25/1/14

L´obra d´un polític amb traça d´historiador

Joaquim Nadal presenta a Girona el seu nou llibre "Testimoni de càrrec"

Amb els focus posats sobre la seva etapa com a candidat a la Generalitat, cap de l'oposició i posteriorment conseller, Nadal ofereix en la seva nova obra un repàs a la seva trajectòria política en forma de dietari combinat amb textos d'assaig i anàlisi personal. 740 pàgines en les quals cita converses personals, sensacions i anècdotes que ajuden a crear un fil històric, carregat també amb referències a 1.800 persones i crítiques a "tothom i ningú".

Una obra que no és per quedar bé amb tothom, en la qual expressa males conductes per sempre sense increpar ni per faltar el respecte. Una idea que Joaquim Nadal va exemplificar ahir en la presentació del seu llibre Testimoni de càrrec a la Sala de Descans del Teatre Municipal de Girona, sobretot amb al·lusions constants a la poca afinitat amb l'exministra de Foment, Magdalena Álvarez, en la seva etapa de conseller a la Generalitat. Una etapa en la que l'exalcalde de Girona i exconseller de Polítiques Territorials i Obres Públiques (PTOP) va ressaltar la relació dels 15 bolígrafs, que resumien el nombre de tractes firmats entre Foment i la Generalitat en matèria d'infraestructures enmig d'una "relació tempestuosa" entre les dues administracions. És tan sols un dels elements d'una obra "d'un polític amb traça d'historiador".
Foto: Salvador García-Arbós
Així va definir el nou llibre de Nadal el company i amic Joan Manuel del Pozo, exregidor a Girona, exdiputat al Parlament i exconseller d'Educació. En la seva presentació va remarcar la riquesa d'una obra amb una gran varietat de gèneres que repassa l'etapa del Nadal polític, alhora que va destacar que "carrega contra tothom i contra ningú. No hi ha ase dels cops".
I si bé el contingut d'aquesta obra no està pensat per ser una crítica cap a ningú, sinó que per forma de dietari i assaig repassa la trajectòria de l'exconseller, durant la seva exposició Nadal va carregar durant una bona estona contra l'exministra Magdalena Álvarez. De la relació entre titular de Foment i el del PTOP, va destacar episodis com la declaració d'un excés de pressupost destinat a terres andaluses ("Nos hemos pasado tres pueblos"); l'intent d'Álvarez per evitar el pas del TAV pel centre de Barcelona o una tensa trobada en el marc d'una cimera hispano-francesa.


No va ser l'única referència directa a personatges de l'escena política. Del Pozo i Nadal també van citar un fragment de l'obra en la que es reprodueix una conversa amb Jordi Pujol, en la que l'expresident li recriminava el pacte a quatre bandes (PSC, ERC, PP i ICV) per situar a Joan Reventós com a president del Parlament de Catalunya al 1995.
Converses, anècdotes, agenda i història política que farà "les delícies dels historiadors", tal com va reflectir el propi Nadal, són alguns dels elements que es troben dins d'una obra que es va presentar ahir davant de més d'un centenar de persones a Girona.
Una ciutat que l'exalcalde i exconseller va considerar la seva salvació. "Una de les coses que m'ha ajudat a aguantar tants anys ha estat el no viure a Barcelona i viure a Girona. Veure la casa que em va veure créíxer", va afirmar davant d'un públic entre els que es trobaven germans, amics i membre de l'escenari polític com Anna Pagans, Pia Bosch o Àlex Sáez.
L'obra repassa l'àmplia trajectòria del polític però posa el focus sobre la seva etapa com a candidat a la presidència de la Generalitat, la posterior a l'oposició i les dues legislatures com a conseller. Vivències personals i moments històrics com les dificultats per confeccionar una llista, les reunions Carod-ETA, la crisi del Carmel, el "tsunami" del 3% o moments durs com la malaltia de Maragall. "Una obra monumental, extensa i intensa", tal com recollia el ponent Joan Manuel del Pozo.
Robert Van Eeckhout, publicat en el Diari de Girona 25.01.14
 

Memòries sense tentines

Joaquim Nadal evoca a 'Testimoni de càrrec' vint anys crucials de la seva dedicació a Catalunya
 
Al pròleg del seu nou llibre, de quasi 800 pàgines i publicat per Proa a la col·leció 'Perfils', Quim Nadal ja adverteix el lector que hi trobarà "més biografia que literatura", que ha escrit "més informació des de la subjectivitat que creació". L'historiador i polític gironí —amb un currículum tan extens que esmentar-ne només els càrrecs mes destacats allargaria aquest paràgraf una dotzena de línies— també informa que l'obra va néixer "a partir d'una idea modesta amb la transcripció dels dietaris polítics de 1993 a 1995" i que més endavant "vam pensar amb els editors que tenia més sentit ampliar l'àmbit cronològic per buscar el pont amb el moment present".
Llibertat i sentit crític
Un cop retirat de la primera línia de la vida política, Nadal sabia que "guanyaria llibertat i sentit crític". No era cap afirmació retòrica. L'altre dia [passem un moment a la més estricta actualitat] va afirmar que, si no es troba una solució pels tres proscrits a l'última fila, el PSC està "més a prop que mai d'un punt de ruptura". Aquestes declaracions, realitzades dijous durant la presentació de 'Testimoni de càrrec' a Barcelona, confirmen el que escriu al primer capítol del llibre: "Ara em puc mirar les coses sense tanta implicació i amb un punt més de distància". llegir més a
http://www.ara.cat/comarquesgironines/Records-tentines_0_1072692907.html
 
Josep Pastells, Ara.comarques : Foto: Josep Pastells 25.01.14
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada