17/11/12

El CDE vol més compromís a favor d´extirpar el sexisme

Imatge d´arxiu de la presentació a Girona del llibre
dels 25 anys del CDE.
Foto: ANIOL RESCLOSA

Dones en l'Església constata certs avenços, però encara insuficients.
 

 El manifest del Col·lectiu de Dones en l'Església (CDE), a propòsit de la pròxima commemoració del Dia Internacional contra la violència de gènere, que se celebra cada 25 de novembre, continua insistint que són necessaris més avenços, malgrat la legislació aprovada. En l'àmbit eclesial, el text difós, amb suport del grup que treballa a Girona, inclou, com a exemple, unes declaracions realitzades pel cardenal italià Carlo Maria Martini, traspassat el passat 31 d'agost, en què, essencialment, creu convenient que l'Església catòlica ha de veure les dones com a "companyes". Una de les conclusions del manifest és, precisament, lamentar "la immobilitat de la jerarquia catòlica, que continua amb la marginació femenina".
La tesi del manifest és, en poques paraules, que la lluita contra la violència de gènere (com a forma de marginació de la dona) avança, però encara ho ha de fer molt més. Segurament, una de les diferències del manifest d'enguany és que focalitza l'atenció en l'àmbit civil, i no només en l'eclesial. El Col·lectiu, tal com és conegut popularment, subratlla que no hi ha dubte que continua viu un tracte pejoratiu contra les dones, materialitzat, fins i tot, en "el tràfic d'éssers humans", com ara "portar persones d'un país a l'altre amb finalitats d'explotació laboral i sexual, exercint violència, coacció, amenaces, i també amb matrimonis forçats, ablacions...". I que, alhora, per fi, la llei legisla contra aquesta xacra. "Fa menys de 50 anys aquesta violència era considerada un fet totalment privat i, fora de casos d'assassinat o homicidi, no hi havia cap regulació legal", raona aquesta entitat.

Legislació
Tanmateix, el CDE matisa raonant que s'hi pot fer encara molt més. En posa dos exemples. El primer és la Directiva 2011/36/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 5 d'abril de 2011, relativa a la prevenció i lluita contra el tràfic d'éssers humans i a la protecció de les víctimes, que obliga tots els estats de la Unió Europea (UE) a adequar els seus ordenaments a les directrius d'aquesta norma. El Col·lectiu defensa que "el Govern de l'Estat espanyol sempre ha estat molt poc diligent a l'hora d'aplicar la normativa europea sobre el tràfic de persones". El segon és la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció integral contra la Violència de Gènere. El CDE ressalta el fet que ha estat una "llei pionera en tot el món", tot i que "han mancat pressupost i voluntat per part dels agents jurídics per portar-la totalment a terme". En aquest context, i ja en terreny eclesial, el text diu que "l'Església catòlica continua en ple segle XXI exercint aquesta violència, en no permetre que les dones siguin tractades igual que els homes, i més, quan s'atreveix a fer-ho en nom de Déu".
Conclusions
Per tal de relligar les raons anteriors, el Col·lectiu presenta dues idees sobre què passa actualment amb el sexisme: "la manca d'atenció per part dels governs per eliminar aquesta xacra" i "la immobilitat de la jerarquia catòlica, que continua amb la marginació femenina".
Joaquim Buhigas, publicat en el Diari de Girona 17.11.12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada