30/1/13

Tancar la finestra Cultura « Enrere Enviar un comentari Lletres Crònica Narcís Comadira i els seus amics

Les festes sorpresa en què participa molta gent tenen el perill que l'homenatjat ho sàpiga abans d'hora (normalment dissimularà, arribat el cas). Si la sorpresa inclou la publicació d'un llibre, la cosa es complica, perquè ve de més lluny. En aquest cas, dos anys de gestació. Tot i les complicacions i els secrets (amb un dels organitzadors, l'homenatjat hi dorm), la festa dedicada a Narcís Comadira que va tenir lloc ahir al Cercle Artístic de Sant Lluc va ser un èxit, tot i que el poeta va reaccionar amb fredor, com fa molta gent davant les sorpreses.
Ringo Starr cantava amb els Beatles With a little help from my friends. No sé si a Comadira li cal un petit ajut, però d'amics va quedar palès que va ben servit.
I a sant de què, la festa? De Sant Narcís no, que és el 29 d'octubre. Ni de cap data rodona d'aniversari (el 22 de gener va fer els 71 anys). No és rodona ni la xifra dels autors (47) que han col·laborat en el llibre Quan em llegiu ni de les pàgines (239). La pregunta hauria de ser: cal una excusa? No, tot i que d'alguna manera el llibre clou l'any d'homenatges que ha rebut de tota mena de lectors.
La comissió organitzadora de tot plegat (llibre i festa) ha estat formada per Josep M. Fonalleras, Esteve Miralles, Jaume Subirana, Carme Arenas i Dolors Oller (esposa de Comadira). Quan Comadira va entrar a la sala on l'esperaven, Fonalleras li va dir: “Posa't còmode, i tranquil, perquè no saps el que t'espera... Estàs preparat?” “No”, va respondre Comadira, rient. “Doncs comencem”, va reblar Fonalleras, que va explicar que aquell acte havia de ser una alfa de la celebració dels 70 anys, però que havia esdevingut una omega. Seguidament va ser el torn de l'editor Xavier Folch, que va buscar analogies entre la poesia i la cuina de Comadira abans de lliurar-li un exemplar de Quan em llegiu. I va començar una lectura dels poemes dividida en tres blocs, mentre en una pantalla es projectaven quadres de Comadira.
La tria del llibre publicat per Edicions 62 abraça els 21 llibres de poemes publicats per Comadira, des del primer, La febre freda (1966), fins al recent, Lent. Un recull divers on cadascun dels 47 lectors ha escollit un poema que comenta o glosa, donant lloc a un seguit de testimonis personals, apunts històrics, recreacions literàries, anàlisis compositives i tot el que pugui passar pel cap d'un poeta, que és com dir tot el que pugui sortir del barret d'un mag, de la bossa de la Mary Poppins o de la butxaca marsupial de Doraemon, el gat còsmic.
És de justícia donar la llista sencera dels que han participat en aquest llibre d'homenatge: Xavier Albertí, Carme Arenas, Rossend Arqués, Mercedes Azúa, Pere Ballart, Anna Ballbona, Josep M. Benet i Jornet, Albert Benzekry, Enric Bou, Denise Boyer, Lluís Calvo, Manuel Castaño, Jordi Cornudella, Xavier Cortadellas, Anna Crowe, Xavier Folch, Josep M. Fonalleras, M. Rosa Font Massot, Jordi Galves, Pere Gimferrer, Gemma Gorga, Giuseppe Grilli, Jordi Ibáñez, Oriol Izquierdo, Jordi Larios, Víctor Martínez-Gil, Nuri Masramon, Biel Mesquida, Dolors Miquel, Esteve Miralles, Lluís Muntada, Joaquim Nadal, Josep M. Nadal, Marta Nadal, Rafel Nadal, Tomàs Nofre, Vinyet Panyella, Francesc Parcerisas, Ramon Pla i Arxé, Arnau Pons, Josep Pujol i Coll, Susanna Rafart, Albert Roig, Toni Sala, Enric Sòria, Jaume Subirana, Carles Torner i Jordi Valls.
Lluís Llort, publicat en El Punt-Avui 30.01.13 Foto:Juanma Ramos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada