7/5/17

"Un home cau", Escrit al TAV, llegit al cotxe

Sort que a Jordi Basté no li agrada parlar en públic! Va dir-ho ell mateix en el moment que va tenir el micròfon a les mans en la presentació del llibre Un home cau (Rosa dels Vents) del qual el periodista i director d'El Món a Rac1 és coautor juntament amb l'escriptor teatral Marc Artigau. Però si s'hagués tractat d'un partit de futbol, diríem que Basté va estar en possessió de la pilota un 70% del temps. Un matx desigual si es té en compte que hi havia tres jugadors més al camp, entre ells, el seu company literari a més del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Però és que en Basté és, segons va definir-lo l'escriptor i periodista Rafel Nadal –que va presentar la novel·la i els seus autors– un “animal radiofònic”, “una bèstia de la comunicació”. Ho és a la ràdio, fora de la ràdio i també a l'Espai 22 de la Llibreria 22 de Girona, tal com va quedar demostrat en l'acte d'ahir, que va aplegar una seixantena de persones.
Rafel Nadal, Marc Artigau, Jordi Basté, Carles Puigdemont
i Guillem Terribas abans de la presentació a l'Espai 22. Foto: Manel LLadó
La presentació va començar amb un petita introducció de Guillem Terribas, que amb les seves paraules va fer de facilitador. “Són només quatre homes que han vingut aquí a parlar d'un llibre”, va manifestar el llibreter recentment guardonat amb la creu de Sant Jordi. I així va deslliurar els dos autors del llibre i els dos presentadors de càrrecs i tendències polítiques. Rafel Nadal va assegurar que l'obra escrita a quatre mans “és un llibre rodó”, que “té tot el que ha de tenir una novel·la negra”. “Ho té tot per enganxar”, va assegurar Nadal, que ja va avançar que hi haurà més obres dels dos autors –“en Marc Artigau ha vingut per quedar-se”– i que el personatge de l'investigador, de nom Albert Martínez, es podria convertir en un nou referent de la novel·la negra catalana. “Llarga vida al detectiu Martínez!”, va desitjar Nadal. En un dels moments en què Basté va recuperar el micròfon –van ser uns quants– va voler deixar clar que el vertader escriptor de la novel·la és Artigau, a qui enjogassadament es va referir en diverses ocasions com el “negre”. I va explicar algunes anècdotes de l'elaboració del llibre a quatre mans. Com per exemple, que la falta de wifi en els trajectes en TAV Madrid a Barcelona els havia anat a favor donant-los hores per escriure. Va ser Artigau, però, qui va donar un toc de solemnitat a l'acte destacant la presència del president de la Generalitat. I li va agrair que hi fos. “Que un país tingui cura de la seva cultura és un bon senyal de salut”, va afirmar. Enmig d'un ambient distès, Puigdemont va començar la seva intervenció amb una pregunta espontània: “Què hi faig aquí? Que jo sàpiga no he matat mai ningú!” I agafant el fil d'Artigau va defensar el compromís del govern per invertir més en cultura. “Sense cultura no hi ha civilització, i tampoc nació”, va assegurar. Va qualificar la novel·la de “bon artefacte literari i editorial”, en el qual la trama és més important que el desenllaç. I tot i recomanar als potencials lectors que s'agafin el llibre sense presses, va admetre que se l'havia començat a llegir durant els trasllats de Barcelona a Girona en cotxe i ja no l'havia pogut deixar. “Heu escrit el llibre al TAV, jo l'he llegit al cotxe i ha funcionat molt bé. Podeu continuar!”, va insistir el president.
Núria Astorch, publicat en el Punt-Avui 07.05.2017


Puigdemont: «Sense cultura no hi ha nació ni civilització»

El president de la Generalitat ha encapçalat la presentació a Girona del llibre 'Un home cau', de Jordi Basté i Marc Artigau.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha encapçalat aquest dissabte la presentació a Girona del llibre 'Un home cau', de Jordi Basté i Marc Artigau, tot defensant que "sense cultura no hi ha nació ni civilització". "Estem lluny de la inversió cultural que fan països de referència com França, però és important que hi hagi el compromís de fer-ho i de ser-hi, perquè sense cultura no tenim nació, sense cultura no hi ha civilització", ha reblat Puigdemont, que ha sentenciat que "la cultura ni neix ni s´improvisa". El president de la Generalitat també ha destacat la importància que un país sàpiga reconèixer "les bigues mestres de la cultura", com són les llibreries i els llibreters. De fet, Puigdemont ha insistit en la "imperiosa necessitat de no perdre l´hàbit de la lectura i de fomentar-lo". "És la contribució al món que fan els països decents que s'estimen", ha conclòs el president català.
Finalment, el cap del Govern ha volgut felicitar els autors del llibre per haver creat "un bon artefacte literari i un homenatge excels al patrimoni literari que tenim a Catalunya". A banda del president Puigdemont i dels autors del llibre, també han participat en l'acte el periodista i escriptor Rafael Nadal, els autors i el propietari de la Llibreria 22, Guillem Terribas.
Diari de Girona. 07.05.2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada