21/4/20

SANT JORDI 2020 ben confinat. Llibreria 22 suggeriments.

NO US OBLIDEM, NO ENS OBLIDEU. (La Llibreria 22 el dia de Sant Jordi de 2019. Foto Arxiu 22)

Aquest serà un Sant Jordi diferent, sense antecedents, per tant la celebració es reivindicativa, perquè l'any que ve hi tornarem!. No espereu poder tenir el dia de sant Jordi els llibres que compraríeu si no hi hagués confinament. Feu els vostres regals i els aneu a buscar quan les llibreries siguin obertes. No feu sortir tot de missatges repartint llibres, que encara estem confinats i encara ens podem contaminar. L' any que ve hi tornarem i el 23 de juliol d'aquest any, farem una gran Festa del llibre i la rosa. No us oblidem, no ens oblideu.
TORNAREM A SORTIR AL CARRER . (Parada de la Rambla de Girona
de la Llibreria 22 el Sant Jordi de 2019. Foto Arxiu 22)


I penseu que aquest confinament, ha demostrat que "allò" anomenat cultura que la Generalitat hi destina un 0.7 del seu pressupost i el Ministre de Cultura del Govern d' Espanya, en diu de segona necessitat, ha fet que aquest confinament sigui més suportable i civilitzat gràcies a la música, teatre i cinema que teniem en les nostres videoteques/discoteques i els llibres que, també, tenim a les biblioteques de casa,  i a tots aquells artistes que ens acompanyat amigablement i desinteressadament a través de les diverses xarxes. Sense tota aquesta gent i els llibres, moltes vegades ignorats pels nostres governants, aquest coronavirus hagués molt més mal.


Tot i així, aquest Sant Jordi atípic del 2020, hi ha llibres recents per recomanar, per suggerir i podeu regalar i anar-los a buscar quan hagi passat tot el confinament del coronavirus a la
llibreria 22.

Com altres vegades hem dit, es difícil fer una tria i que a més serveixi per a tothom. Aquesta es una tria que hem fet, segurament una altra persona o llibreter/a farien un altra llista, es l’ avantatge de tenir tanta oferta i tanta varietat.
Intentarem suggerir llibres per un públic en general, un públic que de vegades es indecís i altres vegades es un públic nou, per tant, els títols aniran molt dirigits a aquestes persones. Els lectors exigents, els que esteu a l’ aguait del que hi ha i el que hi haurà, en aquest moments ja sabeu el que voleu i el que fareu.


Aquelles novel·les que segur que n’he sentit a parlar i ara no recordeu el nom:


FILLS DE LA TERRA DURA de Daniel Palomeras, fragments de la vida de Mn. Cinto Verdaguer, magníficament novel·lats per l’autor.
CA LA WENLING de Gemma Ruiz, segona novel·la després de l’èxit d’Arguelages, la Gemma, ens explica una història universal, ens parla de la Xina, de Grècia, del Vietnam de França i de les nostres contrades.
CAP DE NOSALTRES TORNARÀ de Charlotte Delbo amb traducció de Valèria Gaillard. Amb aquesta obra es completa la trilogia d’Auscwitz. Recordem els altres títols, editats també pel Club editor, La mesura dels nostres dies i un coneixement inútil JAUJA d’Use Lahoz, historia d’un actriu de teatre dels anys 40. L’autor hi lliga èpoques, llocs i emocions.
IGNOT de Manuel Baixauli, El protagonista es un pintor que rep l’encàrrec d’il·lustrar textos d’un autor que no n’ha sentit mai a parlar... descobrirem junts aquest personatge fascinant, un geni desconegut.
EL MAL PARE de Pep Prieto la història de tres germans que a la mort del pare, descobreixen que no era la persona que aparentava. Una lectura amb intriga constant. 
1793 de Niklas Natt Och Dag, autor nascut a Estocolm l’any 1979, aquesta es la primera entrega d’una envejosa i i absorbent trilogia històrica. Un apassionant thriller històric ambientada el 1793 durant el regnat de Gustavo III, on els vents de la revolució francesa arriben fins a Suècia. Hi ha versió castellana a Salamandra i catalana a Proa.

EL CRIT de Blanca Busquets. Sis personatges que tenen històries diferents en el fatídic 17 de d’agost de 2017 a Barcelona.
LA NOIA DE LA RESISTÈNCIA de Xulio Ricardo Trigo. Una tendra i emotiva història que enllaça dues èpoques; els anys quaranta i els anys noranta.
EN FALS de Sílvia Guart. Periodista que ha treballat en diversos mitjans. Va estar un any a la ciutat de Berlin, quan encara estava partida pel mur, d’aquesta experiència en surt aquesta novel·la.
LA MADRE DE FRANKENSTEIN d’Almudena Grandes, possiblement la novel·la més intensa i emotiva del cicle “Episodos de una Guerra interminable”, ambientada a la postguerra espanyola i la vida de Aurora Rodriguez internada en un manicomi de Ciempozuelos, que va matar la seva filla Hildegart, una noia prodigi que havia creat ella. Imprescindible.

BESO FEROZ, de Roberto Soriano, torna amb una novel·la editada per Anagrama, on continua explorant dins les entranyes de la camorra.
LAS VENCEDORAS de Laetitia Colombani, aquesta escriptora italiana que es va donar a conèixer mundialment amb La Trena, ara la mateixa editorial Salamandra, ha editat aquesta novel·la que va sobre la solidaritat de les dones, dels seus drets i un reconeixement a les guanyadores anònimes de la història. 
Alguns llibres premiats 
MEMORIA DE L’AIGUA, premi Prudenci Bertrana, de Montse Barderi, la història de tres generacions de dones que comença a finals del segle XIX a Bellperatge.

TOTA UNA VIDA PER RECORDAR de Núria Pradas, Premi Ramon Llull 2020, una entranyable història ambientada l’any 1932, on la protagonista deixa Nova York per anar a Los Angeles a treballar en els estudis de Walt Disney.
TERRA ALTA de Javier Cercas, Premi Planeta, una història d’intriga, amb assassinats, especulació i enveja. Ambientada a la Terra Alta, el protagonista es un Mosso d’ Esquadra.
COM JO I LA MUNTANYA BALLA, d’ Irene Solà, amb aquesta novel·la, recomanada per tots els que l’han llegit, va obtenir el premi Anagrama, l’any passat. Aquest l’any l’ha guanyat la periodista Anna Ballbona (que ja va quedar finalista en la primera edició) amb "No soc aquí" i que s’ha retardat la seva sortida pel coronavirus. 
LES AMISTATS TRAÏDES de David Nel·lo, premi Sant Jordi 2019. Sobre l’ofici d’escriure, les ganes de tenir èxit i els límits de l’ambició. També sobre l’amistat i l’amor.
NOCHE Y OCEANO de Raquel Taravilla, Premi Biblioteca Breve 2020 que convoca la editorial Seix Barral. Cinema i fantasia hi trobareu en la lectura d’aquesta novel·la que va sobre la protagonista que llegeix en un diari que han robat el crani del mític director de cinema F.W.Murnau.
ELS COSSOS ELÈCTRICS de Carles Torres, premi Just M. Casero 2019, explica la història de tres personatges, en tres dies, que es troben a Eivissa. Relacions d’amistat i també l’especulació que pateix la Illa.
LA VIDA AÈRIA de Ferran Sáez Mateu, Premi Carles Rahola 2019. Extraordinari llibre, molt adient per llegir en aquestes temps de confinament, és un assaig en forma de dietari, sense concretar dates.
NUESTRA PARTE DE NOCHE de Mariana Enriquez, Premi Herralde de Novel·la, l’autora, jove periodista Argentina, ens parla del desig de sobreviure, l’horror, lo íntim i lo polític, ambientada en els anys de Junta militar.
PLUJA D’ESTELS de Laia Aguilar, Premi Josep Pla 2020, llegirem la història d’un grup d’amics, una casa davant del mar i una pluja d’estels, apart d’un passat per resoldre.  
Llibres d’esbarjo i d’entreteniment cultural 
RECORDANDO A KURT COBAIN editat per Alianza editorial i n’és autor Danny Cobhed, només hi ha text, tota la vida i miracles d’aquest malaguanyat cantant.
LES MUSICIENS GITANS DE LA RUMBA de Guy Bertrand. El mateix llibre porta la traducció en català, està molt ben editat i documentat.

EL CINE QUE ENS VA OBRIR ELS ULLS, de Gemma Nierga i Jaume Figueras, deliciós llibre per estimar encara més el cinema. Un teva/ meva entre el cinema de la Nierga i l’experiència del gran Jaume Figueras. També es pot trobar en castellà.
POR ORDEN DE LOS PEAKY BLINDERS, de Steve Konight. El llibre oficial de la sèrie que es pot veure a Netflix i que ja va per la cinquena temporada.
Parlant de series, a Filmin fan una divertida i intel·ligent sèrie que es diu ELS DURRELLS i es recomanable la lectura del llibre de Gerald Durrell “La meva família i altres animals”.
Pels impacients i que volen històries curtes, contes... 
ÉS QUE ABANS NO ÉREM AIXÍ d’ Empar Moliner, que cada dia està més fina escrivint històries curtes, son onze contes d’una actualitat rabiosa.

DINS EL COR DE CHOPIN de Mònica Batet, en aquest cas son 18 les històries que ens transporten a un altre lloc, en un altre temps. UNA BODA A LIÓ de Stefan Zweig. Una sola història curta, però no per això intensa, ambientada durant el terror Jacobí, editada per Quaderns Crema.
EL RIO BAJA SUCIO de David Trueba que ens explica històries curtes sobre dos amics, un riu contaminat i unes vacances. Els dedica a la seva filla Violeta, que sempre li demanava contes. Llibres que parlen de la situació política i social N’hi han molts, però n’he triat tres de ben diferents 
UN DELS NOSTRES. De Toni Cruanyes. Porta un subtítol que diu “Identitats en conflicte a Catalunya”. Entre altres coses, Cruanyes ens explica els secrets del Tele/Noticies durant el conflicte polític... CARREGADES DE RAONS de Dolors Bassa/ Montse Bassa. Escrita a quatre mans, com viuen les dues germanes, la família la situació empresonament de la Dolors. Un llibre sincer, íntim i reivindicatiu.

LA NACIÓ EN PORTADA d’Antoni Bassas, el llibre te un subtítol EL DEBAT DE CATALUNYA A LA PREMSA, un extraordinari treball investigació i reflexió d' aquest reconegut periodista.
Poesia 
 JOSEP SEBASTIÀ PONS POESIA CATALANA COMPLETA editada per El·la geminada amb una introducció, edició i notes a cura d’Eusebi Ayensa i un epíleg de Pep Vila. Molt ben editat
EL NUS I LA FLOR d’Enric Cassassas, darrer recull de poesia del flamant premi d’Honor de les Lletres Catalanes
ESPAI PROFUND de Lluís Calvo. Premi Carles Riba 2019.
Llibres de temàtica diversa i interessants

MEMORIA VINTAGE / DE L’HOME A LA LLUNA A PULP FICTION, de Vicenç Pagès. Divertit i curiós diccionari amb 400 entrades que ens recorden que el temps no perdona.
UN MON ENS ESPERA, d’Ignasi Aragall. Una reflexió sobre pares i fills d’aquí ve el subtítol “Carta als fills”.
JOSEP PLA: SIS AMICS I UNA AMANT de Xavier Febrés, per Sant Jordi sempre hem de recordar a Josep Pla, que aquest dia farà 39 anys de la seva mort. El periodista Xavier Febrés ens introdueix a l’Univers íntim d’aquest singular personatge i escriptor. 
SET VIDES D’UN GAT RUS de Joan-Daniel Bezsonoff. Edició especial que aplega la trilogia de memòries de Joventut d’aquest escriptor de Perpinyà. Extraordinàries, divertides i necessàries per conèixer la gent catalana del nord que estan “confinats” a França. LA CUINA DE LA MARE de Joan Roca. Receptes senzilles i tradicionals per cuinar a casa.
BOCACCIO ON PASSAVA TOT  de Toni Vall, un bon recorregut oer la història d'aquest mític local Barceloní. 
Llibres d’aquells anomenats d’ Autoajuda
NUESTROS HIJOS EN LA RED de Silvia Barrera que ens explica 50 coses que hem de saber per prevenir-nos dels (alguns) mals de la digitalització.
LA LLIBERTAT INTERIOR de Gaspar Hernández que torna amb aquest llibre per fer-nos descobrir “qui som, per després poder ser lliures”.
A SOLAS de Sílvia Congost, en aquest cas l’autora ens explica el plaer d’estar en tu mateix.
Per a mainada i llibres juvenils 
TOTS ELS COLORS DE L’AMOR, d’Alba Castellví i il·lustracions de Cuchu. A partir de 3 a 6 anys.

VIDES SECRETES/ LA VIDA ES SALVATGE de Gemma Capdevila, un espectacular àlbum il·lustrat sobre la bellesa de la natura.
LA ROSA I LA ROSSANA d’ Eléonore Truilles, per e primers lectors una col·lecció que han sortit tres títols i estan editats per Baula.

Retrobar en una nova edició d’Estrella Polar, la coneguda obra de Joaquim Carbó “la Casa sota la sorra i altres aventures de Pere Vidal”, aventures de tots els temps i totes les edats.
ULLALS de Salvador Macip i Sebastià Roig, a partir d’aquesta frase “els seus ullals, es l’última cosa que veuràs abans de morir” pots començar a entrar a lectura d’aquesta història terrorífica, per a joves que els hi vagi la marxa.
I sempre hi ha aquella gent que no sap que regalar perquè no sap que llegeix l’afortunat
Un esplèndid i ben presentat llibre que es diu BARÇA, MÉS QUE UN CLUB. 120 ANYS 1899·2019
SOMNIS I REPTES A LA MUNTANYA de Kilian Jornet, el mateix llibre porta la versió anglesa. 
ESPORT AMB SENY d’Emma Roca, amb un pròleg del Dr. Eduard Estivill.
YOGA UN ESTILO DE VIDA de Vanesa Lorenzo, el llibre porta un subtítol que ho diu tot 5 PASOS PARA EL COMPLETO BIENESTAR. Molt adient per aquests dies del confinament. 

* Una versió reduïda d'aquests suggeriments van estar proposats en el programa de RAC1 de Jordi Basté "El Món a Rac!" el dimarts 21 d'abril de 2020 a les 11 del matí.
https://www.rac1.cat/programes/el-mon/20200421/48663482051/cultura-societat-sant-jordi-llibres-diada-recomanacions.html?fbclid=IwAR0Lg33iGvnIe4EJBkjlcrmY6_MpQoyKeF1ctKWUk7E23G5dCCpg1sXFCII

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada