17/11/14

Matar De Gaulle de Joan Daniel Bezsonoff



Joan Daniel Bezsonoff (Perpinyà, 1963), és un escriptor de la Catalunya Nord, que després d’editar diversos llibres en català a Perpinyà (editorial el Trabucaire), és va donar a conèixer en el principat a través del Premi de Novel·la Curta Just M. Casero amb l’obra “La guerra dels cornuts” (editorial Empúries 2004) i des d’aleshores edita assíduament a l’editorial Empúries les seves obres de ficció.
Bezsonoff  utilitza un llenguatge ric i àgil,  sap combinar el  català amb expressions de la Catalunya nord amb intel·ligència i una frescor que li dona una  qualitat literària envejable. Contínuament combina aspectes quotidians de la història que ens relata, en aquest cas principis dels seixanta, fent referències a pel·lícules, actors, cançons, cantants, revistes, expressions de l’època, fet que enriqueix el text i al mateix temps fa córrer la imaginació del lector.
Bezsonoff, coneixedor del mon militar, el seu pare era militar, ens explica la història, la tràgica història de la independència d’Algèria de França, quan el General De Gaulle n’era president.
A partir de la família del comandant Vidal, un militar d’origen català instal·lat a Alger, viurem les contradiccions de les ordres militars, la vida en família i els seus problemes, la situació delicada que viu el país amb enfrontaments terroristes d’un bàndol i de l’altre.
Els personatges estan molt dissenyats, que són molts, com el fill del comandant Vidal  l’Alain, del  que viurem el seu aprenentatge sentimental i el descobriment d’una nova llengua, el català.  
Una novel·la per llegir amb un somriure continuo. que de vegades queda trencat per la brutalitat d’algun passatge.
Guillem Terribas / Llibreria 22 Girona.Publicat a la Revista L y más. Librerias L n. 39 Novembre 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada