31/10/13

Oriol Ponsatí-Murlà guanya el 33è Premi Just M. Casero

L'editor va rebre ahir a La Planeta el premi de novel·la curta de la Llibreria 22, per l'obra ‘Totes les estacions de França'.
El blanenc Jaume Puig va quedar finalista amb ‘L'escala de l'evasió'

Jaume Puig i Oriol Ponsatí-Murla, escoltant l'argumentació
de Josep Maria Fonalleras com a portaveu  del jurat
del Casero, ahir a La Planeta Foto: JOAN SABATER.
L'editor i doctor en filosofia Oriol Ponsatí-Murlà (Figueres, 1978) va guanyar ahir al vespre la 33a edició del premi Just M. Casero de novel·la curta, que convoca la Llibreria 22 de Girona, amb l'obra Totes les estacions de França. El guardó està dotat amb 2.200 euros i comporta la publicació de l'obra per part de l'editorial Empúries, el gener vinent. El blanenc Jaume Puig (1962) va quedar finalista amb L'escala de l'evasió i rebrà 600 euros, a part de la possible publicació del llibre, recomanada efusivament per l'amfitrió, Guillem Terribas, als editors d'Empúries.
A aquesta edició del Casero, s'hi van presentar un total de 29 originals. L'acte de lliurament del guardó va tenir lloc a la sala de teatre La Planeta i es va obrir amb un homenatge al poeta Juan Luis Panero (1942-2013), en què diversos “amics i coneguts” van llegir alguns dels seus poemes i textos en prosa. Va començar Terribas i van continuar Imma Merino –amb una invocació d'Ava Gardner–, Vicenç Pagès, Quim Armengol i Pep Solà –que van reproduir, per separat, l'admiració mútua entre Panero i Vinyoli–, Josep Maria Fonalleras i Montserrat Tura, que com a metgessa va atendre Panero durant els seus últims dies a l'hospital de Palamós i que en va destacar el seu esperit irreductible davant la mort. Un vídeo gravat l'any 2000 a la Llibreria 22 va mostrar el caràcter enginyós i divertit de Panero, que també va aparèixer llegint un dels seus poemes sobre la música de Doctor Zhivago, una de les seves pel·lícules favorites, i també de Miquel Pairolí, com va recordar Terribas.
Tal com va remarcar ahir Josep Maria Fonalleras, com a portaveu del jurat, “Totes les estacions de França i L'escala de l'evasió tenen almenys dues coses en comú: el seu escenari és francès –parisenc i de la seva rodalia– i funcionen com una maquinària precisa en la qual les peces, aparentment desconnectades, acaben funcionant amb un mateix ritme i una mateixa finalitat: aconseguir crear una sensació de neguit i expectativa que es resol quan el puzle encaixa, quan tot pren sentit”.
Brillant exercici d'estil
Sobre la novel·la de Ponsatí-Murlà, director d'Edicions de la Ela Geminada, Fonalleras va dir que és “un brillantíssim exercici d'estil que fa pensar en els de Raymond Queneau i algunes peces de complicada estructura formal de Cortázar”, a partir de la història d'una maleta carregada de lingots d'or que apareix en un vagó de rodalies de París. Després que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i l'editor Xavier Folch li lliuressin el premi, Ponsatí-Murlà va correspondre a les lloances de Fonalleras amb un elogi al jurat, que va acabar així: “Em temo que una obra així només la podia presentar al premi Casero”.
L'advocat blanenc Jaume Puig Agut, que va debutar literàriament ara fa dos anys amb la novel·la Momssen, planteja a L'escala de l'evasió “dues històries paral·leles de personatges perduts, isolats, que van irremissiblement cap a la mort”, amb un final en què les dues trames conflueixen.
Xevier Castillón, publicat en El Punt-Avui 31.10.13

IMATGES DEL LLIURAMENT. Fotos Bernat Casero

Oriol Ponsatí-Murlà guanya el premi Casero amb una obra sobre la troballa de lingots d´or El certamen de novel·la curta escull el treball "Totes les estacions de França", a mig camí del somni i la follia.

Foto: Carles Pineda.
Oriol Ponsatí-Murlà (Figueres, 1978) va guanyar ahi el 33è premi de novel·la curta Just M.Casero per la seva obra Totes les estacions de França, que planteja la troballa d'una maleta carregada de lingots d'or que apareix en un vagó de rodalies de París. A partir d'aquí, l'autor imagina possibles situacions que desemboquen en un seguit d'històries que es van embolicant entre elles, quan els personatges es troben i se'n van, quan hi ha anades i vingudes, desaparicions i troballes. Aleshores, també intervé la figura del mateix autor, en un joc metaliterari en el qual es veu implicat a mig camí del somni i la follia.
El jurat va escollit aquesta obra entre els 29 treballs presentats en considerar-lo un "brillantíssim exercici d'estil que fa pensar en els de Raymon Queneau i algunes peces de complicada estructura formal de Cortázar".
Ponsatí-Murlà és doctor en Filosofia per la Universitat de Girona, professor associat de Filosofia Antiga en aquesta mateixa universitat i ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació (actualment amb La Vanguardia). Ha traduït al català autors com Michael Nyman, Denis Diderot, Gianni i és director de dues col·leccions, Trivium i Quadrivium, d'Edicions de la Ela Geminada.
L'autor va elogiar el jurat per haver escollit el seu text tot explicant una anècdota. Així, va admetre que quan va acabar la novel·la la va ensenyar a alguns coneguts i que li van dir que era "boig" si la presentava al premi Casero, tot recordant-li que els jurats mai es llegeixen les obres en tota la seva totalitat. Però va decidir presentar-la i va encertar en la seva premonició en ser l'obra guanyadora. De fet, el jurat va exposar que la novel·la era trencaclosques que encaixava les peces al final de tot. S'havia de llegir de dalt a baix.
L'obra finalista va ser L'Escala de l'evasi de Jaume Puig Agut, de Blanes, que presenta un frontispici i un epíleg en els quals es parla de la possibilitat que els pingüins embogeixin. Lluny de la gernació, n'hi ha que decideixen anar-se'n desert enllà, cap a un destí gelat que els matarà.
En nom del jurat, l'escriptor Josep Maria Fonalleras, va destacar algunes coincidències de les dues obres. La primera que les dues passen a París o les seves rodalies, una ubicació que es repeteix també en altres textos presentats. La segona casualitat és que són treballs amb una "maquinària precisa" que aconsegueix crear una sensació de neguit i expectativa que es resol quan el "puzle" encaixa, quan tot pren sentit.
Guillem Terribas, el propietari de la Llibreria 22, que organitza el premi, va demanar a l'editorial Empúries que aquest any, com ha passat en edicions passades, editi les dues novel·les.
L'acte va començar amb un seguit de records cap al recentment ?desaparegut Juan Luis Panero. Es van llegir poemes i textos i es va poder veure una gravació on l'escriptor presenta un dels seu llibres a Girona.
Tapi Carreras, publicat en el diari de Girona 31.10.13

Més informació 
 DIARI ARA.COM
*http://www.ara.cat/comarquesgironines/Leditor-Oriol-Ponsati-Murla-Casero-narratiu_0_1020498175.html


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada