28/10/18

Un Casero en femení

Un total de 45 obres aspiren al premi de la Llibreria 22, que dedica la Proposta de Poesia a Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Abelló, Mary Shelley i Eva Baltasar.


El guanyador del 38è Premi Just Manuel Casero de novel·la curta, que convoca la Llibreria 22 de Girona, es coneixerà el dimarts 30 d’octubre, a la sala La Planeta (20 h), entre els autors de les 45 obres que hi concorren. El llibreter Guillem Terribas va felicitar-se d’una participació que gairebé dobla la mitjana d’originals presentats, però va admetre que la xifra idònia per facilitar la feina del jurat, “que es llegeix totes les obres”, va remarcar, seria de poc més d’una vintena. Tot i això, va valorar l’èxit de la convocatòria com un reconeixement a la trajectòria d’un premi que “s’ha fet un espai dins el panorama de la literatura catalana”. Gran part dels autors que concorren al Casero, com en altres edicions, ho fan sota pseudònim, i la majoria procedeixen de les comarques de Girona i de Barcelona, encara que aquest any n’hi ha també de Vilafranca del Penedès, Tarragona, Maó i el Pla d’Urgell. Entre els que s’hi presenten a cara descoberta, alguns ja tenen obra publicada.
L'actriu Anna farriol, en una actuació en el Casero 
 de l'any passat 
La festa de lliurament del Casero és l’eix al voltant del qual es programen, des de fa setze edicions, els espectacles literaris que formen, al llarg d’una intensa setmana de Fires, l’anomenada Proposta de Poesia, que començarà el dia 25 d’octubre amb la tertúlia del guanyador del Casero de l’any passat, Víctor Garcia Tur, al club de lectura organitzat per la biblioteca del Pont Major (20.30 h). Fora d’aquest, tots els actes de la Proposta tindran lloc a La Planeta i seran gratuïts, excepte el primer, el dia de Sant Narcís, en què els actors Jordi Boixaderas i Laura Conejero llegiran els sonets de Shakespeare traduïts per Jordi Fité, amb acompanyament musical d’Il·lús Teatre, a l’espectacle Viuràs en el meu vers (20 h, 10 euros). A partir d’aquí, la Proposta de Poesia pren un to marcadament femení, segons anuncia el seu programador, Pere Puig, començant per l’espectacle del mateix dia del lliurament del Casero, un retrobament amb la veu i el caràcter de Maria Aurèlia Capmany a través de la interpretació de Carme Sansa, acompanyada a l’acordió per Jaume Mallofré. El 31 d’octubre la parella que formen l’escriptor Miquel Martín i l’actriu Olga Cercós acostaran al públic, en un recital comentat, l’obra de Montserrat Abelló, la poeta que més va fer per introduir a Catalunya la gran tradició anglosaxona de dones poetes a través de les seves traduccions (20 h). L’1 de novembre la invitada serà la narradora revelació del moment, Eva Baltasar, premi Llibreter per Permagel, encara que a Girona vindrà a llegir-hi la seva obra poètica, amb el títol Una de les moltes formes que pren l’amor (18 h). Finalment, el 2 de novembre, Ricard Ruiz Garzón, autor de l’assaig Mary Shelley i el monstre de Frankenstein, reivindicarà una escriptora excepcional, creadora d’un dels mites més perdurables de la literatura de tots els temps (20 h).
EVA VÁZQUEZ, publicat el 11.10.2018, en el Punt Avui 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada