15/5/15

Ruptura o reforma, tema del 7è Memorial Tià Salellas

Del 20 al 28 de maig hi ha programats una conferència de Santiago Alba, un debat amb Quim Arrufat i la presentació d'un llibre de Lluc Salellas sobre què se n'ha fet dels
Lluc Salellas, Tura Soler i Guillem Terribas, membres
de la Fundació Sebastià Salellas. Foto: Manel Lladó
ministres de Franco.

Convé fer-ho de seguida, i deixar-nos de collonades retòriques, que manifesten només la covardia política de qui no s'atreveix a posar totes les cartes sobre la taula, especialment a casa nostra, i també perquè ara no tenim «els poders fàctics» que ens condicionen com en el 1978.” Que el pensament de l'advocat Sebastià Salellas (1948-2008) és plenament vigent ho demostren frases com aquesta, que en aquest cas va deixar escrita al diari El Punt el 1998, i que la Fundació Tià Salellas recupera coincidint amb la celebració del setè Memorial Sebastià Salellas, que tindrà lloc del 20 al 28 de maig.
Concretament s'han programat quatre actes, enguany centrats entorn de la temàtica Ruptura o reforma del 78 a l'actualitat. El primer, que tindrà lloc dimecres a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya (20 h), és la conferència que oferirà Santiago Alba, titulada Revoltes àrabs: reforma, ruptura o contrareforma. L'escriptor i pensador, que actualment viu a Tunísia, oferirà una dissertació de com han influït les diferents revoltes de la primavera àrab tant en els països on han tingut lloc com més enllà de les seves fronteres.
Pel 26 de maig, en aquest cas a l'Auditori del Col·legi d'Advocats de Girona (19 h), es farà un debat seguint el postulat del memorial d'enguany i que inclourà una taula rodona d'excepció, formada per Nines Maestro, metgessa i dirigent de Red Roja, i el diputat de la CUP Quim Arrufat. Com destaca Lluc Salellas, fill de l'advocat gironí i un dels organitzadors del programa, “aquesta serà una oportunitat de veure quins punts en comú i quines divergències hi ha entre les dues concepcions d'esquerres rupturistes, l'espanyola i la catalana”.
El mateix dia, a les deu de la nit, al cinema Truffaut es projectarà The wind that shakes de barley (El vent que agita l'ordi, 2006), film de Ken Loach que tracta del naixement de l'IRA com a forma armada d'autodefensa del poble irlandès davant del poder estatal britànic i de com la lluita per l'alliberament pren camins diversos.
Els ministres de Franco
El darrer acte consistirà en la presentació del llibre El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas, el 28 de maig a la biblioteca Carles Rahola (18.30 h). A l'acte, en què hi haurà la presència de David Bassa (prologuista del llibre) i Francesc Gil, editor d'Edicions Saldonar, l'autor repassarà la figura d'alguns dels darrers 50 ministres de Franco. Entre altres perles que treu a la llum la investigació, és que molts d'aquests alts càrrecs amb la Transició van acabar en grans empreses de sectors estratègics o van fer carrera política en partits com ara UCD, Alianza Popular i, posteriorment, el PP.

2010 any en què, coincidint amb el segon Memorial Sebastià Salellas, es crea la Fundació Tià Salellas.

50 últims ministres de Franco són protagonistes d'un llibre de Lluc Salellas en què es repassa les seves vides.

Jordi Camps Linnell Publicat en El Punt-Avui 15.05.15



El memorial de Tià Salellas inclou un llibre dels últims 50 ministres de Franco.

Entre els actes, del 20 al 28 de maig, hi ha la projecció d'un film de Ken Loach i una xerrada de les revoltes àrabs

Foto: Tania Tapia / ACN
El memorial en record de l'advocat Sebastià Salellas arriba a la 7a edició i, entre els actes programats, destaca la presentació del llibre El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas, que repassa què se n'ha fet dels últims 50 ministres franquistes. L'autor va avançar ahir que, amb l'arribada de la democràcia, molts van acabar en grans empreses i d'altres van seguir la carrera política. "Cap ni un s'ha penedit del que va fer ", va denunciar Salellas. El memorial se centra a reflexionar sobre l'evolució des de l'entrada en vigor de la Constitució el 1978 fins a l'actualitat. També es projectarà El vent que agita l'ordi, de Ken Loach, sobre un grup d'activistes de l'IRA, i hi haurà una conferència de l'escriptor Santiago Alba.
La Fundació Tià Salellas ha organitzat per setè any un cicle d'actes per recordar el llegat de l'advocat desaparegut. Enguany, el memorial se centra a reflexionar sobre l'evolució des de l'establiment de la Constitució del 1978 fins a l'actualitat i s'ha batejat sota el títol "Ruptura o reforma del 78 a l'actualitat". 
Els organitzadors han programat quatre actes del 20 al 28 de maig. El primer és la conferència de l'escriptor i pensador Santiago Alba, sota el títol "Revoltes àrabs: reforma, ruptura o contrareforma". Alba, que viu a Tunísia, farà una dissertació de com han influït les diferents revoltes de la Primavera Àrab en el funcionament actual dels països. 
El 26 de maig es farà una taula rodona -"Ruptura o reforma, del 78 fins a l'actualitat"-, en què participaran Nines Maestro, metgessa i dirigent de Red Roja, i el diputat de la CUP Quim Arrufat. Segons Salellas, es tracta que cadascú expliqui la seva visió de canvi, Arrufat des d'una opció que passa per la independència de Catalunya, i Maestro des d'una òptica estatal. "Serà l'oportunitat de veure quins punts en comú i quines divergències hi ha entre una i altra opció", va assenyalar. 
El mateix dimarts (22.00 hores) al cinema Truffaut, es projectarà la pel·lícula. El darrer acte serà el dijous, 28 de maig a la biblioteca Carles Rahola, que tindrà lloc la presentació del llibre de Lluc Salellas.
Publicat en el Diari de Girona /ANC 15.05.15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada