24/11/18

L'escriptor Matías Crowder es redimeix literàriament a la Llibreria 22 de Girona

«Los jueves de redención» recorda el passat més fosc de l'Argentina, reconstruint les cruels pràctiques de la dictadura militar dels anys 70.

portada del llibre 
Matías Crowder, col·laborador de Diari de Girona, va presentar ahir al vespre a la Llibreria 22 de Girona la seva darrera novel·la, titulada Los jueves de redención i editada per La Discreta. El periodista i escriptor argentí va estar acompanyat de la periodista Eva Vàzquez, qui va exercir de portaveu d'Albert Soler, que, tot i que inicialment havia de ser el mestre de cerimònies, finalment no va poder assistir a l'acte en haver de desplaçar-se a Barcelona per recollir el premi concedit pel Festival de Cinema i Drets Humans.
Vàzquez va començar la seva intervenció advertint als assistents que es fixessin bé en Matías Crowder, «perquè aviat marxarà, està destinat a més altes fites», i el va comparar amb un nom il·lustre de la literatura sud-americana: el desaparegut Roberto Bolaño. Per a Albert Soler, Crowder s'assembla a l'escriptor xilè per ser un «sud-americà que accepta feines manuals per subsistir, enamorat de la literatura, amb un talent innat com a escriptor, a qui només el Diari de Girona accepta publicar els seus articles, que de cop és descobert pel món i es converteix en una estrella».
Per la seva banda, Matías Crowder va confessar que la feina de l'escriptor «és molt dura», atès que «pateixes un gran desengany al principi. És com Matrix. T'adones que has estat vivint en la convenció del món que et fa un esclau, que desitgis, que estiguis atrapat». No obstant això, la màgia de la literatura es troba precisament en entendre que «d'una banda, les paraules són una convenció que ens tanca i diu com és el món i, de l'altra, el mateix ariet per trencar aquest vidre, per anar més enllà».
El tèrbol passat de l'Argentina
Imatge de la presentació a la 22. Foto: Marc Martí. 
Los jueves de redención viatja en el temps per treure de l'oblit els desgraciadament coneguts com a «vols de la mort», una forma amb la qual la dictadura militar argentina de la dècada dels setanta es desfeia dels seus opositors, llançant-los amb vida des d'avions de les Forces Aèries. Sobre la vergonya d'aquelles pràctiques cruels i el silenci amb el qual tothom ho vivia, gira una novel·la protagonitzada per Abelino Torcuato, qui empès per una infància marcada per aquells avions que travessaven el cel nocturn del seu poble i els cossos que apareixien sense vida, decideix investigar la història, furgant en el passat tèrbol, buscant la veu dels veïns del municipi i recollint el testimoni.
Preguntat per autors llatinoamericans d'èxit, Matías Crowder també va voler recordar la figura del periodista i escriptor Rodolfo Walsh, autor d' Operación Masacre -considerada la primera novel·la de no-ficció de la història-, i que va acabar sent segrestat i assassinat l'any 1977, de qui va destacar la seva valentia a l'hora de narrar els crims de la dictadura.
Diari de Girona 24.11.2018 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada