24/10/13

Senyors productors, aquí tenen una pel·lícula... coral

Impressionava veure el Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona ple, amb més de 200 persones, unes quantes dempeus, per assistir a la presentació de Quan en dèiem xampany, l'última novel·la del periodista i escriptor gironí Rafel Nadal, una preqüela del seu primer gran èxit literari, Quan érem feliços, en què explicava la història de la seva –nombrosa– família més immediata, ben representada ahir pels pares, uns quants germans i nebots i algun cosí, als quals l'autor va dedicar els agraïments més efusius. A la taula l'acompanyaven Josep M. Fonalleras, Arturo San Agustín, Jordi Basté i la seva editora, Berta Bruna.
A Quan en dèiem xampany (Columna Edicions), Nadal ha mirat molt més enrere i, com va dir Fonalleras, “ha quedat fascinat pel besavi” Francisco Oller i Martinell (1869-1941), que va fer fortuna amb la fàbrica de taps de suro que encara existeix a Cassà. Segons Nadal, aquest és “un llibre de passions i d'emocions, d'amors i odis, d'èxits i fracassos, però sobretot de passions”.
Fonalleras va remarcar que, a diferència de Quan érem feliços, en aquest llibre no hi està tan implicat i “investiga i contempla, amb la intuïció del novel·lista, per escriure una història general del segle XX, que va molt més enllà d'una família de Cassà”. Segons Fonalleras, Nadal aconsegueix crear, amb una estructura en forma d'estampes, “una pel·lícula en moviment en la qual es percep el pas del temps”. El símil també va lloar l'ofici de Nadal: “No només escriu bé, sinó que tracta bé l'escriptura i mima la llengua”.
cinematogràfic va ser reprès més tard per Basté: “Senyors productors, aquí tenen una pel·lícula, un film coral”, protagonitzat per “una família ordenada, plena de valors”. El director d'
Arturo San Agustín, que va recordar els seus problemes com a publicista per donar una imatge de glamur al familiar i entranyable cava, va dir també que Nadal havia trencat amb el tòpic que aquí no podien funcionar les nissagues escrites pels “fills intel·lectuals de les famílies burgeses” en altres països europeus. “Ens faltava una nissaga potent, valent i audaç com aquesta.”
Xavier Castillón publicat en el Punt -Avui 24.10.13 Fotos:Quim Puig.

DIARI DE GIRONA
Acompanyat per Jordi Basté, Arturo San Agustín i Josep Maria Fonalleras, el periodista i escriptor gironí Rafel Nadal va presentar ahir al Saló de Descans de l'Ajuntament el seu llibre Quan en dèiem xampany, una reconstrucció novel·lada de les facècies de la branca de la seva família originària de Cassà de la Selva i dedicada a la indústria del tap de suro. Nadal parteix de l'aventura del seu besavi Francisco Oller, que va marxar amb 16 anys a França i va fundar l'empresa que porta el seu nom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada