30/11/12

Miquel Martín treu fora de l´aigua sirenes, pirates i mariners i els porta a la Llibreria 22

M. Mercè Roca i Miquel Martin. Foto: Llibreria 22.
"Fa només un parell de generacions als pobles i viles de la Costa Brava, des de Blanes fins a Portbou, la gent tenia una relació estreta amb el mar. Mariners, pescadors, sargidores, patrons de barca, mestres d'aixa i peixaters vivien de la seva riquesa, l'estimaven i el temien". I és partint d'aquesta realitat que Miquel Martín s'ha dedicat a recopilar tots de mites sorgits de les aigües, i que han quedat plasmats a Llegendes de mar de la Costa Brava, un volum publicat per Edicions Sidillà que ahir es va presentar a la Llibreria 22.
Aquest "altre tresor de la Costa Brava" recull, tot bevent de la memòria popular i de publicacions antigues, històries conegudes i d'altres d'inèdites. El col·laborador de Diari de Girona explicava ahir que s'ha submergit "en llibres descatalogats, revistes de fa 80 o 90 anys o en la memòria oral" per recollir contes on la línia entre el mite i la història és "molt fina".
Els protagonistes d'aquestes Llegendes de mar van, per tant, des de personatges ben documentats com els que van protagonitzar els atacs pirates a Cadaqués o Roses als segles XV i XVI, fins a peixos parladors, sirenes i dracs, passant pels sants als qui els pescadors en problemes s'encomanaven.
La també escriptora Maria Mercè Roca, que va presentar ahir el volum, apuntava que és la literatura la que s'encarrega de fixar i deixar per a la posteritat llegendes que d'altra manera es perdrien; i en casos com el llibre de Martí, usant un lèxic precís que també moriria a mesura que anessin desapareixent oficis i tradicions marines.
"Cada pàtria té els seus mites, i aquests creen la identitat dels pobles", apuntava ahir l'autora empordanesa, fent incís que és gràcies a autors com Maragall, Verdaguer o al mateix Martí que "es modernitzen les llegendes i es contribueix a fer país a través d'elles".
Marta Pallarès publicat en el Diari de Girona 29.11.12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada