L'Univers Literari que organitzen diverses institucions i entitats de Girona estarà dedicat a l'escriptor anglès. Les jornades, del 7 al 17 de juny, inclouen conferències, projeccions i un tast.
Sense la inacabable causa de Jarndyce contra Jarndyce que s'eternitza a la cancelleria del Londres victorià, probablement no hauríem entès tan bé el turmentat K. obscurament atrapat en un procés absurd. Sense Dickens, a Kafka li hauria faltat un pare, i un pare tendre i cruel que tant pot explicar-te contes a la vora del foc sobre orfes i avars redimits com advertir-te amb dit sever sobre els perills de la corrupció, la burocràcia i la inesgotable imbecil·litat humana.
Charles Dickens (Portsmouth, 1812-Gads Hill Place, 1870), el protagonista en aquesta edició de l'Univers Literari que Girona dedica des de fa tretze anys als grans clàssics de tots els temps, promet un autèntic festí. En la seva obra, hi caben des de la novel·la d'aventures a la picaresca, des del romanticisme a l'atmosfera gòtica i de terror, des del conte de fades al més complex dels Bildungsroman, des del quadre de costums a la vinyeta satírica, amb incursions no gens menyspreables en el filó narratiu del gènere policíac, el sentimental i, agafa-t'hi fort, fins i tot el libel marxista. Representant suprem de l'escriptor professional, llegit amb avidesa pels lectors que consumien setmana rere setmana els seus relats per entregues, Dickens va significar potser l'última oportunitat de gaudir de la meravella de narrar a Occident, abans que l'univers kafkià (i joyceà, i borgià) esmicolés la il·lusió en mil bocins.
L'Univers Dickens, organitzat per diverses institucions i entitats de Girona, proposa doncs un acostament a un dels clàssics més llegits encara avui, més traduïts i més versionats al cinema, amb adaptacions de Roman Polanski, David Lean, George Cukor o Robert Zemeckis. Les jornades, del 7 al 17 de juny, constaran de projeccions de pel·lícules inspirades en la seva obra, conferències, clubs de lectura i, com ja és tradicional en el cicle, un tast gastronòmic inspirat en el menú dels seus llibres (dia 7, La Mercè).
Entre els convidats hi haurà l'escriptor anglocatalà Matthew Tree, que parlarà de l'Anglaterra atòpica de Dickens (dia 7, La Mercè); el professor Xavier Pérez, que analitzarà la tradició fílmica que ha inspirat l'escriptor (dia 10, Museu del Cinema); la professora Vivien Greatorex, que tractarà de l'època victoriana a la llibreria Linguae (dia 13); l'historiador Jordi Grané Casellas, que parlarà al Museu d'Història de les dones treballadores en la indústria catalana, en confrontació amb l'imaginari del Londres dickensià (dia 15), i el traductor Miquel Casacuberta, que descobrirà a la Casa de Cultura els reptes de la seva traducció d'Els papers pòstums del Club Pickwick (dia 16). Pel que fa a les projeccions, el Truffaut ha programat per al dia 14 The invisible woman, que redescobreix l'amor secret de Dickens, i els més petits podran veure el dia 17 a la biblioteca Rahola el capítol de Les Tres Bessones en què troben Oliver Twist.
Eva Vázquez, publicat en el Punt-Avui 17.05.2016
*La Llibreria 22 hi participa amb un apartata dins la Llibreria i amb un aparador. També en la organització dels actes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada