La sisena edició dels guardons, organitzats en memòria del llibreter de la Geli, reconeixen la responsable de la llibreria Llorens Llibres, de Vilanova i la Geltrú, i el cap de premsa del Grup 62.
Rosanna Lluch i Xavier Gafarot, entre membres del jurat i de l'organització Foto:Carles Palacio. |
La llibretera Rosana Lluch, de la llibreria Llorens Llibres , de Vilanova i la Geltrú, i el cap de premsa del Grup 62, Xavier Gafarot, van rebre ahir els premis del VI Memorial Pere Rodeja, que es van lliurar en un acte al CaixaForum Girona. Aquests guardons estan organitzats pel Gremi de Llibreters de Catalunya en homenatge al llibreter gironí Pere Rodeja i Ponsatí (1931-2009), “considerat exemple i mestre en el seu ofici”, i per això es lliuren cada any en el dia del sant de qui va ser durant molts anys l’ànima de la llibreria Geli. Lluch va rebre com a premi un taló de 1.500 euros i Gafarot, una escultura de l’artista Dolors Bosch, en un acte tan emotiu com reivindicatiu del món de llibre, que va cloure el regidor Carles Ribas.
Després de la benvinguda a càrrec de la presidenta del Gremi de Llibreters de la demarcació de Girona, Carme Ferrer, va obrir l’acte el periodista Jordi Grau, director de l’edició gironina d’El Punt Avui i presentador del programa La ciutat dels llibres de Televisió de Girona. “Diuen de nosaltres [els periodistes] que ens atrevim a parlar de tot sense saber gaire de res. Hem de parlar de llibres i llibreries? Doncs aniré a la font i preguntaré a alguns amics, coneguts i saludats dels que me’n refio què són per a ells els llibres i les llibreries”, va dir Grau, que va exposar a continuació les opinions recollides entre periodistes, escriptors i amants dels llibres en general com ara Pep Riera (“Llegir és, de les activitats que fas tot sol, la que et fa sentir menys sol”), Antoni Sant, Joan-Lluís Lluís, Quim Fernàndez, Quim Curbet, Carles Monguilod, Narcís Genís, Salvador Garcia-Arbós, Joaquim Nadal, Miquel Aguirre, Imma Merino i Rafel Nadal, segons el qual “les llibreries són un espai de confort físic i intel·lectual, i hi ha pocs espais més seductors, més civilitzats, que les parets plenes de llibres d’una llibreria”, i així ho va plasmar Jordi Grau en la seva intervenció.
El jurat del memorial Pere Rodeja, format per Carme Fenoll, Lluís Morral, Guillem Terribas, Laura Àlvarez, Màrius Serra i Marià Marín, com a secretari sense vot, ha decidit atorgar el premi al millor llibreter o llibretera per la seva tasca de divulgació del llibre a Rosana Lluch (Vilanova i la Geltrú, 1967) per “la seva trajectòria sostinguda, gràcies a la capacitat de mantenir la llibreria en temps bons i difícils, amb activitat i impacte en el territori”. Lluch va treballar a hores des de molt jove a la llibreria Llorens Llibres, fundada pel seu pare el 1971, i el 1988 s’hi va incorporar ja a jornada completa. Durant nou anys va ser secretària de l’ICYB (Congrés Internacional de Joves Llibreters) i va representar el nostre país en congressos de llibreters d’arreu del món. També ha format part durant molts anys de la junta del Gremi de Llibreters, i el 1996 va rebre el premi Memorial Ferran Lara. “Crec en el llibre i en el poder de la literatura per canviar el món”, va dir Lluch, que es va mostrar “molt satisfeta i agraïda” pel premi rebut a Girona.
El jurat també ha premiat Xavier Gafarot (Barcelona, 1966) “per la feina, sovint amagada dels gabinets de premsa editorials, en un treball continu amb les llibreries i els autors”. Periodista de formació, Gafarot va treballar en diferents mitjans abans d’iniciar, el 1997, la seva tasca de comunicador cultural dins l’àmbit editorial. Ha estat responsable de comunicació de Destino i Enciclopèdia Catalana, i actualment és el director de premsa del Grup 62, que agrupa els segells Proa, Edicions 62, Columna, Empúries i Pòrtic.
Xavier Castillón, publicat en El Punt-Avui 30.06.2017
Xavier Castillón, publicat en El Punt-Avui 30.06.2017
MÉS INFORMACIÓ SOBRE L'ACTE:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada