19/5/17

El 9è Memorial Sebastià Salellas reflexionarà sobre seguretat i llibertat

Els danys col·laterals de les polítiques antiterroristes, eix del programa d'activitats, a partir de dimarts, que inclou conferències, documentals i llibres.

Lluc Salellas i Guillem Terribas a l'Espai 22 durant la roda de premsa
Foto: Joan Sabater
No ensenyo el DNI a cap policia i no te l'ensenyaré a tu.” Li va etzibar al venedor de la Llibreria 22 quan li va requerir la identificació per cobrar-li amb la targeta de crèdit. L'anècdota, recordada ahir per un dels protagonistes, ara periodista, serveix per il·lustrar la personalitat de l'advocat i polític Sebastià Salellas (1948-2008). Popularment conegut com a Tià Salellas, el seu esperit revolucionari i la seva trajectòria ideològica es recuperen cada any amb un memorial, una trobada que enguany vol reflexionar sobre les polítiques que es duen a terme en pro de la seguretat i els seus efectes entre els ciutadans, quant a drets i llibertats.
El memorial comença dimarts que ve amb la projecció del documental Fugir de l'oblit , d'Abel Moreno, a les 22 h al Cinema Truffaut. Relata la història d'exili, presó i camps de concentració de Josep Busó Pons (Girona, 1922). El 25 de maig, a les 19.30 h al Col·legi d'Advocats, hi haurà la taula rodona Processos per terrorisme, a l'actualitat, a l'Estat espanyol, amb la participació de l'advocat Jacobo Teijelo, amic de Tià Salellas, i els periodistes Anna Teixidor Colomer i Braulio García Jaén. Lluc Salellas va destacar que aquesta taula “oferirà punts de vista antagònics sobre les polítiques de seguretat”, i Guillem Terribas va subratllar “la gran riquesa d'aquesta mostra”. La presentació del llibre Antígona emmordassada, el 27 de maig a les 12 h a la Llibreria 22, i l'estrena del documental Dixan. Alger-Banyoles-Alger amb l'equip creatiu i alguns dels seus protagonistes, l'1 de juny al Truffaut, a les 22 h, completen el programa d'activitats.

Preparant ja un especial per al desè aniversari

Lluc Salellas, que va realitzar el documental Guanyarem sobre el seu pare, està recuperant els últims articles que Salellas va publicar a El Punt entre el 2006 i el 2008. A banda de comprovar la seva vigència en les polítiques de seguretat, es pensa a recopilar el seu llegat com a articulista en un llibre pel desè aniversari. Guillem Terribas proposa, a més, alguna activitat festiva, al carrer, “perquè en Tià era un home de carrer.
Gemmas Busquets, publicat en El Punt-Avui 19.05.2017
Trailer del documental Fugir de l'oblit d'Abel Moreno

El Memorial Salellas se centrarà en els danys col·laterals e

la seguretat.
Foto: Xavier Pi. ACN
Els danys col·laterals de les polítiques de seguretat –amb el focus posat en l'antiterrorisme– centraran el 9è Memorial Sebastià Salellas, que recorda l'advocat i activista. Del 23 de maig i l'1 de juny es projectaran dos documentals, es farà un debat i es presentarà un llibre per reflexionar sobre «com en nom de la seguretat s'acaba afectant el dia a dia de la gent i es vulneren els drets humans i el dret a una justícia equànime, sobretot en el cas d'aquells detinguts per suposadament pertànyer a una organització terrorista», ha dit l'edil de la CUP i fill de l'advocat, Lluc Salellas. Un dels documentals repassarà com han refet la vida els detinguts en l'operació Dixan 14 anys després.
ACN/ Diari de Girona 19.05.2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada