2/5/20

Les llibreries catalanes proposen obrir amb cita prèvia o atenció individualitzada

El gremi suggereix a l'Estat un pla de desconfinament que incrementi progressivament l'aforament fins al 50% ja al juny.

El Gremi de Llibreries, juntament amb la Conselleria de Cultura i l'ICEC, han elaborat un pla de desconfinament perquè aquests establiments puguin obrir a partir de dilluns. Concretament, proposen que les llibreries aixequin la persiana amb cita prèvia o atenció individual, utilitzant mampares, mascaretes i guants, horaris especials per a persones de més de 65 anys i garantint sempre la distància mínima de dos metres. Els clients no podran tocar els llibres, que s'hauran de lliurar preferentment dins una bossa de paper. Superada la fase 0, el gremi proposa incrementar progressivament l'aforament del 30% al 50% a finals de juny, quan es podrien recuperar ja les activitats amb assistència limitada.
A partir d'aquest mateix dilluns, en el que han anomenat la fase preparatòria, les llibreries haurien de treballar amb preferència per lliurar comandes prèvies i no permetre l'accés a l'interior. Hauran de cobrir expositors i prestatgeries per evitar tocar directament els llibres, que els usuaris hauran de demanar. Els llibres s'hauran de lliurar, preferentment, dins d'una bossa de paper i no de plàstic. També se senyalitzarà a la zona de caixes la distància física entre els punts de venda i els clients, així com entre els clients que fan la cua, respectant la distància mínima d'un metre i mig.
Alhora, el pla proposa prohibir l'accés a la llibreria a tota persona amb símptomes de la COVID-19, programarien les cites per evitar cues al carrer i garantirien que els treballadors no presenten afectacions per coronavirus. Així mateix, posaran a disposició del públic guants d'un sol ús i solucions hidroalcohòliques.
La presidenta del Gremi de Llibreries, Maria Carme Ferrer, ha demanat al Govern espanyol «concreció» per saber de quina manera els establiments podran obrir la persiana. «Per ara, després del desconcert inicial, tenim la certesa que podrem a partir de dilluns amb cita prèvia per entregar comandes i aconsellar els clients», ha precisat. Amb tot, desconeix encara quin serà el procediment exacte i quines demarcacions es veuran afectades. Alhora, Ferrer insisteix en la necessitat de garantir els ajuts per a les llibreries en aquest pla de desconfinament.

Llibreries gironines tancades

Seguint amb les recomanacions per a aquesta desescalada, les llibreries gironines no tenen previst aixecar les seves persianes aquest dilluns, però esperen poder-ho fer a partir del dia 11. «Tenint en compte que ni els mateixos advocats de la Generalitat saben interpretar què és la fase 0 i la fase 1, nosaltres no obrim els negocis pròpiament dilluns. Només servirem els encàrrecs en línia», explica Jordi Gispert, responsable de la Llibreria 22 de Girona.

En aquesta setmana, l'activitat d'aquests establiment se centralitzarà a la botiga del carrer Hortes. «Seguim treballant, tramitant vendes online, però l'accés fisic a la llibreria no serà possible el dia 4 i ja veurem si ho serà el dia 10», afegeix Gispert. Al llarg d'aquesta pròxima setmana, «hi haurà una persona a dins perquè la gent pugui venir a recollir comandes mantenint totes les mesures de seguretat i sense apujar les persianes». El llibreter creu que a partir d'ara «caldrà treballar l'aspecte psicològic de la gent», que podria fer baixar notablement el consum de cultura.
Diari de Girona 02.05.2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada