1/4/13

Sant Jordi militant

Editors i llibreters esperen que la diada sigui una excepció en la davallada de les vendes de llibres i demanen als lectors un gest de militància a favor de la cultura

Amb un mes de previsió, editors i llibreters tenen en part l'esperança que la campanya de Sant Jordi pugui salvar la gran davallada que viu el sector del llibre. Malgrat el fort descens del poder adquisitiu entre els possibles compradors, les previsions apunten al fet que molts lectors es reserven la despesa de llibres per a Sant Jordi i que això podria, en certa manera, salvar els mobles.
En aquest sentit els gremis de llibreters i editors de Catalunya confien que “els clients malalts de llibres” no deixaran de consumir en una diada tan assenyalada. Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, fa una “crida a la conscienciació” en un moment en què les retallades i l'augment de l'IVA estan ofegant la cultura. Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, també ho té clar: “El missatge que volem donar és que la gent surti al carrer i compri. Ara potser ja no cal reivindicar la llengua, però sí la cultura en general.”
El president del Gremi d'Editors, Xavier Mallafré, constata el descens de vendes de llibres fora de les campanyes de Nadal i Sant Jordi: “Si abans un lector entrava en una llibreria buscant un volum, potser en sortia amb un altre més sota el braç. Ara aquesta compra per impuls s'ha aturat, cosa que s'ha notat especialment en les grans superfícies.” En aquest sentit, Mallafré creu que molts dels lectors esperen Sant Jordi per fer les seves compres: “La gent es deixa anar més.”
Després d'una campanya de Nadal dolenta, llibreters i editors creuen que els resultats serien bons si per Sant Jordi es puguessin mantenir les xifres del 2012, amb una facturació de 18,3 milions d'euros. “Tenint en compte l'atmosfera pessimista i la situació econòmica, només amb el fet que no reculéssim estaríem més que satisfets, i si es pogués superar la xifra, estaríem feliços”, afirma Daura. L'enemic més gran d'un Sant Jordi és que caigui en dia festiu o Setmana Santa (com va passar amb el fatídic 2011). O que plogui. Enguany, només la pluja pot ennegrir el dia. Xavier Mallafré també espera que Sant Jordi acabi sent “una illeta” dins del fatídic panorama. En tot cas, tant llibreters com editors tenen clar que la fórmula de Sant Jordi està consolidada i continua sent vàlida. “No cal fer experiments”, opina Daura.
De tota manera, el descens continu de vendes al llarg dels últims cinc anys (del 20 al 25% a Catalunya) ha situat el sector al límit de la seva resistència. El tancament d'algunes llibreries emblemàtiques ha pogut oferir una imatge encara més catastròfica que la real però Marià Marín ho té clar: “En aquests moments estem al límit del que és sostenible.” “Si aquests any no ens en sortim, aleshores sí que les conseqüències seran desastroses”, afegeix.
I és que a més de la crisi, el sector viu un altre repte: un canvi de model que ha de trobar l'equilibri entre la pervivència del llibre tradicional i l'esclat del digital. El consum del llibre electrònic al nostre país és encara marginal, ja que el 2012 va representar només entre el 3 i el 5% del consum, però el seu creixement és exponencial. Creix molt en la lectura no literària, sobretot en els llibres tècnics. Unes dades curioses: els que tenen dispositius acaben llegint més en digital i l'èxit del llibre electrònic entre dones grans. Es compraran també llibres digitals per Sant Jordi? Marià Marín, que coordina l'empresa de llibre digital del Gremi de Llibreters, Liberdrac, creu que el percentatge serà ínfim, però s'estan estudiant fórmules de targetes regal per a la descàrrega de llibres electrònics.
Per acabar-ho d'adobar, i com succeeix en altres àmbits, el sector pateix cada cop més la lacra de la pirateria. “Per cada llibre descarregat legalment, n'hi ha cinc o sis d'il·legals”, explica Marín. Antoni Daura denuncia la vista grossa de l'Estat espanyol en aquest tema. Xavier Mallafré explica, sobre aquest tema: “Ens preocupa i ens ocupa.” En aquest sentit, espera que la nova llei de propietat intel·lectual pugui solucionar un problema que situa l'Estat espanyol com el segon país del món amb més pirateria editorial.

Els més venuts afinaran més

Sens dubte, un dels moments més esperats en l'àmbit mediàtic de la diada de Sant Jordi és quan s'anuncia el rànquing dels llibres més venuts de la jornada. Tradicionalment, el recompte es feia a través d'enquestes en algunes de les llibreries més representatives del país. Malgrat que el Gremi de Llibreters considera que aquest era un mètode exhaustiu d'elaborar la llista, enguany el recompte estarà totalment informatitzat. A través del sistema Libridata, que estarà operatiu en un centenar de llibreries i que encara és una experiència pilot, cada vegada que un llibre venut passi per caixa quedarà comptabilitzat de manera automàtica. El recompte començarà el dia abans de Sant Jordi (quan ja s'apunta clarament quina serà la tendència), cosa que facilitarà que les dades puguin estar llestes amb molta fiabilitat la mateixa tarda del dia de Sant Jordi. “D'aquesta manera, la llista tindrà molt més valor estadístic”, diu Antoni Daura, que també recorda una data molt significativa: que només del 5 al 10% de les vendes del dia corresponen als més venuts.
  
Històries per a tots els gustos
Malgrat la crisi, l'allau de novetats que es podran trobar el pròxim Sant Jordi res té a envejar a edicions anteriors. La diversitat de l'oferta fa que a hores d'ara no hi hagi un candidat clar a erigir-se com el llibre més venut, però es pot ensumar per on poden anar els trets. Malgrat que ja hi ha 100.000 lectors que l'han llegit en castellà, la recent sortida al carrer de la traducció al català de l'epopeia bèl·lica del 1714 de Victus (La Campana), d'Albert Sánchez Piñol, pot situar aquest títol al capdamunt de la llista. La mateixa editorial té una altra carta que pot jugar molt fort en el terreny de la no-ficció, ja que es tracta d'un autor amb molts fans incondicionals: Josep M. Espinàs. Una vida articulada és una selecció dels 11.000 articles que Espinàs ha escrit a la premsa, en diaris com ara l'Avui.
Els premis importants
Per Sant Jordi també es concentren la majoria de les obres premiades amb els guardons literaris més importants. Si per Sant Jordi s'ha de comprar el Sant Jordi, aleshores toca endinsar-se en la vida del matemàtic Ferran Sunyer, que Màrius Serra ha recreat en la novel·la Plans de futur (Proa).
Sílvia Soler és l'últim premi Ramon Llull amb L'estiu que comença (Planeta), una novel·la sobre l'amistat entre homes i dones que narra una relació al llarg de 50 anys. Una altra obra premiada que també podria tenir un bon Sant Jordi és Una família exemplar (Destino), de Genís Sinca, l'últim premi Josep Pla, una tragicomèdia protagonitzada per dues famílies.
Més enllà dels premis, algunes novetats seran èxit segur per la diada. És el cas de l'última novel·la d'Albert Espinosa, Brúixoles que busquen somriures perduts (Rosa dels Vents). El creador de Polseres vermelles té un públic molt ampli i fidel que segur que espera trobar-se amb l'autor signant en alguna parada, aquell dia.
Omnipresent en totes les llibreries i amb una forta promoció, un dels èxits de venda del Sant Jordi serà sens dubte la tercera novel·la d'Ildefonso Falcones, La reina descalça (Rosa dels Vents). De moment, l'obra de l'autor del best-seller, L'església del mar, ja està situada al capdamunt de les llistes dels més venuts, tant en la seva versió original castellana com en la catalana.
Altres novetats en literatura catalana que també destacaran: Temps d'innocència (Edicions 62), de Carme Riera; Quan arribi el pirata i se m'emporti (La Magrana), de Lluís-Anton Baulenas; El carrer de l'Embut (La Magrana), el retorn a la ficció de Pilar Rahola després de 30 anys, i L'últim abat (Columna), de Martí Gironell.
Un fenomen gairebé més sociològic que literari com el de la trilogia de Cinquanta ombres de Grey, d'E.L. James (Rosa dels Vents), i tot el llarg llistat de novel·les que l'imiten, rebrotarà segurament per Sant Jordi, malgrat que és a les llibreries des de l'estiu passat.
Montse Frisach. Publicat a El Punt-Avui 01.04.13

*Hi han molts més llibres per triar i remanar i a tenir en compte com CLIMENT de J.M. Fonalleras (editorial Amsterdam) BEDLAM. de Mar Bosch (Premi Casero 2012 editat per Empúries) / AUGUST de John Williams ( Ed.62) / LA BRUIXA DE PEDRA ( Premi Néstor Lujan, editorial Columna) de Miquel Fañanas / LLIBRE D'ABSÈNCIES d'Antoni Marí (Editorial Tusquets) / UN EXCÉS DE FELICITAT de Núria Masmartí ( edicions Curbet) ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA 1931 - 2012. UNA HISTÒRIA POLÍTICA de Joan B. Culla (editorial La Campana) / QUATRE VIES PER A LA INDEPENDÈNCIA de Martí Anglada ( editorial Pòrtic) / PENSAR, DIALOGAR I FER EN UNA CATALUNYA MILLOR Teresa Pous conversa amb Josep M. Terricabras (Ara Llibres) / EL VIATGE DEL GIRONAUTA de Quim Curbet ( edicions Curbet)MARQUES DE FOC de Narcís Comadira ( Ara llibres) / NO ET MIRIS AL RIU de Mònica Batet (editorial Meteora) / EN LA PELL D'UN MORT de Xevi Sala ( editorial Columna) / UNA DONA D'AIGUA de Núria esponellà (editorial Columna) / LIMÓNOV d'Emmanuel Carrère ( editorial Anagrama)... i de segur que si veniu a la 22 trobareu el llibre que us està esperant. VENIU A LA 22 TOT L'ANY.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada