15/9/14

La fira del prohibit prohibir

Llagostera estrena la Fira del Llibre Prohibit, amb èxit de participació i presència a les biblioteques de tot el país.
El conseller Ferran Mascarell afirma que la fira reivindica l'anhel de llibertat de les persones.



Donant un cop d'ull a les parades de la 1a Fira del Llibre Prohibit, duta a terme ahir a Llagostera, l'observador arribava a una primera i inquietant conclusió: moltíssims llibres han estat víctimes al llarg de la història de les més variades prohibicions, censures, inquisicions i restriccions de tot tipus. No hi faltaven els sospitosos habituals: el marquès de Sade, Oscar Wilde, Karl Marx, Friedrich Nietzsche, Boris Vian, George Orwell, Henry Miller, Federico García Lorca, William S. Burroughs, l'Arxipèlag Gulag d'Aleksandr Soljenitsin, Salman Rushdie i Els versos satànics i, com a notable aportació autòctona, Manuel de Pedrolo –àmpliament representat en la fira–, la Vida privada de Josep Maria de Sagarra i el cas més recent de les tensions eternes entre la literatura i el poder: Victus, d'Albert Sánchez Piñol.
Però en aquesta peculiar fira, en què les llibreries participants han fet una bona tasca de recerca i argumentació de la selecció de títols posats a la venda, hi ha molts més casos, alguns de realment absurds –en realitat, tots ho són– com la prohibició de Cien años de soledad, de Gabriel García Márquez, en algunes biblioteques dels Estats Units per haver-la considerat “mala literatura” i d'altres clàssics universals, aparentment intocables, des deDon Quijote i Tirant lo Blanc fins al delicat El petit príncep, de Saint-Exupéry, que també han despertat perversions censores en algun moment de la història, en algun lloc del món. El cas dels contes infantils clàssics és paradigmàtic: ja sabíem que no eren tan innocents com ens havien venut, però això no justifica que la directora d'un col·legi anglès decidís prohibir Els tres porquets per no ofendre els seus alumnes musulmans, majoritaris en el centre. La decisió de la directora va sorprendre fins i tot el Consell Musulmà Britànic, que va recordar que la seva religió prohibeix menjar porc, no llegir llibres sobre aquest animal.
“Aquesta fira és una iniciativa molt lloable i positiva que reivindica l'anhel de llibertat de les persones i és una bona mostra de la imaginació humana”, va dir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per inaugurar la fira, al costat de l'equip de Can Toni de les Eugues –l'entitat organitzadora–, l'alcalde de Llagostera, el director dels Serveis Territorials de Cultura i la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, que ha col·laborat amb la nova fira portant a biblioteques públiques de tot el país petits estands amb llibres que han estat silenciats i, més endavant, també l'exposició itinerant Llibres prohibits, produïda a Llagostera, que ahir es va poder veure al Casino, al costat d'una altra mostra del PEN Català sobre 15 casos d'escriptors perseguits.
A la plaça Catalunya hi havia les parades de Can Toni de les Eugues i de Connexió Papyrus, dues entitats que donen una nova vida als llibres vells –aquesta última, amb un estand dedicat a les editorials de l'oposició al franquisme i de l'exili–, i de llibreries tan diverses com la 22 de Girona, Abacus i les barcelonines Salas, Nollegiu i Rodés, amb edicions originals d'índexs de llibres prohibits per l'Església catòlica. Estands de creacions amb paper –per exemple, les escultures de Beautiful Suitcase–, espectacles, instal·lacions i altres activitats per a totes les edats van completar la gran festa del prohibit prohibir.
Sons prohibits

La fira va incloure un apartat dedicat a la música prohibida, amb obres de Mendelssohn, Kurt Weill, Llach, Raimon, Ray Charles i Boris Vian, interpretades en el concert de cloenda per Aleida Sound, Benisfri, el Cor Participatiu de Llagostera, etc. De ‘Lili Marleen' i ‘Le déserteur' a ‘L'estaca' i ‘Te recuerdo, Amanda'.
Xavier Castillón, publicat en el Punt-Avui 15.09.14  Fotos: Arxiu 22


 

Llagostera es fixa en la censura per la Fira del Llibre 

Prohibit.La mostra, pionera a Catalunya, va posar en relleu el patrimoni literari que queda amagat pel poder.

Mascarell, fullejant un llibre, entre Vila, Santamaria
i Jordi Gispert de la 22, ahir a Llagostera.
Llagostera va celebrar ahir la primera edició de la Fira del Llibre Prohibit, una mostra que té com a objectiu demostrar la importància de la ficció literària i com el poder, durant totes les èpoques i arreu del món, ha intentat controlar la literatura. "La mostra sorgeix amb la intenció de demostrar a la gent una part important del patrimoni literari que, a vegades, a causa de la censura, ha quedat amagada; volem posar en circulació obres que havien estat aparcades", assenyalava ahir l'organitzadora de la mostra, Montserrat Vila.
La fira, però, no només s'ha focalitzat a Llagostera sinó que diverses biblioteques públiques catalanes van obrir les seves portes amb activitats al voltant d'aquesta temàtica. En principi, la mostra és itinerant i passaria cada any per una localitat diferent. Tot i això, l'alcalde llagosterenc, Fermí Santamaria, ja ha demanat que la fira tingui el poble com a enclavament principal. "Ens agradaria que fos un acte que perdurés en el temps, fa molts anys que estem treballant per donar a conèixer el nostre municipi", va raonar.
La mostra segueix l'estela de la Setmana del Llibre Prohibit que se celebra als Estats Units. No obstant això, es tracta de la primera fira d'aquestes característiques que es realitza a Catalunya i a Europa. "És una iniciativa molt lloable i positiva que reivindica l'anhel de llibertat de les persones i una bona mostra de la imaginació humana", va reflexionar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va assistir a la inauguració. "Durant les diverses èpoques hi ha hagut moltes societats que han tingut ganes de censurar llibres, aquí s'exposen elements interessants i hi seguirem donant suport", va assenyalar el conseller. Parades, una exposició de llibres prohibits amb obres cedides pel PEN Català, contes infantils, una instal·lació al·legòrica sobre la censura al bell mig de la plaça Catalunya, o una ruta guiada que ressegueix la vida de Pla i Hemmingway són algunes de les activitats de la fira.
Diari de Girona 15.09.14 Foto: Marc Sureda



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada