excedent del procés industrial dels embotits, on a la zona hi ha indústries del sector de molta envergadura. Les al·legacions es fonamentaven en el fet que el 62% del terreny del sòl urbà del municipi ja és industrial i que perjudicava l'entorn rural “d'una gran qualitat i indicadors de primer ordre com la llúdriga”. En el seu moment, Cusell va declarar que per la dimensió del projecte s'hauria d'haver consultat als veïns i donat la informació abans de la tramitació, ja que van saber del projecte en trobar l'anunci al BOP. Per això, el periodista i regidor ha volgut deixar constància “d'una manera de ser –segons opina ell sobre l'Ajuntament– sense diàleg ni debat” i que ja “tenia clar que el que estava passant donava per un llibre”. “És com ho vaig viure.”
Xavier Cusell i Lluís Falgas presentant el llibre a la 22
Foto: Arxiu Llibreria 22
Alhora, el llibre és una experiència i una proposta política d'un grup de veïns que primer es van mobilitzar l'any 2008 per oposar-se a la construcció d'una planta de tractament i extracció d'àrids i que va esdevenir la formació de l'agrupació ISAF. “Et complica la vida, però passes a ser un actor del teu poble i t'hi impliques —comenta Cusell–. Espero que pugui ser un exemple per a altres organitzacions per una política participativa que fassi el pas de mobilitzar-se tot i el desgast que això suposa.”
Júlia Recansens, publicat en el Punt-Avui 18.12.14

Article de Lluís Falgas (18.12.14) en el Punt-Avui sobre el llibre 30 DIES PER SALVAR EL LLÉMANA http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/804903-.html?cca=1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada