18/5/15

El record convertit en obra d'art

Josep Maria Fonalleras va presentar ahir a Girona el seu darrer llibre, La sala d'estar és un camp de
Josep M. Fonalleras Foto: Iconna/ Jordi Ribot.
futbol
, una novel·la en què l'autor rememora i posa en paper els records de la seva infantesa. Fins aquí, tot normal. Els escriptors solen fer presentacions de les seves obres. La presentació d'ahir, però, no va tenir res de normal. Primer perquè es va fer al bar L'Arcada, un indret ideal perquè és pràcticament davant per davant d'on Fonalleras va viure la seva infantesa i joventut i segon perquè van ser els familiars, amics i coneguts de l'autor que van prendre per una estona el protagonisme llegint fragments del llibre o explicant vivències relacionades amb la novel·la. “Aclaparat”, va reconèixer Fonalleras que s'havia quedat després de les intervencions que en molts casos el van arribar a fer emocionar, fer riure i fins i tot avergonyir. L'acte va ser presentat per Guillem Terribas.
La seva germana M. Àngels va ser la primera que va prendre la paraula. Va reconèixer que “totes les històries són realment certes” i va revelar que la sala d'estar de casa seva no només havia estat un camp de futbol sinó que amb la seva amiga allà també hi havien somiat i “hi teníem dues mansions” perquè “estàvem casades amb pilots de fórmula 1”. La Júlia, la neboda d'en Fona, que és com va reconèixer l'autor que l'anomenaven els companys d'escola, o JM, que és com ahir li deia el seu germà, en Jaume, va encetar el torn de lectura.
La intervenció de Jaume Fonalleras –“per als qui heu llegit el llibre sóc un dels dolents”– va ser divertida i a la vegada entranyable. D'una bosseta de paper va anar traient diferents objectes i peces de roba amb les quals es va anar disfressant. Tots aquests objectes estaven relacionats amb la seva família: el frac de l'avi que havia estat maitre de l'Hotel Peninsular; la gel·laba del pare “que va portar quan va venir d'Aràbia”; unes ulleres que també els va regalar el pare, “que era al·lucinant i amb idees de bomber”; unes orelles gegants “perquè en Josep Maria deia que era un orellut i perquè veieu que jo també ho sóc” i un Màdelman, “el famós Màdelman que va cremar amb una planxa” i juntament amb un àlbum familiar –amb fotos dels pares Fonalleras casant-se, de l'àvia Flora o de la M. Àngels quan era petita, entre d'altres– va deixar veure als assistents. En Jaume va explicar que els aborígens quan feien llargues caminades s'aturaven a mig camí per esperar l'ànima perquè aquesta captava tot allò que el cos no havia sentit. “Fem com els aborígens, esperem la nostra ànima i llegim amb calma i tranquil·litat aquesta obra d'art”, va dir Jaume Fonalleras que va assegurar que La sala d'estar és un camp de futbol és el primer dels cinc llibres que “m'enduria a una illa deserta”.
I li va tocar el torn a l'advocat Carles Monguilod, que va explicar que són del mateix barri i que “la meva mare i la mare d'en Josep Maria es trobaven a les mateixes botigues”. Monguilod va corregir una frase del llibre –“el programa de televisió Cesta y punto no es feia dissabte al matí sinó que era a la tarda”–, puntualització que va generar un debat entre els assistents. Monguilod, amic i company d'escola de Josep Maria Fonalleras, va recordar els sobrenoms d'alguns professors: en Porqui, el Conguito, “noms que passaven de generació en generació”.
L'editora Izaskun Arretxe va
explicar que Fonalleras ha anat molt més enllà dels seus records d'infantesa i ha creat una obra
literària. “El llibre funcionarà a
Girona perquè explica el vostre món però és universal perquè dibuixa un món que és universal”, va dir.
I finalment l'autor, Josep Maria Fonalleras va definir el llibre com una novel·la farcida d'anècdotes i “cada anècdota és transcendent per ella mateixa”.
Imma Bosch, publicat en el Punt-Avui 17.05.15

El menjador de L´Arcada va ser ahir al matí un camp de futbol

 Amics i coneguts de Josep Maria Fonalleras van ser els protagonistes ahir al matí de la presentació del llibre La sala d'estar és un camp de futbol, de l'autor gironí, també present a l'acte. L'exalcalde Joaquim Nadal, l'advocat Carles Monguilod, el director de Temporada Alta Salvador Sunyer i el llibreter Guillem Terribas, entre d'altres, van acompanyar l'escriptor en la presentació, que va tenir lloc al restaurant L'Arcada, ben present en la memòria -i per tant en el llibre- de Fonalleras. Mols d'ells van llegir fragments del llibre, que és un viatge al recinte familiar, a l'espai íntim de Josep M. Fonalleras. Tenint en compte la seva infantesa gironina i, veí de la Rambla en aquells anys, la presentació només es podia fer en el restaurant més històric del passeig. Perquè, és clar, en acabar es va degustar un vermut. Com els d'abans.
Diari de Girona 17.05.15 Foto: Aniol Rasclosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada