25/10/18

" La Sivella", Cicatrius que marquen la vida

 Josep Viñas publica ‘La sivella’, novel·la vertebrada a partir de la violència i les segones oportunitats.
Josep Viñas amb el llibre. Foto: J.C.L.

“La sivella, aquesta sivella, és alhora causa i efecte, excusa i essència. L’entramat de la novel·la parteix de l’objecte, que esdevé motor dels subjectes.” Josep Maria Fonalleras resumeix millor que ningú el leitmotiv de la nova novel·la de Josep Viñas (Salt, 1967), titulada precisament La sivella, amb la qual l’autor de Diari d’un onanista indaga la violència i les segones oportunitats.
Ho fa fent un salt qualitatiu respecte al seu debut literari, que ell mateix considera com un divertimento, i que ara publica amb una editorial de renom com és Gregal. De la primera persona, narrada en format de diari, Viñas ara se situa com a narrador omniscient per vertebrar un sòlid drama coral protagonitzat per sis personatges les vides dels quals estan entrellaçades. Tres homes i tres dones –la majoria al voltant dels quaranta anys, “aquella edat reflexiva en què se sol mirar enrere per fer un balanç i encarar el futur”– que arrosseguen ferides que la vida els ha infligit. Algunes han cicatritzat i altres no.
Tots ells i elles, marcats per una violència que s’exhibeix al llarg del relat de múltiples formes: emocional, verbal, misògina, masclista, sexual... I és que, assegura l’autor, “tots els éssers humans portem la violència de forma implícita en la nostra condició, alguns de forma més amagada i altres exposant-la de forma més explícita”. I és a través de les marques causades per les sivelles de cinturó que l’escriptor desgrana les variades complexitats i contradiccions que defineixen aquestes criatures desesperades abocades a aprofitar les segones oportunitats. “Si la ferida es torna a obrir, pots aprofitar les segones oportunitats per tancar-la o utilitzar la violència per guarir el dolor que provoca”, explica Viñas.
L’autor presentarà avui la novel·la a la Llibreria 22 de Girona (19 h), en un acte en què participarà Josep Maria Fonalleras. El 8 de novembre ho farà a la biblioteca Iu Bohigas de Salt (19.30 h), acompanyat de Jordi Grau, i el 15 de novembre a la biblioteca Fages de Climent de Figueres, amb Josep Maria Barnils (19.30 h).
JORDI CAMPS I LINNELL publicat en el PuntAvui 25.10.2018 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada