10/9/14

Davant del mirall

Tura i Nadal, ahir a la Llibreria 22 durant la presentació
del llibre 
Foto: JOAN SABATER.
La Llibreria 22 va presentar ahir un nou exercici de memòria, usual aquests dies entre molts polítics, com és el treball de Montserrat Tura Estirant del Fil, quan el PSC va abandonar el catalanisme. No va ser una presentació amb una àmplia representació del socialisme gironí, en el sentit de referents; de fet, la d'ahir el que va evidenciar va ser la fractura que es dóna entre el socialisme gironí i, de manera més que notable, el distanciament cap a les veus més dissonants. Pia Bosch, Ana Pagans –si bé no ha estat mai militant– i Manel Nadal, entre d'altres, van ser entre els presents, juntament amb militants i simpatitzants socialistes o membres de l'ANC i molts altres. Però a banda d'aquest fet, d'altra banda previsible, sí que la presentació ens va permetre trobar-nos –o retrobar-nos– davant d'una personalitat política de primer ordre com és Montserrat Tura, alcaldessa de Mollet del Vallès durant cinc mandats; consellera d'Interior i de Justícia en els governs del tripartit –els quals no deixa de defensar quan té oportunitat–. Un treball escrit quan Tura ja vesteix cada dia la bata blanca a l'Hospital del Palamós, centre, per cert, que va ajudar a fer créixer abans de fer el salt a la política i al qual es va reincorporar. El llibre no deixa de ser, doncs, l'exemplificació d'un viatge que ella opta per fer sense soroll, però sense deixar de plantar batalla, ja sigui per l'alcaldia de Barcelona o per la primera secretaria del partit o participant en la Via Catalana. I ara, aparentment allunyada, es vol mostrar la necessitat de recuperar un esperit socialista català que diu que s'ha perdut, si més no pel que fa a la direcció.
La presentació, de fet, va fer honor al sentit de llibre, que no neix de la pretensió, ni del fet de passar comptes, sinó de la senzillesa de voler, a través d'un fil conductor molt personal si es vol, estirar aquest fil de la memòria per fer valoració del que ha representat, en bona part, la fi del somni socialista, o dit amb paraules més crues, de quan el PSC va abandonar la centralitat del catalanisme polític i va renunciar a les seves arrels, a les quals fa referència el llibre.
Joaquim Nadal, mestre de presentacions, precís, mesurat en el temps com sempre, va optar per fer una radiografia personal de Tura, plantejant amb l'exemplificació dels seus mèrits els valors humans lligats als polítics que la defineixen. Una política que ha hagut de patir en un acte públic a Mollet el menyspreu de dirigents del seu mateix partit del seu llegat com a alcaldessa. Una ciutat que va ajudar a transformar, segons Nadal, com a model d'integració. Un “cop de puny” que, i segons Nadal, no deixa de ser el detonant de molts dels sentiments que han acompanyat Tura aquests darrers temps. No es pot entendre el treball de l'exconsellera –com el del mateix Joaquim Nadal– sense l'escola de la política local, la de la proximitat, que aplica en responsabilitats més altes. El que va fer Tura ahir va ser una defensa aferrissada d'un socialisme, ara desdibuixat, que lluny de radicalitats hauria, diu, estat clau per estendre ponts i evitar ruptures. “L'incompliment o una lectura inadequada de la Constitució”, segons Tura, és el pal de paller de molts dels problemes actuals. Tura es mira al mirall, i la presentació n'és un exemple, però ho fa sense cap acritud.
Joan Trillas, publicat en El Punt-Avui 10.10.14

Nadal qualifica de ´forat negre el parèntesi´ de Navarro al PSC

L 'exconseller socialista Joaquim Nadal va qualificar de "forat negre el parèntesi" de Pere Navarro com a màxim dirigent del PSC. Va aprofitar la presentació del llibre Estirant el fil de Montserrat Tura a la Llibreria 22 de Girona, per deixar clar que "no vol dir que l'etapa Iceta arregli res, sinó que la mateixa autodestrucció de l'etapa Navarro demostra fins a quin punt era un error". El veterà polític va tornar a lamentar com el seu partit ha dilapidat el llegat de Pasqual Maragall i de la feina de govern dels tripartits, que "ha quedat a benefici d'inventari" sense que els nous dirigents socialistes la reivindiquin.
Malgrat que Nadal només va intervenir per presentar l'autora del llibre: l'exconseller d'Interior i Justícia, Montserrat Tura. Nadal va aprofitar que el llibre parla d'una trajectòria vital que ha compartit govern de la generalitat i el mateix partit per explicar com, a parer seu, el PSC ha deixat de ser el PSC. Segons l'exconseller, Estirant el fil comença amb un "cop de puny" perquè parteix d'un acte polític on els representants del PSC i del PSOE renuncien "per omissió" a la defensa de la trajectòria i la història municipalista de la que va definir "com a primera força política de Catalunya". El també exparlamentari socialista va remarcar que en aquell acte, de la campanya de les eleccions europees, al qual assistia Ramón Jauregui, es va certificar "que tot el bagatge" ja no compta "per a res" i "es considera amortitzat". Va ser en aquest moment que va advertir que "no és la individualitat dels nostres la que es distancia del partit¡t., sinó que és la direcció del partit la que es distancia" de l'herència política.
Per Nadal, el llibre de Tura explica les fonts de les quals beu un socialista catalanista de l'àrea metropolitana i que no és només el socialisme del PSOE. Va recordar la trajectòria històrica de la nissaga Tura a Mollet del Vallès i la importància de l'avi. A més Nadal també va remarcar dos moments importants en la vida recent de Montserrat Tura que marquen el seu allunyament del PSC. D'una banda, les primàries de Barcelona i la segona, l'oposició al nomenament de Pere Navarro com a candidat a presidir la Generalitat en un nomenament pel Consell Nacional. 
L'exconseller de Política Territorial coincideix amb Tura que "s'ha fet malbé l'eina que és el partit". A més, va elogiar la implicació personal "dia a dia" de Montserrat Tura tant a l'alcaldia de Mollet com a la direcció del departament d'Interior i també a Justícia.
Per la seva part, l'ara metgessa Montserrat Tura va recórrer el camí que la va portar a escriure el llibre i va assegurar que no està escrit des de la ràbia perquè "és efímera" i no porta a res de bo. Tanmateix l'exconsellera d'Interior. Va remarcar que va començar a treure el que portava a dins després d'un acte on va sentir com el bagatge del PSC no es tenia en compte.
L'exconsellera Montserrat Tura considera que el socialisme catalanista podria estar ocupant un espai central de la política si tant a Espanya com a Catalunya s'hagués mantingut una línia coherent en què s'hagués defensat l'ampliació d'un horitzó nacional i la defensa de les polítiques de l'Estat de Benestar.
Per Tura, és difícil que el PSC es pugui recuperar com a eina útil per als catalans i va recordar que "no és fàcil llençar per la finestra 34 anys de la teva pròpia vida". Malgrat tots els dubtes, assegura que hi haurà un nou partit socialista d'obediència catalana en el qual convergiran Nova Esquerra Catalana, Avancem i Moviment Catalunya i participarana a les municipals. No obstant això, va advertir que és trist que a Catalunya hi hagi "dos partits socialistes" quan des de l'òptica progressista s'havia somniat un únic món.
Jesús Badenas, publicat en el Diari de Girona 10.10.14

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada