10/10/14

Liberpress premia Visa pour l´Image, Lllibreria 22 i Amnistia Internacional

El pedagog Salomó Marquès rebrà el guardó per la difusió dels camins de l'exili i el premi de cinema és per al film "Seré assassinat"

El Festival Internacional Visa pour l'Image de Perpinyà, Amnistia Internacional, la llibreria 22 de Girona i el mestre escalenc Salomó (Mon) Marquès són els premiats d'aquest any per LiberPress, l'associació sense ànim de lucre que promou la cultura de la solidaritat. 
Marquès rep el guardó per la seva trajectòria i difusió dels dolorosos camins de l'exili. La Llibreria 22 rep el reconeixement pels 36 anys de dedicació en favor de les lletres catalanes.
El LiberPress Memorial es lliurarà a títol pòstum al poeta de Trieste Virgilio Giotti mentre que el premi de cinema ha recaigut en el director anglès Justin Webster pel documental Seré assassinat. 
Enguany neix un nou guardó, el LiberdPress de medi ambient, que s'atorgarà a la Fundació Mar pel seu treball en la millora i conservació del patrimoni natural. 
Amnistia Internacional té el reconeixement per la seva trajectòria en la defensa dels drets humans des de la llibertat i independència.
El LiberPress Catalunya reconeix enguany la lluita i la resistència del poeta i prosista grec Moshé Haelyon, deportat amb tota la seva família fins al camp de concentració d'Auschwitz el 1943 en plena Segona Guerra Mundial.
El LiberPress Cançó vol posar en valor la trajectòria musical de la cantant de l'Alguer Fanca Masu i la seva lluita per salvar la memòria de la seva cultura i identitat de dona sarda i catalana.
Aquests premis, organitzats per l'associació sense ànim de lucre LiberPress juntament amb la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Girona, són un reconeixement a aquelles persones i entitats que en les seves diferents àrees fomenten la cultura de la solidaritat, la llibertat d'expressió i el respecte pel medi ambient. 
"Hi ha molt pocs guardons com aquests al món; es reconeix el talent però també el talant humanitari i solidari", subratllava ahir el president de LiberPress, Carles McCragh.
El certamen de fotoperiodisme que durant els seus 26 anys ha destacat per la seva excel·lència a nivell mundial ha estat premiat per haver sabut inventar "un espai de cultura de la imatge solidària, humanitària i imprescindible".
Seré assassinat és un film documental on Justin Webster explica la història d'un advocat de Guatemala, Rodrigo Rosenberg, que va ser assassinat per l'expresident Álvaro Colom. L'advocat havia gravat un vídeo on explicava que si sortia a la llum era perquè havia estat assassinat per aquest mandatari. El cas va fer la volta al món.
La cerimònia del lliurament dels premis es farà el pròxim 16 d'octubre a l'Auditori de Girona. L'autor del cartell d'enguany és l'artista saltenc Jordi Gispert.

Diari de Girona, 10.10.14

Visa Pour l'Image i Amnistia Internacional, premis Liberpress

Altres premiats són Moshé Haelyon, Salomó Marquès, Franca Masu, la Llibreria 22, Virgilio Giotti, Justin Webster i la Fundació Mar, que estrena el nou premi Liverdpress.

El festival perpinyanès de fotoperiodisme Visa Pour l'Image i Amnistia Internacional rebran, respectivament, el guardó principal i el concedit a una associació dels premis Liberpress 2014, que es lliuraran dijous vinent a l'Auditori de Girona. En la seva 16a edició, els premis obren una nova etapa i estrenen un guardó, el premi Liverdpress, de temàtica mediambiental, que es lliurarà en la seva primera edició a la Fundació Mar, que va néixer ara fa deu anys per treballar activament en la millora i la conservació del medi litoral i marí. Els premis Liberpress van ser presentats ahir pel seu president, Carles McCragh, acompanyat pel president de la Diputació, Joan Giraut, i la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, com a representants de les dues institucions que fan possibles aquests premis, gairebé únics al món, com va remarcar McCragh, perquè “no premien tant el talent com el tarannà” dels guardonats, als quals se'ls reconeix la seva tasca a favor de “la cultura de la solidaritat i la defensa de la llibertat d'expressió, que són valors fonamentals per a la pervivència de la democràcia”, com va subratllar Giraut.
Aquest any, els Liberpress han volgut fer “una mirada especial cap al nostre propi territori”, en alguns dels guardons, com ara el concedit al pedagog de la UdG Salomó Marquès (Liberpress Camins) pel fet de ser “un mestre educador de mestres i un home profundament ètic”, i també a la Llibreria 22 de Girona (Liberpress Literatura), com a “espai integrador d'entreteniment, enteniment, cultura i humanisme”. A més, el cartell dels Liberpress 2014 ha estat realitzat per l'artista i fotògraf saltenc Jordi Gispert, que treballa a la Llibreria 22.
En l'apartat internacional destaquen diversos premis, com ara el concedit a Moshé Haelyon (Liberpress Catalunya), nascut a Salònica el 1925 i fill d'una vella nissaga sefardita, que va sobreviure miraculosament a diversos camps de concentració i extermini nazis, com ara Auschwitz, Mauthausen, Malchow i Avenze, d'on finalment va ser alliberat el maig del 1945 per soldats nord-americans. Posteriorment va emigrar a Israel i durant un temps va fer carrera a l'exèrcit israelià, del qual va arribar a ser coronel. Ja de gran es va llicenciar en lletres i va escriure i publicar poesia en ladí, la llengua dels seus avantpassats jueus a la península Ibèrica. També ha traduït a aquesta llengua l'Odissea, d'Homer, i ha escrit un llibre d'homenatge a la seva germana morta, The girl in Auschwitz. Moshé Haelyon continua treballant per preservar la memòria de les víctimes de l'Holocaust.
El realitzador britànic resident a Barcelona Justin Webster ha estat guardonat amb el Liberpress Cinema pel seu thriller documental I will be murdered (Seré assassinat), emès recentment per TVC, que narra la història de l'advocat guatemalenc Rodrigo Rosenberg. Després de morir, va aparèixer en un vídeo registrat en què predeia la seva mort i acusava el president Álvaro Colom de ser-ne el responsable.
El Liberpress Cançó s'ha concedit a la cantant i activista algueresa Franca Masu, que actuarà en l'acte de lliurament dels premis, amb un guitarrista. El Liberpress Memorial recordarà el poeta triestí Virgilio Giotti (1885-1957), per la seva obra literària “exquisida i delicada”, tant en italià com en triestí. Aquest premi serà recollit per la seva néta.
Xavier Castillón, publicat en el Punt-Avui 10.10.14


Cap comentari:

Publica un comentari