Farsa i poesia fan escala aquesta tardor a La Planeta
La 24a Proposta de Teatre Independent programa dues sàtires sobre el 1714
La gallega Marta Pazos estrena la programació divendres amb la sorprenent ‘Barbazul'
Si Temporada Alta és l'oasi de les arts escèniques —un oasi certament molt frondós–, tal com hi al·ludia simbòlicament el vídeo que va servir de presentació de la nova programació del Festival de Tardor de Catalunya, el cartell que planteja també per a aquesta temporada la sala de teatre independent La Planeta, de què deu ser metàfora? Del castell, potser, amb aquesta consistència de fortalesa amb què han sabut sostenir, des de fa 24 anys, la programació de la seva Proposta de Teatre Independent enmig del tornado de les grans produccions. Podria no ser casual que s'estreni ambBarbazul, un muntatge sorprenent de la companyia gallega de Marta Pazos que barreja l'òpera, el clown i les arts plàstiques a l'entorn del fabulós castell de Barba Blava. L'obra arriba a Girona dins el circuit de teatre alternatiu de l'Estat, en què va ser una de les cinc obres finalistes de les 300 aspirants a fer gira peninsular. Pazos, que ja va portar l'any passat a La Planeta Waltz i que acaba d'estrenar una adaptació de La tempestat, converteix aquesta opereta per a clown i soprano (interpretats per l'actor Borja Fernández i la cantant Mònica de Nut) en un al·legat a favor del romanticisme portant al nostre temps el mite d'aquest monstre depravat a qui la seva dona s'obstina a estimar, mentre sona de fons la partitura de Béla Bartók mesclada amb música pop. “Molt original i amb una dramatúrgia de gran interès”, va subratllar Pere Puig, el director de la sala gironina, a propòsit d'aquesta obra que es presentarà en tres funcions el cap de setmana vinent: divendres i dissabte, a les 21 h, i diumenge, a les 18 h (12 euros).
La 24a Proposta de Teatre Independent, el principal i irrenunciable signe d'identitat de La Planeta, la completen sis muntatges més, entre els quals Puig destaca dues mirades irreverents, gens commemoratives, al Tricentenari. Per una banda, Talamanca, un joc de nens (27 de setembre), de la companyia olotina La Funerària, dirigida per Xavier Ruscalleda, nascuda d'un intent seriós de construir una tragèdia al voltant dels trets distintius de la societat catalana que va acabar fent un inesperat gir cap a l'esperpent i la farsa. Per l'altra, La butaca (1 de novembre), de T-Atraco Teatre, que l'any passat va presentar a la mateixa sala amb prou èxit Txèkhov (que és dura la vida de l'artista), ara ficant-se a la pell d'un mosso d'esquadra que viatja accidentalment al 1714 i acaba a les ordres de Rafael Casanova.
Però sense cap dubte un dels principals atractius de la proposta independent és l'estrena de La farsa de Walworth (17, 18 i 19 d'octubre), basada en un text de l'irlandès Elda Walsh que ha traduït i dirigit el mateix Pere Puig, amb Oriol Casals, Yolanda Sey, Jordi Subirà i Pep Vila a l'escenari. Coproduïda per La Planeta i Mithistòrima, aborda un drama familiar en clau d'humor salvatge. Hi haurà també tres propostes amb format de cabaret: Aquellos días azules (28 de setembre), en què Marc Artigau intercala cançons i poemes per aixecar un deliciós cant a la infància; el Delikatessen concert (28 d'octubre), un espectacle a capella del quartet vocal femení del mateix nom, i MMMM... Recordo que, de Las Lo Las (29 d'octubre), en què Meritxell Cardellach encarna una catalana que intenta obrir-se camí a Madrid com a ballarina de flamenc.
Pel que fa a la resta de la programació, a banda de la Proposta de Poesia i el concert de dijous vinent, inclòs dins el Festival de Jazz –en concret, la presentació del nou treball de David Pastor, Nu-roots–, La Planeta serà l'escenari de 17 espectacles de Temporada Alta, entre els quals destaquen una desena d'estrenes i el retrobament amb Acorar, de Toni Gomila, “el nostre best-seller”, el va definir Pere Puig per remarcar que serà la quarta vegada que fa estada a la sala.
La Fireluche, Cortázar i el retorn d'Antoni Puigverd
Oriol Ponsatí-Murlà, guanyador de l'any passat amb l'Obra TOTES LES ESTACIONS DE FRANÇA, editada per Empúries. Foto: Arxiu de la 22. |
La Proposta de Poesia, que des de fa 22 anys organitzen conjuntament la Llibreria 22 i la sala La Planeta al voltant de la festa de lliurament del Premi Just Manuel Casero de novel·la curta, començarà com ja és tradicional amb una tertúlia a la Biblioteca Casero del Pont Major amb el guanyador de la convocatòria anterior, en aquest cas, Oriol Ponsatí-Murlà, amb Totes les estacions de França, que ha arribat a la segona edició, va remarcar el llibreter Guillem Terribas. L'acte serà el 23 d'octubre i inaugurarà una intensa setmana d'actes relacionats amb la literatura que tindran la culminació el dijous 30 d'octubre (la data cada any és la mateixa, sigui quin sigui el dia de la setmana), amb l'acte de lliurament del premi. En total, concorren en aquesta 34a edició 42 obres (en la primera llista n'hi apareixien 43, però un dels participants va demanar ahir mateix de retirar la seva). Són 13 més que l'any passat, en què se n'hi van presentar 29. L'obertura de la festa serà a càrrec de l'Orquestra Fireluche, la música de la qual s'intercalarà amb la lectura de textos breus de Julio Cortázar en commemoració d el seu centenari.
Pel que fa als actes paral·lels a la festa, la Proposta de Poesia arrencarà el 28 d'octubre amb la suspensió d'una llarga absència, la del poeta, narrador i articulista Antoni Puigverd, que presentarà i llegirà fragments de La finestra discreta, un recull de proses periodístiques enfilades a la manera d'un diari íntim que suposa el seu retorn al món editorial després de la publicació de la novel·la La gàbia d'or, que data de l'any 2000. El nou llibre, va informar Terribas, sortirà a la venda a mitjan octubre, editat per La Vanguardia, el diari en què col·labora l'escriptor. També llegirà fragments del seu nou llibre, ara de poesia, l'editor Quim Curbet, que acaba de publicar Còpia de seguretat. El llibre conté quatre poemaris, dels quals Curbet llegirà les 40 proses poètiques que formen part de “Les ciutats conjugades”. En clau musical, Titon i Ferran Frauca i Joan Sadurní recrearan el món de Salvador Sunyer a L'altre dia de les bèsties (29 d'octubre), i l'actor Joan Massotkleiner, el guitarrista Toti Soler i la cantant Gemma Humet homenatjaran Vinyoli en el seu centenari amb l'espectacle Intensament Vinyoli (31 d'octubre). L'homenatge a Miquel Pairolí, instituït com un acte de lleialtat i estima des de la seva mort fa tres anys, consistirà en la projecció, el 2 de novembre, d'El Guepard, de Visconti, una obra que tant el va fascinar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada