30/8/12

Una exposició condensa 30 anys de presentacions

Una de les presentacions de llibres organitzades
a la Llibreria 22 l'any 2010 Foto: LLUÍS SERRAT.
Llibres parlats' s'inaugura dimarts que ve a la Casa de Cultura de Girona amb el material audiovisual de La 22.
Durant més de trenta anys, els habituals de la Llibreria 22 s'han acostumat a veure Guillem Terribas armat amb la seva càmera cada vespre que hi organitzava una presentació. Molts n'hi fan broma, bromes amables sobre la inveterada afició del llibreter pel cinema i a la seva obstinada voluntat de deixar testimoni de tots i cada un dels actes que celebrava al seu establiment. Amb el temps, aquesta voracitat documental, iniciada quan en aquest país quasi ningú no organitzava presentacions de llibres, ha donat lloc a unes quantes hores de filmació que Terribas ha anat recopilant en DVD i guardant en un prestatge del seu despatx amb la mateixa estima i el mateix oblit que es consagra als àlbums familiars: reconforta tenir-los, encara que no es mirin mai. Fins que l'escriptora Cristina Massanés, intrigada pel que contenien aquelles cintes tan ben arrenglerades, va demanar-li fa quatre anys de fer-hi una ullada. La sorpresa va ser majúscula: allò que en el seu dia va ser efímer i anecdòtic, de cop emergia com un document històric inesperadament rellevant.
En aquells trenta anys de gravació, reapareixien, intactes en la seva serenitat o la seva vehemència, gent com Jaime Gil de Biedma, Roberto Bolaño, Miquel Pairolí, Baltasar Porcel, Manuel Vázquez Montalbán, Ernest Lluch o Montserrat Roig, i es recobraven les reflexions volàtils que en el seu dia van compartir amb els seus lectors Narcís Comadira, Modest Prats, Juan Luis Panero, Quim Monzó, Jordi Coca, Antoni Marí, Javier Cercas, Josep M. Espinàs i tants d'altres. Massanés va tenir una consciència clara que en aquelles gravacions hi havia “un mosaic viu d'autories que mostrava l'escriptura de prop” i que en conjunt constituïen “veritables materials d'autor ignorats, sovint, pels mateixos autors”. Aquests documents, degudament seleccionats, són la base de l'exposició Llibres parlats, que s'inaugura el pròxim 4 de setembre a la Casa de Cultura de Girona i que a partir del 2013 serà itinerant per biblioteques de tot Catalunya. El muntatge parteix de la constatació que “parlar de llibres és també un dels plaers de la lectura”, i proposa, a través de les veus dels narradors, poetes, assagistes, dramaturgs i traductors que han passat aquests trenta anys per La 22, una interrogació sobre la relació entre escriptor i lector, sobre els motius de l'escriptura, sobre la distinció de gèneres, sobre la mentida o sobre el tràfic entre memòria i ficció.

Una celebració pública dels llibres

“Una presentació sempre és una festa”, diu Ricard Vinyes en una de les citacions dels escriptors que han passat per la Llibreria 22 i que complementaran, junt amb fotografies i altres documents, el muntatge audiovisual de Llibres parlats. I per ser fidel a aquest esperit, mentre duri l'exposició, fins al 26 de setembre, totes les presentacions de La 22 tindran lloc a la mateixa sala, així com un petit cicle de debats sobre la presentació com a gènere.
Eva Vázquez, publicat en El Punt-Avui 30.08.12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada