4/3/19

CÒMICS 22. Reflexions (1)

Una de les preguntes clàssiques que escoltem a Còmics 22 és la següent: acaba de sortir un volum remasteritzat d'una col.lecció que va publicar, en el seu moment, Fórum o Zinco. Jo tinc els números vells. Val la pena agafar aquesta versió?
La nostra resposta sempre serà dir que depen de la importància que li doneu a certs aspectes que enumerem a continuació:
- Color "de puntets" vs color digital: el segon fa que es vegi un dibuix molt més nítid, gràcies a les noves tecnologies... tot i que, de vegades, també es pot observar que hi ha petits detalls que es poden perdre per no treballar directament sobre els originals de l'autor. La saturació del color també és força més elevada en els còmics actuals.
- Paper: Apart de l'eterna lluita entre els que prefereixen el paper satinat i el que s'estimen més el porós, en les edicions actuals no es veuen les "transparències“ que patia el mal paper de les edicions més antigues, el qual tampoc té tanta facilitat per tornar-se groguenc. Les enquadernacions dels volums d'ara també són molt més resistents al pas del temps.
- Rotulació manual vs rotulació informatitzada: també a gustos de qui prefereixi un treball més artesanal o amb un aspecte més homogeni. Això sí, com que l'anglès ocupa menys espai a l'hora d'escriure que el castellà, les traduccions d'abans patien retallades que en alguns còmics podien ser certament sagnants. Fer quebre manualment als globus tot el que havia escrit el guionista a la versió original, no era fàcil. A la foto, hi ha una mostra amb les primeres línies del "Born Again".
- Espai: Els volums actuals ocupen molt menys que les infinites grapes de les edicions més antigues. Importantíssim pels coleccionistes de tota la vida, amb molts de còmics acumulats.
- Nostàlgia per l'objecte en sí: Tot i que potser és molt pitjor en molts aspectes, sempre hi ha un factor gran de nostàlgia quan sostenim a les mans els nostres còmics antics, que es pot diluir una mica en les versions més noves. Aquells correus, seccions, un simple checklist...
Amb tot això, vosaltres decidiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada