27/9/12

Guillem Terribas és l’ànima i bona part de l’epidermis de la Llibreria 22, de Girona. A més de llegir el llibre, organitzar l’acte i tenir cura dels autors, fa trenta anys que grava les presentacions que es fan al seu local. Presentar un llibre en societat és, inevitablement, una cerimònia –s’acosta a la d’un bateig– en la qual l’escriptor mostra i es mostra amb l’objectiu evident de vendre el producte i també amb la idea, potser més subtil, de parlar intensament de literatura.
A vegades, es dóna aquesta circumstància, i l’espectador gaudeix no pas d’un acte publicitari sinó d’una inesperada lliçó de poètica. Al llarg d’aquests trenta anys, n’hi ha hagut moltes, i ara es reuneixen en una exposició – Llibres parlats– que recorrerà biblioteques de tot Catalunya. Terribas ha filmat en súper-8 i en digital, amb càmeres arcaiques i amb petits invents moderns, fragments d’una litúrgia laica que sovint és amable i distesa però que també conté píndoles d’enorme valor pedagògic.
Tant les gravacions, editades per Cristina Masanés, com les aportacions al catàleg dels escriptors, presentats o presentadors
–des de Gil de Biedma a Cercas, des de Comadira a Bolaño ...són la solidificació del moment líquid i evanescent en què un llibre neix. Un manual d’instruccions d’ús, un acostament a l’agrimensor que mesura el paisatge i, alhora, en recalca les arestes, les muntanyes i les planúries.
Josep M. Fonalleras, publicat a El Periodico el 25.09.12 Foto: David Ruíz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada