15/10/13

El premi Casero recordarà Panero, Estellés, Espriu, Rosselló-Pòrcel i Sharpe

L'acte de lliurament del guardó inclourà una lectura d'homenatge a Juan Luis Panero, molt lligat al Casero.
També hi haurà un tribut a Miquel Pairolí.

El 33è premi Just Manuel Casero de novel·la curta, convocat per la Llibreria 22 de Girona, ha programat diversos actes entre el 24 d'octubre i el 2 de novembre dins la seva Proposta de Poesia, en què recordarà autors desapareguts recentment com ara Juan Luis Panero i Tom Sharpe, i també homenatjarà tres grans poetes dels Països Catalans, el valencià Vicent Andrés Estellés, el català Salvador Espriu i el mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Tots els actes tindran lloc a La Planeta, excepte el primer, que com ja és tradició es portarà a terme a la biblioteca pública Just M. Casero, de Pont Major, i consistirà en una tertúlia amb l'última guanyadora del premi, Mar Bosch (Bedlam. Darrere les hores càlides), el dijous 24.
L'acte de lliurament del premi inclourà, el 30 d'octubre, una lectura d'homenatge a Juan Luis Panero, un bon amic del Casero, que va participar diverses vegades en la Proposta de Poesia, recitant els seus poemes o llegint i comentant l'obra d'altres autors com ara Vinyoli, Cernuda i Malcolm Lowry. Panero, que va morir el 16 de setembre passat a la seva residència de Torroella de Montgrí, va demanar a la seva dona un comiat en la més estricta intimitat. “En Guillem ja en farà alguna cosa quan li sembli oportú”, va afegir llavors, i ara Guillem Terribas ha reunit una sèrie “d'amics i coneguts” perquè recitin poemes de Panero en l'acte central del Casero, que s'obrirà amb un vídeo de la presentació del llibre de memòries de Panero a la 22 i l'autor recitant un dels seus poemes.
Els actes a La Planeta començaran el 28 d'octubre amb 19 d'octubre, un diàleg teatral concebut per Francesc Ten a partir del dietari Octubre de Miquel Pairolí, sempre present al Casero. Sota la direcció de Cristina Cervià, hi intervindran els actors Georgina Asín, Xicu Masó i David Planas.
El dia 29, Pau Alabajos recitarà poemes de Mural del País Valencià, la gran obra d'Estellés, amb música clàssica interpretada al piano (18 h), i tot seguit Sebastià Alzamora presentarà la seva novel·la Dos amics de vint anys, protagonitzada pels joves Espriu i Rosselló-Pòrcel. El 31 d'octubre, Andreu Gomila i Sílvia Bel estrenaran Maleïts poetes (De Baudelaire a Bauçà) i el dia 1 hi haurà un recital de Josep Pedrals. El 2 de novembre es projectarà el documental Els últims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava, de Marc Faro Costa, Miquel Àngel Navajas i Anna Teixidor Colomer, guanyador del premi Carles Rahola.
29 obres presentades
Un total de 29 originals s'han presentat a la 33a edició del premi Just M. Casero de novel·la curta. És una xifra notablement inferior respecte a les 54 obres del 2012 –un cas atípic–, però Terribas ho interpreta en positiu. “El nostre jurat llegeix tots els originals, i per això la xifra normal i òptima es troba entre 22 i 25 novel·les.”
Xavier Castillón publicat en el Punt-Avui 15.10.13 Foto: Manel Lladó

El premi Casero recordarà aquest any els desapareguts Juan Luis Panero i Tom Sharpe Entre les activitats que acompanyen el lliurament del premi hi ha una peça teatral basada en "Octubre", de Pairolí.
 
Els actes del premi literari Just M. Casero tindran aquest any cert aire d'homenatge. Juan Luis Panero i Tom Sharpe, dos autors morts durant el darrer any, gironins d'adopció però l'àmbit literari dels quals ha traspassat totes les fronteres, en seran els protagonistes. I ho serà el també desaparegut Miquel Pairolí, gironí de Quart en aquest cas, i amb una obra així mateix immortal.
Els actes de la XXI Proposta de Poesia i del XXXIII Premi Just M. Casero seran totalment gratuïts i van ser presentats ahir. Entre ells destaquen l'homenatge al poeta Juan Luis Panero -mort el passat 16 de setembre- durant l'acte de lliurament del Premi Just M. Casero, el dia 30 d'octubre. Així mateix hi haurà diversos recitals poètics i la projecció del documental Els últims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava. L'autor britànic va morir el 6 de juny a Llafranc, localitat on residia des de feia anys.

Un habitual al premi Casero
 
El 30 d'octubre, la Sala La Planeta acollirà com a prèvia dels lliuraments dels Casero una lectura d'homenatge al poeta Juan Luis Panero, mort als 71 anys, a càrrec de diverses persones que el van conèixer. Panero va participar moltes vegades en la Proposta de Poesia del Casero recitant els seus poemes i llegint l'obra d'altres autors com Joan Vinyoli, Luis Cernuda o Malcolm Lowry. A final de la lectura es farà públic el veredicte de l'edició d'aquest any del premi de novel·la curta en llengua catalana, dotat amb 2.200 euros i la publicació a Empúries.
Més a http://www.diaridegirona.cat/cultura/2013/10/15/premi-casero-recordara-aquest-any/639175.html
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada