13/12/12

Adéu a Lluís Maria de Puig, un home «compromès», «gran europeista» i «amic dels seus amics»

El món de la cultura i la política recorden la seva dilatada trajectòria.

El món universitari, el de la cultura i sobretot el de la política han rebut afligits la notícia de la mort de l'historiador i polític socialista gironí Lluís Maria de Puig. Les mostres de condol i reconeixement a la seva trajectòria han omplert les xarxes socials. Diversos dirigents socialistes, però també de CiU, la Universitat de Girona i la Fundació Ernest Lluch han dedicat unes paraules de comiat a De Puig, mort als 67 anys. "Avui els carrers de Girona regalimen tristesa. Ploren la mort d'en Lluís Maria de Puig, fidel servidor del país, d'Europa i del socialisme", ha apuntat Joaquim Nadal que ha destacat el paper "crucial" que va tenir De Puig a nivell europeu i la seva relació amb Ernest Lluch.
"Avui és un dia molt trist per a la família socialista", ha afirmat el primer secretari del partit a les comarques gironines, Juli Fernández, que ha volgut destacar per sobre de tot la qualitat humana de Lluís Maria de Puig, a qui ha definit com un home "afable i sempre disposat a ajudar". A més de ser una "gran pèrdua" a nivell personal, Fernández també ha posat de relleu el paper de De Puig com a "pensador", també en l'àmbit polític. "En els darrers mesos estava preocupat per la situació que travessa ara el partit i volia contribuir a recuperar l'espai que hem perdut", ha recordat Fernández.
Lluís Maria de Puig ha tingut una dilatada carrera com a polític. Ha estat diputat, senador i, tal com ha recordat Joaquim Nadal (PSC), també va tenir un paper destacat en el panorama internacional. "Va tenir una amplíssima projecció a Europa, amb càrrecs importantíssims que li van fer mantenir contacte amb els principals dirigents mundials amb els quals va parlar de tu a tu i va pactar acords en polítiques de pau, de convivència, culturals i de defensa de les llengües minoritàries", ha rememorat Nadal.
A més, també ha destacat el seu paper com a historiador que va estudiar en profunditat figures com les de Carles Rahola o Enric Adroher "Gironella". Segons Nadal, últimament De Puig estava aprofundint en la història de Tomàs Puig, afrancesat amb un paper important a les comarques gironines durant la dominació napoleònica. Una recerca que aviat havia de veure la llum.
No només la família socialista ha volgut dedicar unes paraules a recordar De Puig. Jordi Xuclà (CiU) ha recordat De Puig com "un dels millors polítics gironins de la democràcia, el q va arribar més lluny: al capdamunt del Consell d'Europa". L'alcalde de Figueres i diputat, Santi Vila, ha expressat la seva tristesa per la mort "d'un amic i company a la Fundació Ernest Lluch". "Un dels vells i honorables il·lustrats del segle XX compromès amb el seu temps", ha escrit Vila a les xarxes socials. Altres partits també s'han sumat a les mostres de condol.
Però no només la política està de dol, la Universitat de Girona també ha volgut recordar la figura de Lluís Maria de Puig, que va ser professor de l'Estudi General de Girona. La Fundació Ernest Lluch ha mostrat la "commoció" per la mort del seu president, un home a qui han definit com a "historiador, socialista, gironí i un gran europeista".
Publicat en el Diari de Girona 13.12.12

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada