6/10/14

Els amics de Comadira i els ous de reig

El poeta presenta a Girona "Poesia 1966-2012" en una edició de butxaca a 15 euros.

En un ambient desenfadat, entre bromes i mostres d'afecte dels amics, Narcís Comadira va presentar ahir al restaurant Els Jardins de la Mercè un volum que aplega els 422 poemes de la seva obra lírica completa. L'editor Jordi Cornudella va destacar l'actitud d'"absoluta humilitat" que no ha perdut mai l'escriptor, sense que això li hagi impedit afirmar-se i dir el que sap que ha de dir. Comadira va comentar que espera tenir temps per fer alguns poemes més. 

Dolors Folch saluda Narcís Comadira amb una pregunta: "Tu com els fas els ous de reig?". "Primer els he de trobar", respon tot bromejant i de bon humor el poeta i amfitrió de la trobada. "És que l'altre dia vaig fer un carpaccio...", prossegueix ella. "A mi m'agraden com els fan a El Cau del Pescador"...
Comadira va saludant efusivament un a un els amics que van entrant al restaurant Els Jardins de la Mercè on, en breus moments, començarà la presentació a Girona de la seva obra completa Poesia 1966 - 2012), que aplega un total de 422 poemes.
"La feina de tota una vida", comenta l'autor, inseparable de la seva companya, Dolors Oller, que es mostra encantada amb l'edició.
Els dos es van trobant en el seu ambient a mesura que entren més amics. Uns amics que són gent cultivada i que són també gent humil i es mostren sensibles i afectuosos.
Salomó Marquès, Josep Maria Nadal, Xavier Folch, Quim Español, Josep Roca, Xavier Bru de Sala, Manel Bosch, Salvador Sunyer, Joaquim Nadal, Lluís Lucero... Tots han vingut puntuals i comenten sobre gustos personals i sobre la deriva del món.
I resulta que els ous de reig són millors tocats per la paella i amb una punta de sal que no pas crus, i que l'individu acusa la desubicació en el món globalitzat, i que Rajoy va deixar perdre l'oportunitat de guanyar el referèndum si l'hagués deixat fer fa un parell d'anys. No hi falten escarafalls per la inundació del túnel del tren.
Són els moments previs a una presentació en què el també poeta i editor del Grup 62, Jordi Cornudella, defineix Comadira com un autor "profundíssimament carnerià" que figura en la nòmina de poetes "més lloables de la seva generació i potser d'unes quantes més".
Poesia (1966 - 2012) és una publicació de Labutxaca i, com el nom del segell editorial indica, es tracta d'una obra de tapa tova, molt assequible malgrat les seves més de 600 pàgines (15 euros), i "molt ben feta", segons reconeix el propi Comadira, que també es declara "molt satisfet" amb l'edició.
Cornudella comenta que el seu repte com a editor és el de situar el consum de la poesia en l'àmbit de la normalitat, "cosa que en aquests moments està en perill", alerta.
L'editor remarca que s'ha intentat que el llibre "sigui útil" i, amb aquest objectiu, s'hi ha inclòs un detallat índex i un annex final que aplega els pròlegs que autors com Modest Prats o José María Valverde van escriure per a obres de Comadira, a més dels propis pròlegs i notes de l'autor.
Aquesta part assagística conté el pensament poètic de Comadira i mostra l'evolució d'aquest pensament amb el pas dels anys.
Micròfon en mà, Cornudella s'adreça als presents per lloar l'actitud de Comadira de "creure en el que has de dir" sense que això li suposi perdre una "actitud d'absoluta humilitat".
Una presentació formal que també és una reunió informal d'amics als quals Josep Maria Fonalleras convida a llegir a discreció poemes de l'autor.
Obra completa incompleta
La sessió, feta al pati ajardinat d'aquest restaurant enclavat sota l'antiga muralla de Girona, va servir ahir per presentar l'obra completa d'un escriptor que espera "tenir temps per fer algun llibre de poemes més".
El volum aplega la collita de 46 anys de vida de Narcís Comadira com a escriptor de poemes. Es tracta de 15 llibres de versos agrupats en cinc parts: Papers privats, La llibertat i el temor, Lírica lleugera, Formes de l'ombra i Marea negra.
Com fa saber la nota editorial de difusió de l'obra, en els poemes de totes les etapes de Comadira hi conviuen sempre dues línies de força que travessen de cap a cap l'obra d'aquest home nascut a Girona l'any 1942: la condició que un poema no ho és si no està ben reeixit formalment, i que no és de debò un poema si no està al servei de l'emoció i és capaç de suscitar-la en qui el llegeix.
Daniel Bonaventura, publicat en el Diari de Girona 05.10.14 Foto Marc Martí.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada