19/11/12

Narcís Darna busca l'origen natural de la moral humana

L'autor cassanenc publica ‘Las semillas de la bondad', a partir del seu treball de final de carrera d'humanitats.

Narcís Darna i Casadevall, amb el seu llibre
Foto: LLUÍS SERRAT.
És la moral humana un mitjà natural per afavorir l'estabilitat de l'espècie? Aquesta pregunta és la que intenta respondre el cassanenc Narcís Darna i Casadevall en el seu primer llibre, Las semillas de la bondad, publicat per Entrelíneas Editores, de Fuenlabrada (Madrid).
Las semillas de la bondad, subtitulat La constitución de la naturaleza moral del hombre, és un assaig “a cavall entre la filosofia i l'antropologia”, basat en el treball de final de carrera de Darna, que va estudiar humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya. Narcís Darna (1961) sap bé el que representa estudiar a distància, ja que prèviament es va llicenciar en dret per la UNED. De fet, va exercir d'advocat, abans de començar a treballar a l'Ajuntament de Cassà.
Quan estudiava humanitats, el relativisme cultural i les diferències morals entre societats li van interessar especialment, al mateix temps que li trencaven alguns esquemes previs. Darna planteja aquestes variables morals a partir de dos temes tan discutits a la nostra societat com són les curses de braus i l'ablació genital que es practica a les nenes en algunes societats africanes. Darna planteja un relativisme “políticament incorrecte i no gaire ben vist”, segons el qual “matar o mutilar no és ni bo ni dolent des del punt de vista natural”. Això no vol dir, ni de bon tros, que l'autor accepti aquests comportaments basats en la tradició i que “no poden guanyar terreny, però no els podem jutjar”, afirma. “Els drets humans no tenen un origen natural, sinó cultural, però tenen mil arguments molt més sòlids que la resta de morals que justifiquen la mutilació femenina o els braus. A més, si som racionals i lliures, com ens ha creat la naturalesa, potenciem-ho. I si la naturalesa ha creat les dones amb clítoris, per què mutilar-lo?”, explica.
Darna sap que el seu llibre pot ser controvertit, com es va demostrar en el debat que es va generar en la presentació que va fer a Cassà. Ara en prepara una altra a la Llibreria 22 de Girona, el 28 de novembre. “M'agradaria escriure més llibres políticament incorrectes que facin pensar els lectors”, afirma.
Xavier Castillón, publicat en El Punt-Avui 19.11.12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada