28/3/19

MIQUEL FAÑANÀS: Torna la bruixa

                        Set anys després de ‘La bruixa de pedra’, Miquel Fañanàs recupera el personatge llegendari en el conte infantil ‘La bruixa amiga’


No és la primera vegada que el prolífic escriptor gironí Miquel Fañanàs escriu per al públic infantil i/o juvenil. Entre els vint-i-tres llibres que calcula que ha publicat, hi ha també altres títols com ara La pedra màgica (1995) –llibre del qual s’han venut prop de 70.000 exemplars–, On és el tigre? (1999) i La roca del Corb (2004). I ara apareix La bruixa amiga (Edicions MMV), un conte adreçat a lectors i lectores a partir de 9 anys, en el qual recupera el personatge llegendari de la bruixa de la catedral de Girona, la cèlebre gàrgola que ja va inspirar la seva novel·la La bruixa de pedra (2012), amb la qual va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica.
Fañanàs presentarà La bruixa amiga dissabte vinent a la Llibreria 22 de Girona (12 h), acompanyat per Pili Bosch, mestra de l’escola Domeny, i per Gemma Fañanàs, la neta de l’escriptor, que ara té 10 anys. De fet, la Gemma ha inspirat la protagonista del conte –la senyoreta Pili també hi apareix– i, a més, el llibre existeix en bona part gràcies a ella: “Fa un any i mig, la Gemma em va dir que jo havia fet moltes novel·les, però mai no n’havia escrit una per a ella, així que, després de rumiar-hi una mica, vaig escriure un conte i l’hi vaig regalar per al seu novè aniversari, en una edició casolana, només de tres exemplars. Va ser més tard que, parlant amb l’editora Mia Masgrau de textos per a la revista La Punxa, li vaig dir que tenia aquest conte, per si hi volia donar un cop d’ull. A ella li va agradar i, ja amb la perspectiva de publicar-lo, vaig ampliar i millorar el conte que havia escrit per a la Gemma, i, per fer les il·lustracions interiors i de la portada, vam trobar la Laia Berloso, que també és mestra a Taialà.” La Gemma del llibre viu a la plaça de Sant Pere i, des de la finestra de la seva habitació, mira cada nit la bruixa de la catedral amb uns prismàtics.
A mig camí entre la realitat i el somni, se li apareix la bruixa com una dona que, amb els seus poders, l’ajuda en la recerca de dos companys de classe perduts en una excursió per la vall de Sant Daniel. “Hi ha un moment en què també enllaço amb la història de La bruixa de pedra, amb personatges com ara Guisla Recasens [la dona convertida en gàrgola per haver tirat pedres als capellans] i l’inquisidor Nicolau Eimeric”, recorda Fañanàs, que també fa un petit cameo en el llibre –com l’escriptor que va a l’escola de la Gemma a explicar la llegenda de la bruixa, “cosa que vaig fer”–, en el qual també hi ha un altre personatge secundari 100% real: un llibreter anomenat Guillem que, com el Terribas original, diu: “Demà serà un altre dia.”
Xavier Castillón, publicat en el PuntAvui 27.03.2019



LA BRUIXA DE PEDRA DE LA CATEDRAL PREN
VIDA PER RESCATAR UNS NOIS PERDUTS.

Miquel Fañanàs amb el llibre a la ma. Foto D.B. 

Miquel Fañanàs, que ja havia guanyat el premi de novel·la Néstor Luján per «La bruixa de pedra», recupera el personatge per a un conte infantil.
La mítica bruixa de pedra de la Catedral de Girona, una gàrgola gòtica penjada a les altures i que no és fàcil de veure, cobra vida per convertir-se en La bruixa amiga i salvar uns nois perduts a la vall de Sant Daniel.Aquesta és una entranyable història sorgida de la pluma de l'escriptor Miquel Fañanàs, que ja havia guanyat el premi Néstor Luján de novel·la històrica per La bruixa de pedra, i que ara recupera el personatge per a una narració infantil.MMV Edicions, una editorial del Pla de l'Estany, acaba de publicar la història amb acolorides il·lustracions de Laia Berloso, que és mestra a l'escola de Taialà.
«Aquesta novel·la infantil és com una fillola d'aquella novel·la que l'any 2012 em va permetre guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica», ha explicat Fañanàs, que és col·laborador habitual del Diari de Girona.La bruixa amiga es presentarà dissabte vinent a la Llibreria 22 de Girona, en un acte a les 12 del migdia que comptarà amb la complicitat de Pili Bosch, mestra a l'escola de Domeny. Fañanàs ja s'havia endinsat en el gènere infantil a la col·lecció Vaixell de Vapor, de l'editorial Cruïlla.La bruixa amiga té també connotacions familiars, ja que la protagonista és una nena de 10 anys que es diu Gemma, nom coincident amb el de la neta de l'escriptor. Des de les altures, la bruixa de pedra observa tot el que passa a la ciutat. La seva ajuda resultarà imprescindible per al rescat d'uns amics de la Gemma perduts durant una excursió a Sant Daniel.
Daniel Bonaventura, publicat en el Diari de Girona 26.03.2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada