El desencant de la societat davant de la classe política és un dels principals handicaps dels que aspiren a governar-nos. ¿Sobre quines fórmules poden construir ells una oratòria més efectiva? Juan Milián Querol s'ha fixat en l'impuls que va fer líders Barack Obama, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy i David Cameron. Com a politòleg, membre fundador de l'Associació de Comunicació i Estratègia Política (ACEP) i integrant de la Societat Catalana de Comunicació i Estratègia Polítiques desentranya amb facilitat els aspectes més resolutius de campanyes que sí que aconsegueixen líders. Avui presenta el seu llibre Los nuevos liderazgos políticos. Claves para una carrera política. (Ed. UOC).
'LOS NUEVOS LIDERAZGOS POLÍTICOS'. Llibreria 22. Hortes, 22. Girona. www.llibreria22.net-¿D'on sorgeix el seu llibre?
-Neix d'una tensió interna que sentia perquè, després d'haver treballat en campanyes polítiques, em vaig adonar que els manuals de comunicació política que ens van ensenyar a la universitat no mostren bé la realitat. He volgut explicar el backstage de les campanyes, la manera de crear el missatge polític avui en dia, personalitzat en èxits que tots tenim molt presents.
-Ha agafat l'exemple de fora perquè aquí... ¿què ens passa?
-El llibre arriba precisament en un moment en què es parla molt de crisi de lideratge propiciada pel nostre sistema polític de la partitocràcia. Aquí, la força resideix en en el partit, i no pas en les persones. La disciplina del partit és una llei de ferro en què el líder mana i el control del partit el té l'aparell polític, l'estructura. Així és molt difícil que pugui sorgir aquí un Obama, que un ciutadà normal, un líder social arribi a ser candidat.
-Llavors, la crisi és del sistema complet, no dels polítics ni de la seva falta de lideratge.
-Patim moltes crisis en una. També a Alemanya i als Estats Units viuen la crisi econòmica, però el seu sistema d'eleccions primàries fa que els candidats sorgeixin i siguin elegits des de la base social, on coneixen les verdaderes necessitats de les persones. Obama, abans de ser candidat del seu partit, va estar treballant amb gent molt pobra.
-Al seu llibre, parla de valors com una de les claus dels nous líders polítics.
-Sí. Valors com la motivació, l'esforç, el coratge, la intel·ligència i l'ètica són necessaris per construir el carisma dels polítics. El polític ha de ser un exemple per a la societat.
-Però, ¿la falta de valors en una societat és culpa dels seus líders?
-No. Tots som responsables de viure en aquests valors o no, de construir-los. Al cap i a la fi, els polítics acaben sent el reflex d'una societat. En realitat, critiquem d'ells el que tampoc ens agrada de nosaltres mateixos.
-¿Què defineix un bon líder?
-Les idees i l'estratègia, que sàpiga qui és i cap on vol anar; l'ètica, els seus valors, compartits amb la majoria; i la comunicació, que sigui capaç de transmetre a la gent i emocionar-la.
*Publicat en "El Periódico" per Carme Escales. Foto de Joan Puig.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada