2/10/13

Nadal rebutja el tòpic que els polítics han de seguir consignes quan escriuen

Foto: Miquel Ruiz

L'exconseller anuncia a la presentació a Girona de "Fent tentines per la vida" un nou llibre de records dels 20 anys de polític al Parlament. 
Foto: Miquel Ruiz.
Joaquim Nadal va presentar ahir entre amics, familiars i lletraferits el seu llibre de memòries Fent tentines per la vida (Ara Llibres), una reelaboració literària dels records d'infantesa de l'exconseller del Govern i exalcalde de Girona, historiador i president de la Taula pel Dret a Decidir de Girona.
Durant l'acte, organitzat per la Llibreria 22 a la sala d'actes de la Fundacio UdG, també es va presentar el número 134 de la publicació Senhal, titulat Glops de vida i íntegrament dedicada a les piulades literàries de Nadal a Twitter.
L'escriptor Narcís Comadira, que va fer una lloança incondicional del valor literari de Fent tentines per la vida, es va preguntar d'on ve aquest "gust per les paraules" d'almenys quatre dels germans Nadal: Quim, Rafel, Pep i Jaume. L'autor de Girona: matèria i memòria va rebutjar que els gust per la creació literària els vingui de l'"eròtica de classe mitjana", sinó que "ve d'una noble ambició de civilització i cultura".
Per Comadira, dues són les virtuts del Nadal prosista: la concisió en la narració dels fets i la precisió del llenguatge. I si Quan érem feliços, de Rafel Nadal, "té voluntat de novel·la", el llibre de Quim "té voluntat de crònica".
segueix http://www.diaridegirona.cat/cultura/2013/10/02/nadal-rebutja-topic-que-politics/637495.html

 
Nadal defensa un model de polític que defugi consignes
L'exconseller va presentar ahir a Girona el seu llibre de records d'infància ‘Fent tentines per la vida' i una selecció de les seves piulades.
Narcís Comadira n'elogia la “prosa sense floritures”Pep Vila, Joaquim Nadal, Narcís Comadira
Foto: Manel LLadó
Quan l'editora Izaskun Arretxe va concebre la col·lecció D'On Vinc, d'Ara Llibres, immediatament va demanar a l'amic Josep M. Fonalleras que li concertés una cita amb Joaquim Nadal. Volia demanar-li que fos un dels primers a escriure sobre els seus records d'infantesa i joventut, “amb una mirada neta que permetés recuperar l'imaginari de tota una generació abans no es perdi”. La trobada va ser al Museu d'Història de Catalunya, durant un dinar en el qual l'exconseller només es va comprometre a pensar-hi. Al cap de pocs dies, va ser Nadal qui va citar Arretxe al seu despatx del Parlament per entregar-li seixanta folis, deu més dels que li havien demanat, “escrits durant el cap de setmana llarg del pont de la Puríssima”, va concretar l'autor mateix. Així va néixer, d'un encàrrec que va motivar una immersió intensiva en la memòria personal, Fent tentines per la vida, el llibre dels primers records de l'exalcalde de Girona.
No era la primera vegada que abordava el gènere. Ja havia escrit uns quants papers rememoratius, abans que el seu germà Rafel Nadal, va remarcar, publiqués el seu propi llibre, Quan érem feliços, i en vengués milers d'exemplars. La “recança que es fessin comparacions” va aconsellar-li reservar per a l'entorn privat els seus, en què “no hi ha vocació de novel·lista”, va concedir. El poeta Narcís Comadira, convidat ahir a fer la presentació del llibre a la Fundació Universitat de Girona, va coincidir que el text de Joaquim Nadal pertany més aviat a la crònica, “cosa que no vol dir que hi falti ambició literària”.
LLegir més http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/682091-nadal-defensa-un-model-de-politic-que-defugi-consignes.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada