3/12/18

De conviccions profundes


Presenten el llibre ‘Sebastià Salellas. Advocat i activista. L’esquerra que va sobreviure a la Transició’.  Inclou 41 articles del prestigiós jurista

Abans de començar la presentació a  l'Espai  22 de la Llibreria 22.  Quim Nadal, Mònica Terradellas
Benet Salellas, Lluch Salellas, Guillem Terribas. Foto: Gisela Pladeveya.
"Tenia coses meravelloses, li agradava el que feia i escrivia molt. Els seus articles eren llarguíssims, però sempre hi havia algun moment del text pel qual valia la pena acabar de llegir-lo fins al final.” El llibreter Guillem Terribas va recordar ahir molts dels moments compartits amb el reconegut jurista Sebastià Salellas. A la Llibreria 22 de Girona –on Terribas va relatar que en Tià anava els dissabtes i els explicava sempre històries i anècdotes– s’hi va presentar el llibre Sebastià Salellas. Advocat i activista. L’esquerra que va sobreviure a la Transició. Com a pas previ, el seu fill Lluc Salellas va fer una lectura en profunditat dels 400 articles que havia escrit el seu pare i en va seleccionar 41 (tots van sortir publicats a El Punt entre el 1980 i el 2006). Estan agrupats per temàtiques en sis capítols, en cadascun dels quals hi ha una petita presentació: uns pròlegs a càrrec d’Anna Gabriel, Marina Garcés, Joaquim Nadal, César Rendueles, Benet Salellas, Mònica Tarradellas i Guillem Terribas. Rosa Rey, de l’editorial Angle, va indicar que malgrat que els articles són de fa dècades, toquen temes de plena actualitat, hi ha infinitat de reflexions molt vigents i hi traspua el convenciment de Sebastià “que l’esquerra ha de funcionar i cohesionar socialment”. L’exalcalde de Girona Joaquim Nadal en va destacar que era “exuberant, amb una ànima de conviccions profundes, de lleialtats personals i d’amistats”. I dos dels seus deixebles al despatx (Tarradellas i el seu fill Benet Salellas) van coincidir que era un lletrat compromès amb la defensa dels drets civils, polítics i socials, “un home bo i just en els seus actes, les seves relacions i els seus escrits”. Que entenia la professió com un servei i que els va ensenyar que era possible lluitar des de dins del sistema, estirant al màxim les eines que aquest ens ofereix per intentar-les doblegar.
Gisela Pladeveya, publicat en el Punt Avui 01.12.2018
Sebastià Salellas, en una imatge del 2005. Foto: Miquel Ruiz. 

Editen un llibre amb una quarantena d’articles de Sebastià Salellas a El Punt.

És una selecció entre els més de 400 escrits que el popular advocat i activista va publicar del 1980 al 2006.  N’hi ha de política, dret, filosofia i sobre Girona.

Sebastià Salellas. Advocat i activista. L’esquerra que va sobreviure a la transició és el títol d’un llibre que acaba de publicar Angle Editorial en què es recullen una quarantena d’articles que el conegut jurista va publicar al diari El Punt al llarg de més de dues dècades. Els escrits triats tracten diversos aspectes polítics, però també de dret, de filosofia i sobre la ciutat de Girona. El llibre permet repassar –des del punt de vista de l’advocat i activista– la història de Catalunya i el paper de l’esquerra entre el final del franquisme i els primers anys del segle XX. També permet acostar-se a les idees pròpies de Salellas, sovint heterodoxes i antiautoritàries. L’editor del llibre és el seu fill Lluc, que ha seleccionat els 41 articles que formen el llibre entre els més de 400 que Tià Salellas va publicar a El Punt entre els anys 1980 i 2006. “És un projecte que la Fundació Tià Salellas i el seu entorn teníem clar que calia fer des que va morir i ara coincidint, amb el desè aniversari de la seva mort, hem pensat que era el moment”, explica Lluc Salellas, que ha estructurat el llibre en sis grans apartats temàtics, cadascun dels quals ha estat prologat per una figura de renom.
 Sis temes i sis prologuistes
Portada del llibre 

 Dels sis grans apartats de què consta el llibre, n’hi ha tres que són sobre política. Així, un capítol tracta sobre política internacional i el pròleg va a càrrec d’Anna Gabriel; un altre se centra en la relació entre Catalunya i Espanya, amb pròleg del professor de filosofia madrileny César Rendueles, i un tercer versa sobre el PSC, amb una introducció de Quim Nadal. Un altre apartat del llibre tracta sobre dret i l’introdueix un text de Benet Salellas i Mònica Tarradellas, que són els que han donat continuïtat al bufet d’advocats fundat per Sebastià Salellas. Un altre capítol aprofundeix el pensament de Tià, amb un punt de vista més filosòfic, i va precedit d’un text a càrrec de Marina Garcés. Finalment, el llibre inclou també un recull d’articles més personals de Salellas relacionats amb la ciutat de Girona, que introdueix Guillem Terribas. El llibre té 112 pàgines i ha sortit a la venda aquest novembre a un preu de 16,90 euros.


Presentació demà a la Llibreria 22


La presentació del llibre Sebastià Salellas, advocat i activista. L’esquerra que va sobreviure a la Transició es farà demà, dissabte, a les dotze del migdia a la Llibreria 22 de Girona. La presentació anirà a càrrec conjuntament de l’editor del llibre, Lluc Salellas, i de quatre de les persones que hi han col·laborat fent introduccions als capítols: Mònica Tarradellas, Benet Salellas, Guillem Terribas i Quim Nadal.
Lurdes Artigas, publicat en el Punt Avui 30.11.2018

Informació Diari de Girona:
https://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/12/02/girona-presenten-llibre-sebastia-salellas/949407.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada