31/10/12

Mar Bosch rep el Casero per una faula freda i màgica

Anna Altisén i Mar Bosch Oliveras,
aquesta última amb l'obra de Fita que va rebre
com a guanyadora, ahir, al final de l'acte
Foto: JOAN SABATER.
‘Bedlam. Darrere les hores càlides' està ambientada en un món insòlit on un 22 de juliol arriba un hivern perpetu.
La barcelonina Anna Altisén va quedar finalista de la 32a edició del premi.
La gironina Mar Bosch Oliveras, de 31 anys i resident a Vilablareix, va guanyar ahir la 32 edició del premi Just Manuel Casero de novel·la curta, que convoca la Llibreria 22 de Girona i es lliura a La Planeta des de fa 20 anys. En aquesta edició s'hi han presentat 54 originals.
Mar Bosch, professora de La Salle de Girona, va rebre de l'alcalde Carles Puigdemont aquest guardó, dotat amb 2.200 euros i una escultura de Domènec Fita, per la novel·la Bedlam. Darrere les hores càlides. Com a portaveu del jurat, Josep Maria Fonalleras la va definir com “una faula moral sobre la possibilitat de recuperar la felicitat”, ambientada en un món insòlit i desconegut anomenat Bedlam, on un 22 de juliol arriba de sobte un hivern sense fi que condicionarà la vida, les peripècies, les llegendes i les històries dels seus habitants. L'editorial Empúries publicarà Bedlam i recupera així la seva vinculació amb el Casero.
La finalista va ser la barcelonina Anna Altisén, amb la novel·la Quan vaig deixar de ser natura lleugera, presentada com “l'exploració íntima d'una dona que pateix una malaltia mental que ella anomena melancolia”. Aquest segon premi està dotat amb 600 euros, i ahir Guillem Terribas ja va aprofitar l'assistència a l'acte del director general del Grup 62, Xavier Mallafré, i de l'editora d'Empúries, Eugènia Broggi, per recomanar efusivament la seva publicació.
La nena de la Coca-cola
Mar Bosch Oliveras va dedicar el premi, entre altres persones, a “les nenes de casa”, la seva germana Geraldine i la seva filla Jana, que són molt presents en la seva primera novel·la, escrita en bona part davant del mar, a Sant Antoni de Calonge, durant el seu embaràs. Bosch, que ha tingut la novel·la “tres anys en un calaix”, va recordar a Terribas que ella havia estat la nena a qui, mentre feia temps a la Llibreria 22 per veure Batman (1989) als cinemes veïns, li va caure una Coca-cola a sobre dels llibres.
Anna Altisén, periodista i educadora de 39 anys, va sortir a recollir el premi acompanyada per la seva parella i per una amiga que va llegir en nom seu un text d'agraïment, ja que ella estava molt nerviosa. Altisén, que ha passat molts estius a Girona i la sent com la seva “segona terra”, va dir que s'havia presentat al premi animada pel fet que una història com la d' Olor de violetes, de Josep Campmajó, hagués guanyat el Casero, el 2009. “No sé si continuaré escrivint, perquè en aquesta novel·la ja he dit moltes coses”, va afegir.
Per obrir l'acte, Escarlata Circus va mostrar un documental sobre els seus 25 anys de vida i va oferir un tast del espectacle Llenties i marabú, dirigit per Sergi López, que es podrà veure a La Planeta del 22 al 30 de desembre.
Xavi Castillón, publicat en el Punt-Avui 31.10.12.

Més informació a:
ARA.COM  http://www.ara.cat/llegim/Mar_Bosch-Premi_de_novel-la_curta_Just_M-_Casero-Empuries-Anna_Altisen_0_802119913.html

CULTURA 21 http://cultura21.comunicacio21.cat/2012/10/31/mar-bosch-guanya-el-premi-just-m-casero-de-novel%c2%b7la-curta/

EL PERIÓDICO  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/mar-bosch-oliveras-guanya-premi-novella-breu-just-casero-2238572

EL NÚVOL http://www.nuvol.com/noticies/mar-bosch-guanya-el-premi-casero/

CHORDÀ COMUNICACIÓ http://www.neuschorda.com/noticies/726/veredicte-32-premi-de-novel%C2%B7la-curta-just-m-casero

PREMIS CASERO  http://www.premiscasero.net/

TELEVISIO DE CATALUNYA TV3 http://www.tv3.cat/videos/4314311

RÀDIO "LA XARXA". LA TARDA A GIRONA http://blocs.xarxaradio.cat/latardagirona/2012/10/31/el-premi-just-manel-casero-de-la-narracio-curta-que-organitza-la-llibreria-22-parlem-amb-guillem-terribas/

TELEVISIO DE GIRONA http://youtu.be/-GRpgEgTkeM

JOSEP M. FONALLERAS LLEGINT LA VALORACIÓ DEL JURAT:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10151314468527990

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada